Η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο για παραχώρηση γραφείου σε άλλο Σύλλογο έφερε τη ρήξη και την απόφαση αποχώρησης των ΑμεΑ από το κτίριο της οδού Σολωμού. «Ο Δήμαρχος δεν έχει κάνει τίποτα για μας», λέει ο πρόεδρός τους, «δεν παραχωρήσαμε ποτέ όλο το ισόγειο», απαντά ο Βουρδόλης
Της Κικής Ηπειρώτου
Πολλά ήταν τα ρεπορτάζ που είχαμε αφιερώσει στο παρελθόν στο θέμα της στέγασης του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Έβρου. Από την περίοδο που στεγαζόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε χώρο του παλιού νοσοκομείου της οδού Δήμητρας, τον οποίο, μετά από μεγάλη κινητοποίηση, προσωπική εργασία και με τη συμβολή ιδιωτών είχαν καταφέρει να ανακαινίσουν, στήνοντας μέχρι κι ένα μικρό γυμναστήριο για τις ανάγκες των μελών του.
Στη συνέχεια, για μία σειρά από γραφειοκρατικούς λόγους, ο Σύλλογος είχε μείνει χωρίς ρεύμα, αλλά ελλείψει κάποιας άλλης λύσης, υπέμεινε αυτή την κατάσταση για περισσότερα από δύο χρόνια, αφού κανείς δεν μπορούσε να βρει λύση για τον επόμενο χώρο στέγασής του.
Η λύση αυτή πίστεψαν κάποιοι πως ήρθε πριν από 6,5 μήνες, όταν, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος υπέγραψαν συμφωνητικό, στο οποίο προβλέπονταν η παραχώρηση προς το Σύλλογο χώρων στο ισόγειο του κτιρίου της παλιάς πυροσβεστικής, στην οδό Σολωμού. Μετά από αρκετά προβλήματα και κάποιες αναγκαίες εργασίες, τα νέα γραφεία του Συλλόγου, εδώ και λίγο καιρό, είχαν αρχίσει να παίρνουν μορφή και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελών του Συλλόγου. Μία εξέλιξη όμως ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και να προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρηθεί ένα γραφείο, που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου στον Σύλλογο Διαβητικών, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου ΑμεΑ, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από το χώρο και να τον παραδώσει πίσω στον Δήμο.
Στο έγγραφο αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής:
«Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και του ΔΣ του Συλλόγου, υπογράψαμε σύμφωνο παραχώρησης για τον ισόγειο χώρο του Δημοτικού κτηρίου που βρίσκεται επί της Ανατολικής Θράκης και Διονυσίου Σολωμού 26 (γραφεία πρώην Πρόνοιας). Ο Αντιδήμαρχος κ. Βουρδόλης μας ενημέρωσε τηλεφωνικά, μετά από 5 μήνες (και ενώ προχωρήσαμε σε αρκετές εργασίες) ότι τον μισό χώρο του ισογείου τον έχετε παραχωρήσει σε άλλο σύλλογο. Επειδή ο υπόλοιπος χώρος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του συλλόγου μας και παρ’ όλες τις εργασίες που κάναμε στο εξάμηνο που διανύσαμε, δεν θα το χρησιμοποιήσουμε. Παρακαλούμε να ορίσετε συνάντηση για υπογραφές συμφώνου επιστροφή-παράδοση του χώρου προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Ευθυμιάδη, η αρχική υπογραφή της παραχώρησης του χώρου έγινε μετά από πίεση μελών της δημοτικής αρχής προς τον Σύλλογο και παρά τις ενστάσεις του, καθώς ο χώρος ήταν άκρως ακατάλληλος και μόνο μετά από μήνες και πολλές οχλήσεις, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί λειτουργικός. Ο κ. Ευθυμιάδης, εμφανώς ενοχλημένος, σε συνέντευξή του στον Maximum FM 93,6, πριν λίγες μέρες, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει κάνει τίποτα για τα άτομα με αναπηρία, πέρα από τη νέα ράμπα στο Δημαρχείο, το οποίο, πάντως, όπως τόνισε, δεν διαθέτει ούτε καν WC για ΑμεΑ. Μάλιστα, σημείωσε ότι όταν ενημέρωσε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Θεόδωρο Βουρδόλη για την απόφαση του Συλλόγου να αποχωρήσει από το κτίριο, αφού δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, εκείνος του είπε «κάντε ό,τι θέλετε».
Οι εξηγήσεις Βουρδόλη
Από την πλευρά του, ο κ. Βουρδόλης μιλώντας στην Αλφα Τηλεόραση, σημείωσε πως το συμφωνητικό μεταξύ Δήμου και Συλλόγου δεν ανέφερε ποτέ ότι η παραχώρηση αφορά όλη την έκταση του ισογείου, αλλά μόνο χώρους αυτού. Σημείωσε ότι η αντίδραση του Συλλόγου είναι στη λάθος κατεύθυνση, καθώς το μόνο που θα στερηθούν είναι 10 τ.μ. Όπως είπε, ο Σύλλογος Διαβητικών στεγάζονταν ήδη σε μία μικρή αποθήκη του ισογείου και ότι αυτό που αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να του παραχωρηθεί κι ένα μικρό, αυτόνομο γραφείο, που δεν εμποδίζει σε τίποτα τον Σύλλογο ΑμεΑ να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, αφού ο υπόλοιπος χώρος είναι μεγάλος και επαρκεί για τις ανάγκες του.
Επισήμανε ότι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθούν και οι υπόλοιποι χώροι ώστε να στεγαστούν κι άλλοι σύλλογοι από το χώρο της υγείας.
«Προσπάθησα να εξηγήσω και να δώσω λύσεις, όμως η μόνη λύση από την πλευρά του Συλλόγου ήταν να φύγει ο άλλος Σύλλογος… Με κατηγόρησαν ότι όλο αυτό έγινε για προσωπικό μου όφελος, όμως η απόφαση ήταν ομόφωνη από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να δοθεί ένας επιπλέον χώρος σε έναν Σύλλογο που στεγάζονταν ήδη εκεί», υπογράμμισε ο κ. Βουρδόλης.