“Στρωμένο” πλέον το περιπατητικό μονοπάτι Εξώβουνο-Μαντένια στα Πετρωτά Ορεστιάδας

Σε λειτουργία και η ψηφιακή εφαρμογή-οδηγός για τα μονοπάτια του δήμου Ορεστιάδας
Ένα καλοστρωμένο, πλέον, μονοπάτι, μήκους 2,5 χιλιομέτρων, στη θέση Εξώβουνο-Μαντένια της δημοτικής ενότητας Τριγώνου και μία ψηφιακή εφαρμογή-οδηγό και για άλλα περιπατητικά μονοπάτια της περιοχής, είναι αυτά που ξεχωρίζουν μεταξύ των έργων και δράσεων που έγιναν στον δήμο Ορεστιάδας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SYNERGIA.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το INTERREG Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020 και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και υλοποιήθηκε από τον δήμο Ορεστιάδας σε συνεργασία με τους εγχώριους και διακρατικούς εταίρους, με κύριο στόχο να καταστεί η ευρύτερη περιοχή του βορείου Έβρου πόλος προσέλκυσης επισκεπτών.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, το πρωί της Δευτέρας (12/12), ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μαζί με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας που ανέλαβε την οδόστρωση του δασικού μονοπατιού Εξώβουνο-Μαντένια και τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο, πρόεδρο του Περιπατητικού Συλλόγου Πενταλόφου «Δρυμός», που συμμετείχε ως εταίρος στο έργο, έκαναν λόγο για θετικά αποτελέσματα, με τον κ. Μαυρίδη να διαβλέπει παράλληλα ότι η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής θα έχει συνέχεια, μέσω επόμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Σημειώνεται ότι εκτός από την οδόστρωση του μονοπατιού Εξώβουνο-Μαντένια και τη δημιουργία της ψηφιακής εφαρμογής-οδηγού (Orestiada Pathways), που είναι στη διάθεση του κοινού από σήμερα (12/12), μέσω του προγράμματος SYNERGIA χρηματοδοτήθηκε και η προμήθεια συνεδριακού εξοπλισμού για το Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, καθώς και η διοργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο συνεδριακό κέντρο των Πετρωτών, όπου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές προστασίας, διατήρησης και προβολής της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο που θα διέπει τις διασυνοριακές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027).
Το μονοπάτι Εξώβουνο-Μαντένια
Το έργο ήταν προϋπολογισμού 250.000 ευρώ και αφορούσε την αποκατάσταση της πρόσβασης στη θέση Μαντένια, όπως ονομάζονταν τα παλιά λατομεία της περιοχής Πετρωτών. Το μονοπάτι είναι δασικό, μήκους 2,5 χιλιομέτρων, και βρίσκεται μεταξύ Πενταλόφου και Πετρωτών. “Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και ιστορικό μέρος”, ανέφερε ο τοπογράφος μηχανικός της εταιρείας που έκανε την οδόστρωση, Αλέξανδρος Παμπορίδης, εξηγώντας πως από όλη τη διαδρομή αφαιρέθηκε το πηλώδες υλικό που δυσχέραινε την πρόσβαση, δημιουργήθηκαν διάδρομοι για την απορροή των επιφανειακών νερών και έγινε οδοστρωσία με υλικά λατομείου, ώστε να είναι εφικτή η διέλευση με κάθε τύπου όχημα.
Περίπου 1000 επισκέπτες στη διάρκεια του 2022 στο καταφύγιο του “Δρυμού”
“Προσπαθούμε εδώ και 20 χρόνια να προβάλλουμε όλη αυτή την περιοχή, γιατί αξίζει τον κόπο να αναδειχθεί…”, ανέφερε ο πρόεδρος του Περιπατητικού Συλλόγου Πενταλόφου “Δρυμός”, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια του 2022 το καταφύγιο του Δρυμού επισκέφθηκαν περίπου 1000 επισκέπτες. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και σε άλλα μονοπάτια και σημεία της ευρύτερης περιοχής.
Σε εξέλιξη μελέτες για την ανάδειξη μονοπατιών του ορεινού όγκου του δήμου Ορεστιάδας
Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάδειξη των περιπατητικών μονοπατιών του βορείου τμήματος του δήμου Ορεστιάδας, ο κ. Μαυρίδης πρόσθεσε πως εδώ και καιρό ο δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας, Απόστολο Κανταρτζή, με την προοπτική να υπάρχει μελετητική ετοιμότητα για την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από νέο πρόγραμμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα “βγει” από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. “Επιδιώκουμε να αναδειχθεί όλη η διαδρομή από την παράρδια περιοχή μέχρι τον ορεινό όγκο Πετρωτών-Πενταλόφου”, ανέφερε ο δήμαρχος Ορεστιάδας.
Χρυσούλα Σαμουρίδου – ΕΡΤ Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο