Στρεπτόκοκκος: Από το ΠΝΓΑ στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου με τοξικό σοκ

Το παιδί εμφανίστηκε στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης την ημέρα του Αγίου Πνεύματος 

Ένα περιστατικό πολύ ύποπτο για στρεπτόκοκκο τύπου Α εμφανίσθηκε στην παιδιατρική κλινική του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης μέχρι στιγμής, το οποίο γρήγορα εξελίχθηκε σε σύνδρομο τοξικού σοκ και διακομίσθηκε διασωληνωμένο στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης.
Το περιστατικό εντοπίστηκε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος στην Αλεξανδρούπολη και από τότε παραμένει στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου δια σωληνωμένο με την κατάσταση του να παραμένει σταθερή αλλά σοβαρή ανακοίνωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του ΠΓΝΑ και καθηγητής παιδιατρικής του ΔΠΘ Ελπιδοφόρος Μανταδάκης σε μια προσπάθεια να δώσει την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή σχετικά τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α με αφορμή τα τελευταία κρούσματα στην ελληνική επικράτεια.
Ο κ Μανταδάκης σημείωσε πως καθημερινά στην κλινική υπάρχουν πολλά περιστατικά κοινών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων αλλά το πρόβλημα γίνεται ανησυχητικό όταν το μικρόβιο αυτό περάσει στο αίμα.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που θα κάνουν μια στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα θα το περάσει με μια απλή αντιβίωση χωρίς πρόβλημα. Όμως υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που θα παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Είναι ένα πολύ επιθετικό μικρόβιο. Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτό, εντούτοις καλό θα ήταν τα παιδιά να είναι καλά εμβολιασμένα έναντι της ανεμοβλογιάς διότι αυτή προκαλεί πολλές δερματικές βλάβες και αυτό είναι πύλη εισόδου για τον στρεπτόκοκκο τύπου Α. Πολλά θανατηφόρα κρούσματα, αυτό που είχαν σαν προηγούμενο ήταν η ανεμοβλογιά.»
Αυτές είναι μερικές πληροφορίες και ταυτόχρονα συμβουλές του ιατρού με αφορμή την εικόνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη χώρα μας.
Μέσα από την συζήτηση αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης Εντατικής Μονάδας Θεραπείας Παιδων στην περιοχή εφόσον η μοναδική για όλη την ΑΜΘ Κεντρική Δυτική Μακεδονία Θεσσαλία και Ήπειρο υπάρχει στη ΜΕΘ Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη.
Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει ο βόρειος Έβρος η διευθύντρια παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ Διδυμοτείχου ανέφερε ότι ναι μεν η κλινική έχει μεγάλη επισκεψιμότητα όμως ευτυχώς όχι για τέτοιου είδους περιστατικά. Η κ Ελένη Αδακτύλου μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα που έχουν εκδηλώσει θετική εξέταση για στρεπτόκοκκο και ότι αυτά τα περιστατικά δεν τους ανησυχούν. Επισήμανε επίσης ότι ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σε όλα τα παιδάκια που προσέρχονται με ανάλογα συμπτώματα στο Νοσοκομείο»
Η διάγνωση που γίνεται δεν θορυβεί τους γιατρούς του Νοσοκομείου και οι ιώσεις που εμφανίζουν τα παιδιά είναι αποτέλεσμα της διαφοράς θερμοκρασίας την εποχή αυτή.
ertnews.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του