Στους δρόμους και πάλι κατά της εξόρυξης χρυσού

Σε 10-15 μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, που είπε νέο, ομόφωνο «όχι», θα αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις. Ανοικτό το ενδεχόμενο για προσφυγή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Της Κικής Ηπειρώτου

Μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων, παλιών και ενδεχομένως νέων, που απαρτίζουν τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου-Ροδόπης κατά των Χρυσωρυχείων, ώστε να αποφασιστεί το πλαίσιο δράσεων και κινητοποιήσεων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον χρυσό.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, μπαίνει σε μία νέα φάση, μετά την απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας «Μεταλλευτική Θράκης», η οποία ζητούσε να διενεργήσει 16 ερευνητικές γεωτρήσεις, σε μία έκταση 87.000 στρεμμάτων, στην ευρύτερη περιοχή Σαπών-Συκορράχης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣτΕ, ζητά από το 2019, από την Αποκεντρωμένη να εξετάσει και να αποφασίσει εκ νέου για το αίτημα της εταιρείας, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο, σε φορείς και πολίτες που για περισσότερα από 20 χρόνια αγωνίζεται εναντίον αυτής της επένδυσης.
Η πρώτη απόφαση της Αποκεντρωμένης απορρίφθηκε, μετά από προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ, καθώς, όπως αναφέρονταν στο σκεπτικό του Συμβουλίου, η απόφαση της Αποκεντρωμένης έλαβε υπόψη μόνο τα ψηφίσματα φορέων, που ναι μεν εκφράζουν την τοπική κοινωνία, αλλά δεν ενέχουν επιστημονικούς και νομικούς ισχυρισμούς. Έτσι, το ΣτΕ, που «μέμφεται το αιτιολογικό της απόφασης της Αποκεντρωμένης», σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ζητά νέα πράξη-απόφαση, που θα είναι νομίμως δικαιολογημένη, για το αίτημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εταιρείας.

Η Αποκεντρωμένη έστειλε το 2020 στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ το φάκελο, προκειμένου να εκδώσει απόφαση, ως αρμόδια, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Τελικώς, ο φάκελος επεστράφη με μεγάλη καθυστέρηση από το Υπουργείο στην Αποκεντρωμένη, με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο έργο από έργο Α2 μετεξελίχθηκε σε Α1 και ως εκ τούτου η αρμοδιότητα ανήκει και πάλι στην Αποκεντρωμένη.
Με αυτά τα δεδομένα, έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επαφών και συνεννοήσεων μεταξύ φορέων και αιρετών της Θράκης, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα ώστε να εκφραστεί εκ νέου, με κάθε τρόπο, η αντίθεση των τοπικών κοινωνιών με το συγκεκριμένο έργο, είτε αυτό γίνει στη Ροδόπη είτε στον Έβρο.
Ο κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως μετά από επαφές με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, τον Δήμαρχο Σαπών και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ, συμφωνήθηκε, σε πρώτη φάση να υπάρξουν επικαιροποιήσεις παλαιότερων αποφάσεων για το θέμα. Για το Δήμο Αλεξανδρούπολης, προτάθηκε επιπλέον να εγκριθεί κονδύλι 30.000 ευρώ για τη νομική εκπροσώπηση του Δήμου σε ο,τιδήποτε σχετικά με το θέμα χρειαστεί. Επίσης, τόνισε πως «είναι σημαντικό να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε να ενεργήσουμε από κοινού και με επιστημονικά κριτήρια να κρατήσουμε τα όπλα μας».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, αφού κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι καθυστέρησε πολύ να ενημερώσει το σώμα και έψεξε την απόφαση του ΣτΕ που εκφράζεται με υποτιμητικό τρόπο για την τοπική κοινωνία, πρότεινε να γίνει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δήμου Σαπών και της ΠΕΔ ΑΜΘ, ώστε να υπάρχει συνεργασία και χρηματοδότηση για τον αγώνα κατά του χρυσού, ανά πάσα στιγμή προκύψει ανάγκη.  «Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι και να μη χάσουμε λεπτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Δραμανίδου σημείωσε πως πρέπει ο λαός να βγει μπροστά και να κάνει προσωπική του απόφαση την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος των παιδιών του.  Σημείωσε πως είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αλλά και των περιφερειακών διοικήσεων και των αιρετών στους Δήμους, για το γεγονός ότι δεν έκλεισαν οριστικά το θέμα. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα κινητοποιήσουμε τον κόσμο δεν υπάρχει άλλος τρόπος», υπογράμμισε.
Από την παράταξη «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» ο επικεφαλής της Βαγγέλης Μυτιληνός σημείωσε πως «είμαστε εντελώς αντίθετοι είτε με ερευνητικά προγράμματα, είτε με στοές, είτε με εξορύξεις, με την εξόρυξη χρυσού με οποιαδήποτε μορφή στην περιοχή μας και θα είμαστε δίπλα σε αυτούς που θα αγωνιστούν».
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης σημείωσε πως πλέον η ανέχεια στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη και πως είναι επιτέλους καιρός ο Δήμος να παρουσιάσει το δικό του επενδυτικό σχέδιο για την επίμαχη περιοχή, εξασφαλίζοντας πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, με εφαλτήριο τις προοπτικές που δημιουργεί ο νέος δρόμος που θα συνδέει τη Μαρώνεια με τη Μεσημβρία. Πρότεινε ακόμη κοινό ΔΣ με Δήμο Μαρώνειας-Σαπών και επιστολή προς την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη ώστε να συμπληρωθούν στο πόρισμά της τα  νέα αναπτυξιακά δεδομένα στην περιοχή, που φυσικά δεν επιτρέπουν την εξόρυξη χρυσού.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιάννης Καρυπίδης τόνισε πως είναι ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό  θέμα, το οποίο ίσως δεν το άγγιξαν οι προηγούμενοι ομιλητές, όπως είπε, καθώς έρχονται εκλογές. Όπως είπε, η πρότασή του είναι να «είμαστε όλοι σε εγρήγορση, μια γροθιά, σε αφύπνιση, να ενημερώσουμε τον κόσμο και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Δεν φτάνουν οι επικαιροποιήσεις, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις». Στην ίδια κατεύθυνση ο ανεξάρτητος Κυριάκος Αραμπατζής, ο οποίος πρότεινε να αποφασιστεί από το ΔΣ ένα σύνολο δυναμικών κινητοποιήσεων, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και δράσεις τόσο στην περιοχή, όσο και στην Αθήνα. «Οι νόμοι καταργούνται στους δρόμους και όχι στα  υπουργεία, πρέπει να ξεσηκωθούμε» δήλωσε εκ μέρους της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Εβρου ο Γιώργος Μποτσίδης.
Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα επικαιροποίησε την απόφαση του 2019 κατά της εξόρυξης, αλλά και του 2012, αναθέτοντας σε δύο δικηγόρους (Δετσαρίδη και Ριτσώνα) την εκπροσώπησή του, διαθέτοντας ποσό 30.000 ευρώ για τα νομικά έξοδα. Ο Δήμαρχος θα παραστεί τόσο σε συνεδρίαση της ΠΕΔ για το θέμα όσο και του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας Σαπών, ενώ σε περίπου δύο εβδομάδες θα υπάρξει νέα ευρεία συνεδρίαση του οργάνου με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα κοινά βήματα. Παράλληλα, όπως είπε ο Δήμαρχος θα πρέπει να εξεταστεί αν θα προσφύγουμε σε ευρωπαϊκό δικαστήριο, ή αν θα μείνουμε στην εσωτερική ελληνική έννομη τάξη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο