Στον Έβρο διεκδικούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τις επιχειρήσεις μέσω συλλογικής αγωγής

Πρωτοβουλία από Επιμελητήριο Έβρου με τη συνδρομή των Δικηγορικών Συλλόγων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, προκειμένου, σε πρώτο στάδιο, να «παγώσουν» οι διακοπές ηλεκτροδότησης  

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μέσω συλλογικής αγωγής διεκδικεί το Επιμελητήριο Έβρου για τις επιχειρήσεις – μέλη του, που αντιμετωπίζουν είτε τον κίνδυνο της επικείμενης διακοπής ρεύματος είτε της αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας, λόγω των υπέρογκων λογαριασμών.
Στον αγώνα αυτό, το Επιμελητήριο, έχει στο πλευρό του τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, που θα παρέμβουν στη συλλογική αγωγή, διεκδικώντας την ακύρωση των καταχρηστικών όρων της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και των παράνομων πρακτικών των προμηθευτών ενέργειας. Πρώτος και πιο άμεσος στόχος του Επιμελητηρίου και των Δικηγορικών Συλλόγων είναι η έκδοση από το Δικαστήριο προσωρινής διαταγής για αναστολή της διακοπής ρεύματος για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να συμμετέχουν στη συλλογική αγωγή, μία συμμετοχή, που δεν θα έχει κανένα κόστος για τους επαγγελματίες.

200 με 300 επιχειρήσεις υπό την απειλή διακοπής ρεύματος

Πέρα από το Τυροκομείο Σουφλίου, το οποίο, ως γνωστόν, αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του πριν λίγους μήνες, κυρίως λόγω των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος, είναι άγνωστο, αν έχουν υπάρξει κι άλλες επιχειρήσεις στον Έβρο που έβαλαν προσωρινό ή οριστικό λουκέτο εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα λειτουργικά κόστη, ένα μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση της ΓΝΩΜΗΣ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε πως υπάρχουν περίπου 200 με 300 επιχειρήσεις, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης. «Αυτό μας παρακίνησε να ξεκινήσουμε την ομαδική αυτή αγωγή… Δεν είναι κανένας μόνος του απέναντι σε όλο αυτό, είμαστε όλοι μαζί».

Πιο αναλυτικά, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ρούλα Τσιρτσίδου και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή έγινε αναφορά στις λεπτομέρειες και τους στόχους αυτής της συνεργασίας-πρωτοβουλίας.
Όπως επισήμανε ο κ. Τοψίδης, «με δεδομένα τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου, οι οποίοι είδαν τους προϋπολογισμούς τους να εκτροχιάζονται από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου, αποφασίσαμε να παρέμβουμε ακόμη πιο ενεργά για να προστατεύσουμε και με τη νομική οδό τα μέλη μας. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένας όρος που θα τον βρούμε στα «ψιλά» γράμματα όλων των συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ένας όρος που επιτρέπει στους παρόχους ενέργειας να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατόρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διεθνείς τιμές. Για τον μέσο καταναλωτή είναι σχεδόν αδύνατον να κατανοήσει πως καθορίζεται το ύψος αυτός της αναπροσαρμογής. Χρειάζεται δηλαδή, απολύτως εξειδικευμένες γνώσεις για να καταλάβει κανείς πλήρως τον μηχανισμό αυτό, αν και στο τέλος καλείται να πληρώσει από την τσέπη του την αιφνίδια αυτή αλλαγή στον λογαριασμό του ρεύματος… Η ουσία είναι ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν υποστεί ΣΟΚ από τους λογαριασμούς που παρέλαβαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και κανείς δεν γνωρίζει τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα τον επόμενο χειμώνα. Έχουμε τονίσει πολλές φορές προς την Κυβέρνηση ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες καταγράφουν ράλι αύξησης τιμών και οι προϋπολογισμοί των επιχειρήσεων τινάζονται στον αέρα. Δεν είναι δυνατόν, αιφνίδια και χωρίς καμία προστασία να αλλάζει σε αυτό το μέτρο το κόστος της ενέργειας, μια αλλαγή που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Τοψίδης, καλώντας όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να συμμετέχουν, χωρίς κόστος, στις νομικές διαδικασίες.

Τσιρτσίδου: «Υποχρέωση και στόχος μας η αποκατάσταση της αδικίας»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής αντιμετωπίζεται νομικά και γι’ αυτό ο Σύλλογος, μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, θα στηρίξει τον νομικό αγώνα του Επιμελητηρίου. Όπως τόνισε, όσοι συμμετέχουν στη συλλογική αγωγή, θα έχουν το δικαίωμα να περάσουν στο επόμενο στάδιο, ώστε, μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή, να μην επιτραπεί στις εταιρείες να τους κόψουν το ρεύμα. Επιπλέον, τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει κάποιες μεμονωμένες προσφυγές στη δικαιοσύνη για το θέμα, κι έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές που εμποδίζουν τις διακοπές ρεύματος.

«Στόχος είναι η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν στη συνέχεια να απευθυνθούν στους δικηγόρους τους, προκειμένου, είτε να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, αν κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, είτε να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν τόσους μήνες λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όλοι οι δικηγόροι, και των δύο Συλλόγων, είναι ενημερωμένοι και μπορούν να αναλάβουν τη διαδικασία μετά την κατάθεση της συλλογικής αγωγής που θα επιμεληθεί και θα ξεκινήσει το Επιμελητήριο. Λόγω του χαρακτήρα της αγωγής ως συλλογικής, το αποτέλεσμα θα ισχύει έναντι όλων των επιχειρήσεων, θα είναι δεδικασμένο. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν υποχρέωση και στόχο να αγωνιστούν για την αποκατάσταση της αδικίας, όταν αυτές προκύπτουν και να βοηθούν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα, όπως είναι η καταχρηστική και υπέρογκη χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος που αποτελεί βασικό αγαθό και βασικό στοιχείο για τη λειτουργία και επιβίωση μίας επιχείρησης», σημείωσε η κα Τσιρτσιδου, δηλώνοντας ευτυχής για την άψογη συνεργασία των δύο Συλλόγων με το Επιμελητήριο, με στόχο πάντα, όπως τόνισε, την ανακούφιση των επαγγελματιών του Έβρου.

Μεμετζή: «Είναι ένα δίκαιο αίτημα η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής»

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή έκανε λόγο για μία επίθεση που δέχονται οι επιχειρήσεις και οι πολίτες γενικότερα, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, που, όπως υπογράμμισε, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και επιβίωσης, όχι μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Επισήμανε ότι η συμπαράσταση του δικηγορικού κόσμου, σε όλη τη χώρα, για το ζήτημα αυτό, είναι δεδομένη και έμπρακτη μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.
«Η διαδικασία αυτή θέλει αγώνα, προκειμένου να πάψει η υφιστάμενη απειλή. Τα συγχαρητήριά μου στο Επιμελητήριο, διότι είναι κοντά στις επιχειρήσεις του και μέσα από την πρωτοβουλία του αυτή τείνει χείρα βοηθείας. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της συλλογικής αγωγής, ώστε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που μας δίνει ο κώδικας περί δικηγόρων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας, με πρόσθετη παρέμβασή του, να συμμετέχει στην συλλογική αγωγή που θα είναι στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας. Είναι ένα δίκαιο αίτημα η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μέσα από τη βάσανο της δικαιοσύνης θα αναδειχθεί αυτό. Εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι και τα δικαστήρια, αλλά ενδεχομένως και η πολιτική ηγεσία, ακολουθώντας το δίκαιο του αιτήματος, θα προχωρήσουν στην κατάργηση της ρήτρας, ή στη διαμόρφωσή της σε πιο λογικά πλαίσια».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο