alexis-800x140

Στον «αέρα» η δωρεάν αστική συγκοινωνία στην Αλεξανδρούπολη

Τον Απρίλιο λήγει η σύμβαση ύψους περίπου 100.000 ευρώ, που είχε υπογράψει η προηγούμενη δημοτική αρχή με το Αστικό ΚΤΕΛ
Ωστόσο το ΚΤΕΛ παραμένει απλήρωτο, καθώς το ένταλμα δεν εγκρίθηκε από την Επίτροπο και για το θέμα αναμένεται απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο

 

Της Κικής Ηπειρώτου

 

Στον «αέρα» είναι το μέτρο της δωρεάν αστικής συγκοινωνίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με τα γνωστά λεωφορειάκια, τα οποία από τον περασμένο Απρίλιο μεταφέρουν με τακτικά δρομολόγια κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, από το parking του Εγνατία, μέχρι το κέντρο. Η ετήσια σύμβαση Δήμου – Αστικού ΚΤΕΛ λήγει σε λιγότερο από δύο μήνες και για το εάν θα  συνεχιστεί, θα επεκταθεί ή θα λήξει θα το δείξουν οι επόμενες εβδομάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη σύμβαση είχε κόστος περίπου 100.000 ευρώ, το οποίο καλύπτει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, το Αστικό ΚΤΕΛ δεν έχει ακόμη πληρωθεί, αφού το ένταλμα πληρωμής του «κόλλησε» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Κιζιρίδης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δαπάνη κρίθηκε αρχικά μη λειτουργική, καθώς το έργο της μεταφοράς πολιτών από τους ΟΤΑ επιτρέπεται μόνο όταν αφορά και καλύπτει περιοριστικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους, εργαζόμενους, μαθητές κτλ.

Επιπλέον, η δαπάνη δεν είναι νόμιμη, αφού υπερβαίνει το ποσό των 60.000 και άρα, ο Δήμος θα έπρεπε να είχε αναθέσει το έργο μετά από διαγωνισμό και όχι απευθείας στα αστικά.

Η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αποστείλει τον φάκελο της υπόθεσης στο 7ο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον περασμένο Οκτώβριο. «Εκτιμώ ότι δεν  θα υπάρξει ακόμη μεγάλη καθυστέρηση. Θεωρώ φρόνιμο να περιμένουμε την εν λόγω απόφαση και στη συνέχεια να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Κιζιρίδης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του εγχειρήματος, με 44.000 επιβάτες μέχρι σήμερα, δεν είναι θέμα παρατάξεων. «Όταν κάτι είναι καλό, το κρατάμε», είπε, ενώ για την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ένταλμα πληρωμής του Αστικού ΚΤΕΛ θα γίνει τελικώς δεκτό, ωστόσο, αν ο Δήμος θελήσει να κάνει διαγωνισμό, δεν υπάρχει αντίρρηση.

Επισήμανε πάντως πως θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει παράταση τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη στη δωρεάν συγκοινωνία και μάλιστα να επεκταθούν τα δρομολόγια και προς το πάρκο Αλτιναλμάζη.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός, σχολιάζοντας την εμπλοκή αναφορικά με το ένταλμα πληρωμής, είπε πως «ο Επίτροπος δεν είναι θεός», υπενθυμίζοντας άλλες αστοχίες που υπήρξαν στο παρελθόν. Επισήμανε ότι θα πρέπει το  θέμα να έρθει ως τακτικό και να συζητηθεί σε ευρεία βάση, σημειώνοντας πως θα πρέπει να επεκταθεί το καλοκαίρι προς τις παραλίες και τους οικισμούς. Πρότεινε να υπάρξει απόφαση για συνέχιση της γραμμής και σε δεύτερη φάση να εξεταστούν οι λεπτομέρειες.

Στο ίδιο πνεύμα επέμεινε και ο κ. Λαμπάκης, λέγοντας πως θα πρέπει να παρθεί τώρα μία πολιτική απόφαση για να συνεχιστούν τα δρομολόγια, αφού υπάρχει κίνδυνος να λήξει η σύμβαση προτού βγει η απόφαση του Ελεγκτικού, με αποτέλεσμα να διακοπεί τελείως η δωρεάν συγκοινωνία.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως υπάρχει η πολιτική βούληση για να συνεχιστεί αυτό το μέτρο, ωστόσο υπήρξε ένα σφάλμα στη διαδικασία την προηγούμενη φορά και γι’ αυτό θα πρέπει, πλέον, με το απαραίτητο χρονικό περιθώριο, να γίνουν με σωστό τρόπο όλα τα βήματα. Πρότεινε αναβολή του θέματος και μόλις εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού, τότε να εξεταστούν οι τροποποιήσεις στη διάρκεια και το πρόγραμμα της δωρεάν συγκοινωνίας.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαρσαμάκης και Δραμανίδου, τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα στην αστική συγκοινωνία του Δήμου, αλλά και το μεγάλο κόστος της σύμβασης, η οποία δεν καλύπτει πιο απομακρυσμένες περιοχές.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο