ΠΓΝΑ: Από τις 9 χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν οι 4 λόγω έλλειψης νοσηλευτών – Διδυμότειχο: Προκηρύσσονται επί χρόνια οι ίδιες ειδικότητες γιατρών, αλλά δεν έρχεται κανείς!
Ελλείψεις και στα Κέντρα Υγείας, με νοσηλεύτριες σε ρόλο πληρώματος ασθενοφόρων!
Εικόνα πλήρους κατάρρευσης παρουσιάζει η δημόσια υγεία στον Έβρο, με τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να θέτει νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε καθεστώς υπολειτουργίας, με όποιες σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει (και, συχνά, έχει) αυτό για την υγεία των πολιτών.
Είναι ενδεικτική η λίστα που δημοσίευσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενόψει της κινητοποίησης που ετοιμάζει για τη ΔΕΘ. Το σημαντικότερο όλων των προβλημάτων, τοπικά και πανελλαδικά, είναι η υποστελέχωση. Με βάση τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαιώνεται το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων.
Την 1 Ιανουαρίου του 2022 ως τακτικό προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 75.022 υπάλληλοι. Την 1 Ιανουαρίου του 2023 υπηρετούσαν 72.986 υπάλληλοι. Την 1 Ιανουαρίου του 2024 70.582 υπάλληλοι. Την 1 Ιουνίου του 2024 70.096 υπάλληλοι. Από τον Ιανουάριο του έτους 2022 έως και τον Μάιο του έτους 2024, σε 2,5 χρόνια δηλαδή, το τακτικό προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους.
Η κατάσταση στον Έβρο
Σύμφωνα με τις καταγραφές της ΠΟΕΔΗΝ, στον Έβρο, ισχύουν τα παρακάτω:
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη σε Νοσηλευτικό προσωπικό, σε Βοηθητικό και σε Τραυματιοφορείς. Το Ιατρικό προσωπικό είναι καλυμμένο. Από τις 9 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 4 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού. Λίστα αναμονής στα χειρουργεία υπάρχει με τα ορθοπεδικά περιστατικά και ΩΡΛ να είναι περίπου 2 χρόνια. Υπάρχει 1 ΜΕΘ με 9 κρεβάτια λειτουργικά, μία Καρδιομεθ με 4 κρεβάτια και η Στεφανιαία μονάδα με 9 κρεβάτια όπου λειτουργούν όλα. Ακόμη δεν έχουν γίνει προσλήψεις, αλλά θα προσληφθούν μόνο 7 άτομα καινούργια.
Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Στο Νοσοκομείο υπάρχει πρόβλημα στη μονάδα Τεχνητού νεφρού στα Χειρουργεία και στη ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού. Κυρίως στα κλειστά τμήματα. Οι νέες προσλήψεις είναι οι ανακυκλώσιμοι επικουρικοί, 5 με 6 άτομα μόνο καινούργιοι. Το Νοσηλευτικό προσωπικό είναι στο σύνολο 110 άτομα ενώ έπρεπε να είναι 170 με βάση τις ανάγκες. Οι Νοσηλευτές έχουν οφειλόμενα από άδειες και ρεπό που ξεπερνούν τα 5.500 ευρώ και επίσης δεν έχουν πάρει ακόμη άδειες από το 2023. Προκηρύσσονται θέσεις για Ιατρικό προσωπικό και δεν έρχεται κανείς γιατρός. Έχει προκηρυχθεί θέση Νεφρολόγου 12 φορές και δεν έρχεται κανείς. Το ίδιο συμβαίνει και για Παθολόγο και άλλες ειδικότητες. Επίσης δεν υπάρχει Οφθαλμίατρος, Δερματολόγος, Οδοντίατρος, Ψυχίατρος και Νευρολόγος. Οι χειρουργικές αίθουσες δουλεύουν με γιατρούς δύο γενικής χειρουργικής και μία γιατρό Ορθοπεδικό, ενώ ξεπερνούν τα 1000 χειρουργεία το έτος Γενικής χειρουργικής. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη λίστα αναμονής στα χειρουργεία. Δεν υπάρχει ΜΕΘ υπάρχει η ΜΑΦ έχει 4 κλίνες και λειτουργούν ανάλογα με τα περιστατικά. Τα Ιατρικά μηχανήματα λειτουργούν μόνο σε πρωινή βάση λόγω έλλειψης προσωπικού.
Κ.Υ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ: Στο Κ.Υ. υπάρχει έλλειψη από Μικροβιολόγο, Παιδίατρο, Παρασκευάστρια, Τεχνικό Ακτινολόγο και Διοικητικό προσωπικό. Εργάζεται περισσότερο επικουρικό προσωπικό που πρέπει οπωσδήποτε να μονιμοποιηθεί. Υπάρχουν πολλές μετακινήσεις Ιατρών στο Κ.Υ. Δικαίων και στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στο Κ.Υ. Δικαίων στο ασθενοφόρο μπαίνουν ως πληρώματα Νοσηλεύτριες και λοιπό προσωπικό. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν όμως εντάχθηκε το Κ.Υ. σε ενεργειακή αναβάθμιση και αναμένεται ανακαίνιση.
Κ.Υ. ΣΟΥΦΛΙΟΥ: Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη προσωπικού για το ασθενοφόρο και αναγκάζονται οι εργαζόμενες Νοσηλεύτριες να συνοδεύουν και να μεταφέρουν ασθενείς πράγμα που είναι πολύ δύσκολο και παράνομο. Με τους Γενικούς Ιατρούς καλύπτονται οριακά. Επίσης στο Κέντρο Υγείας οι υπολογιστές είναι πολύ παλιοί και υπολειτουργούν.
Κ.Υ. ΔΙΚΑΙΩΝ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού Νυχτοφυλάκων επειδή δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Ελλείψεις ιατρών. Δεν υπάρχει Μικροβιολόγος, δεν υπάρχει Ακτινολόγος ενώ υπάρχουν Ιατρικά μηχανήματα. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό υπηρετούν μόνο Επικουρικοί και αν λήξουν οι συμβάσεις τους δεν θα υπηρετεί κανείς. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις διακομιδές γιατί δεν υπάρχουν Οδηγοί παρά μόνο 2 Επικουρικοί από τους οποίους ο ένας βγαίνει σε σύνταξη. Επίσης έφεραν ως πλήρωμα ασθενοφόρου 3 Στρατιωτικούς που τους εκπαίδευσαν λίγες ώρες. Μετά από λίγο καιρό τους ενημέρωσαν ότι πρέπει να φύγουν και έφεραν καινούργιους. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν πάλι εκπαίδευση. Οι εφημερίες των Γιατρών δεν μπορούν να καλύψουν όλο τον μήνα, γιατί υποχρεώνονται να συνοδεύουν και το ασθενοφόρο
Ιδιωτικοποίηση
Η αρχή των πάντων είναι οι δαπάνες για την υγεία. Συνεχώς οι δείκτες ποιότητας του ΕΣΥ επιδεινώνονται με γενεσιουργό αιτία την υποχρηματοδότηση. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ την στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7.5% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει στην οδό της ιδιωτικοποίησης.
Εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Πάνω από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής εκ των οποίων τα 30.000 περίπου από ένα έτος έως και πέντε έτη. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 5.000 απογευματινά χειρουργεία, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών των ασθενών που χειρουργήθηκαν δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής. Επίσης, ακόμη δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των Νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Εάν προσληφθεί προσωπικό και ανοίξει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών σε λιγότερο του ενός έτους θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής.
Η χαμηλή ανταπόκριση στα απογευματινά χειρουργεία, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστα αναμονής δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου 10.000 χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής.
Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που είναι θεμελιώδης αρχή σύσταση του ΕΣΥ ευνοεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις, καταργείται η ισότιμη πρόσβαση. Η λειτουργία Νοσοκομείων που είναι υπό κατασκευή όπως το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, η μετατροπή Νοσοκομείων που ήδη λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όπως της Σπάρτης, της Κομοτηνής, το Ογκολογικό του Παίδων Αγία Σοφίας, ο νόμος για την ψυχική υγεία δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος.
Μισθολόγιο
Η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών. Έτσι επιχειρεί με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις να βελτιώσει τα εισοδήματα του υγειονομικού προσωπικού με απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς. Όμως είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά οδηγούνται σε αποτυχία αφού οι ασθενείς δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν τις υπηρεσίες και το υγειονομικό προσωπικό παρ’ ότι έχει οικονομικές ανάγκες δεν αντέχει να υποστηρίξει το μέτρο αυτό λόγω εργασιακής εξουθένωσης.
Είναι λογικό το ΕΣΥ να μη μπορεί να προσελκύσει γιατρούς με μισθούς 1.800 ευρώ το μήνα, νοσηλευτές με 800 ευρώ το μήνα, τραυματιοφορείς με 690 ευρώ το μήνα. Προτιμούν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και πολύ καλύτερες αμοιβές και παροχές, όπως αναφέρει το healthstat.gr.
Κ.Η.