«Στόχος μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η δημογραφική ανανέωση της Θράκης»

Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση που του έγινε στη ΔΕΘ, για την υπανάπτυξη και τη δημογραφική κατάρρευση της βόρειας Ελλάδας

Για την δημογραφική και αναπτυξιακή κατάρρευση που παρατηρείται στις τρεις μεγαλύτερες περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας και για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αλλάξει αυτή η εικόνα, ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Αντώνη Τελόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στο περιθώριο της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Η ερώτηση

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΙΟΝ TV, FLASH TV, CENTER TV): Εκπροσωπώ τρεις περιφερειακούς σταθμούς, που η εμβέλειά τους εκτείνεται στις τρεις μεγαλύτερες Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία. Εκτός απ’ όλα τ’ άλλα, δυστυχώς έχουν έναν κοινό παρανομαστή, το ότι βρίσκονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας.
Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης, αλλά κανείς δεν έχει εγγυηθεί ακόμη τα αποτελέσματά της. Τα παραγωγικά μοντέλα που έχουν υιοθετηθεί στο παρελθόν οδήγησαν σε περαιτέρω φτωχοποίηση στις περιοχές που είχαν και είχαν αποτέλεσμα τη δημογραφική τους κατάρρευση, όπως φάνηκε και από την τελευταία απογραφή.
Έχουμε δει πολλά σχέδια και έχουμε χορτάσει από ευχολόγια. Το θέμα είναι αν κερδίσετε τις επερχόμενες εκλογές, αν έχετε στο σχεδιασμό σας ένα συγκεκριμένο, απτό, μετρήσιμο και κοστολογημένο σχέδιο γι’ αυτές τις περιοχές, έτσι ώστε να μην καταστεί και αυτό ένα ακόμη ευχολόγιο. Ευχαριστώ πολύ.

Και η απάντηση

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι καίριο το ερώτημα που θέτετε. Νομίζω ότι το ζήτημα της δικαιοσύνης δεν έχει να κάνει μόνο με την άμβλυνση των ανισοτήτων συνολικά στον κοινωνικό ιστό, το ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και οι μεσαίοι φτωχοί αλλά και την διεύρυνση των ανισοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο. Πόροι κατευθύνονται ως επί το πλείστον στο κέντρο και όχι στην περιφέρεια.
Άρα, λοιπόν, μια από τις πιο ουσιαστικές, αν θέλετε, κριτικές που κάνουμε στην κυβέρνηση για την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ότι αφενός μεν τους διοχετεύει σε λίγους, αφετέρου, δε, δεν έχει καμία περιφερειακή ισορροπία στην κατεύθυνσή τους. Και είναι κρίσιμο αυτό. Η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι για μας ένα αναπόσπαστο μέρος του οικονομικού παραδείγματος που θέλουμε, του νέου μοντέλου δηλαδή που σας είπα που θέλουμε να εφαρμόσουμε.
Και νομίζω ότι δώσαμε κάποια δείγματα γραφής όσο κυβερνήσαμε σε αυτή την κατεύθυνση και με την αύξηση των κονδυλίων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Προγράμματα που φτιάξαμε μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ, μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια που κάναμε σχεδόν -όχι σχεδόν- σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να συζητήσουμε, να διαβουλευτούμε με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και να προσδιορίσουμε τις συγκεκριμένες παραγωγικές δυνατότητες κάθε τόπου ξεχωριστά.
Άρα λοιπόν, ναι, στόχοι της περιφερειακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση της τοπικότητας. Είναι η ενίσχυση της εδαφικής συνοχής. Είναι μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη που θα περνάει μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη δημογραφική ανανέωση, αν θέλετε, της υπαίθρου, την άρση των εμποδίων της νησιωτικότητας και της ορεινότητας. Και συγκεκριμένα τώρα για Περιφέρειες οι οποίες έχουν και μία, έτσι, ιδιαίτερη ευαισθησία όπως η Θράκη, από την οποία προέρχεστε, νομίζω ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κουβεντιάσουμε για ένα βιώσιμο, παραγωγικό μοντέλο. Ένα βιώσιμο, παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα έρθει εάν στοχεύσουμε σε παραγωγικές επενδύσεις μακράς πνοής. Και, όμως, επαναλαμβάνω, στην αξιοποίηση του μεγάλου όπλου που έχουμε, που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που δυστυχώς ούτε για την Θράκη με την γνωστή της ευαισθησία υπάρχει κάποια εξαίρεση.
Οι Περιφέρειες είναι αποκλεισμένες. Και για να μην λέω μονάχα έτσι γενικά, να δώσω και ένα παράδειγμα. Δείτε τι ακριβώς κάνει η Πορτογαλία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε σχέση με την ισόρροπη περιφερειακή ανάκαμψη, πού διοχετεύει τους πόρους και πού τους διοχετεύουμε και πώς τους διοχετεύουμε εμείς. Άρα, ορθώς έχουμε επισημάνει ότι μία από τις πρώτιστες προτεραιότητες για μας είναι η ανακατανομή αυτών των πόρων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο