Στοχαστικές προσεγγίσεις γύρω από το μεγαλύτερο αίνιγμα, το αίνιγμα της ζωής – ΜΕΡΟΣ Ζ΄

του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

Πολλές φορές το απόσταγμα της θλίψης μας οδηγεί στην άνοιξη της τέχνης.

***

Η σπουδαία τέχνη μεταφράζει τη σκέψη του καλλιτέχνη σε ομορφιά.

***

Το Κάλλος της αιωνιότητας απαιτεί την ενότητα του κόσμου για να υπάρξει.

***

Οι μεγάλοι καλλιτέχνες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το ν’  ακολουθούν την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. Ας μην τους κατηγορούμε λοιπόν για υστεροφημία.

***

Ίσως η ευσπλαχνία να δίδεται στους πιστούς, όμως η χάρις της εκστατικής δημιουργίας δίδεται μόνο στους ονειροπόλους ταξιδευτές της ζωής.

***

Η τέχνη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εναγώνια φλόγα της ψυχής στο χωρόχρονο.

***

Δεν ξέρω αν η δαρβινική θεωρία έχει να πει κάτι για την τέχνη, όμως η αισθητική απόλαυση, πολλώ δε μάλλον η εκστατική δημιουργία, οδηγεί στη διεύρυνση του εσωτερικού χρόνου.

***

Ο θεός αποκαλύπτει την ταυτότητα του Είναι του μέσα στον Κλασικό ανθό της φανέρωσης. Αρχέτυπο ο Κούρος του Απόλλωνα. Παρόλα αυτά ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός αποδημεί στ’ απόνερα του ανικανοποίητου ρομαντισμού.

***

Η φανέρωση του Κάλλους ως κοσμική αρμονία απαιτεί την ενότητα του κόσμου, κάτι που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο κατακερματισμένος πια Ευρωπαϊκός Πολιτισμός της τεχνητότητας  και του ωφελιμιστικού ορθολογισμού.

***

Η ψυχή αγαπά να θητεύει στη σιωπή της νύχτας,  μεταστοιχειώνοντας την εμπειρία σε κατανόηση.

***

Ο ανορθολογισμός είναι μία κατάσταση δυσαρμονικής απομάκρυνσης, σύμφυτη προς το μίσος. Ακριβώς γι’ αυτό και η λογικότητα φανερώνεται στη συνοχή του κόσμου. Ένα ρήγμα που καλύπτεται μόνο από τον καθολικό έρωτα της ψυχής.

***

Το έχω ξαναπεί, είναι ανόητο να προσπαθεί κανείς να πείσει τους άλλους για την τυχαιότητα του κόσμου χρησιμοποιώντας τα όπλα της λογικής. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο ανόητο να τους κατηγορεί για ανορθολογισμό.

***

Όταν η ανθρώπινη ύπαρξη συντρίβεται έξω από τα όριά της,  επέρχεται η Νέμεσις ως αμετροέπεια. Αυτή είναι η απαρχή της κατάπτωσης όλων των αξιών.

***

Η απόσβεση της αμφισβήτησης πραγματώνεται στο άνυσμα του χρόνου μέσα από την αθωότητα της Ηρακλείτειας διαλεκτικής σύνθεσης.

***

Ο Καμύ έλεγε πως δεν υπάρχει χρόνος να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, αλλά υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να είμαστε ευτυχείς. Ίσως γι’ αυτό οι ελεύθερες ψυχές επιδιώκουν το ευ ζην.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο