Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κ. Μητσοτάκης – Η εισήγηση για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη των εκλογών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά, αυτή τη στιγμή, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο με σκοπό την κήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου. Μάλιστα, εφόσον η θητεία της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά, τυπικά οι εκλογές θεωρούνται πρόωρες.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι ζητά τη διενέργεια εθνικών εκλογών την 21η Μαΐου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εξάντλησε τυπικά την τετραετή θητεία της. Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν το κυβερνητικό έργο της Ν.Δ.».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε για μία γόνιμη προεκλογική περίοδο, χωρίς τοξικότητα, ώστε ο λαός να κρίνει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα. Επίσης, πριν παραδώσει τη σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διάλυση της Βουλής στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάλεσμα στη νεολαία που θα ψηφίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τις οποίες και χαρακτήρισε ως «γιορτή της Δημοκρατίας».

Κατόπιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε δήλωση κατά τις 12:00, διευκρινίζοντας την απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες την 21η Μαΐου. Επίσης, την Παρασκευή (21/04), έγιναν οι ανακοινώσεις για τους δύο υπηρεσιακούς υπουργούς, οι οποίοι λαμβάνουν θέση για να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές. Ειδικότερα, η καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών στη θέση του Μάκη Βορίδη και ο Άκης Σκέρτσος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Γιάννη Οικονόμου.

Ακόμα, μέχρι και την 5η Μαΐου αναμένεται το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου να εγκρίνει τους πολιτικούς συνδυασμούς που θα κατέβουν στις εκλογές, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο αν ο καταδικασθείς και φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι τελικά υποψήφιος με το κόμμα «Έλληνες» στο οποίο ηγείται ο αντεισαγγελέας επί τιμή του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Το άρθρο 12

Με την προκήρυξη των εκλογών, τίθεται σε ισχύ το περιβόητο Άρθρο 12, σύμφωνα με το οποίο ορίζονται οι εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών υπό οποιαδήποτε μορφή.

Επομένως, ισχύουν τα εξής:

Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.

γ. Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό χρήσης πολιτικών γραφείων των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ορίζεται ότι αυτός, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία.

Ακόμα, στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από τη Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας.

Επίσης, απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του