alexis-800x140

Στο πλευρό των αδύναμων ο Δήμος Ορεστιάδας

Συγκινεί η ιστορία μίας 74χρονης που έχασε το σπίτι της και ζει με 360 ευρώ το μήνα.  Αδυνατεί να καλύψει τις βασικές βιοτικές της ανάγκες 57χρονη χήρα, το σπίτι της οποίας καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.

Της Κικής Ηπειρώτου

Καθημερινές ιστορίες συνανθρώπων μας που συγκινούν και προβληματίζουν έρχονται στην επιφάνεια, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, παρά το γεγονός ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και η ανάπτυξη… κοντοζυγώνει. Οι Δήμοι, πέρα από όλες τις άλλες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους, ως ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και δη στον αδύναμο, καλούνται να στηρίξουν τους δημότες τους, με ποικίλους τρόπους: Είτε μέσα από προγράμματα διανομής προϊόντων, είτε μέσα από επιδόματα και έκτακτη οικονομική βοήθεια, μετά από σχετικό αίτημα.

Δύο τέτοια αιτήματα εξέτασε πρόσφατα η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ορεστιάδας. Και στις δύο περιπτώσεις, η υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνα για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων, προκειμένου να διαπιστώσει τις ανάγκες και να δώσει μία προσωρινή λύση ανακούφισης.

Η πρώτη περίπτωση αφορά μία χήρα, 74 ετών, η οποία διαμένει σε αγροτική κατοικία κοινότητας του Δήμου Ορεστιάδας. Αιτήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, καθώς τα μόνα έσοδα που έχει είναι από τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, δηλαδή το «αστρονομικό» ποσό των 360 € μηνιαίως. Ο σύζυγός της απεβίωσε περίπου πριν 40 μέρες, και το γεγονός του θανάτου επέφερε οικονομική αδυναμία στην γυναίκα, η οποία αντιμετωπίζει δικά της προβλήματα υγείας (καρδιακό πρόβλημα, Σακχαρώδη Διαβήτη, κύστη στο ένα νεφρό της).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το σπίτι της 74χρονης, δηλαδή μία αποθήκη που μετατράπηκε σε κατοικία, κάηκε ολοσχερώς, φέρνοντάς τη σε κατάσταση πλήρους οικονομικής αδυναμίας και ανέχειας. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν όλα τα προσωπικά της έγγραφα, αντικείμενα,  οικιακός εξοπλισμός, ρουχισμός, κλινοσκεπάσματα. Όπως είναι λογικό, το γεγονός ότι βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία, σε συνδυασμό με την απώλεια του συζύγου και του σπιτιού της, της έχουν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου Ορεστιάδας  κάνουν λόγο για μία γυναίκα σε απόγνωση, με καμία απολύτως δυνατότητα να ανταπεξέλθει οικονομικά στις τρέχουσες ανάγκες της (βασικές βιοτικές ανάγκες (διατροφής – ρουχισμού), αγοράς φαρμάκων, ιατρικών εξετάσεων, θέρμανσης και στέγασης).

Για να μπορέσει να ανακουφιστεί και να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες της, προτάθηκε και η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα,  να της χορηγηθεί οικονομικό βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά μία χήρα, 57 ετών, άνεργη, η οποία μένει σε μονοκατοικία σε συνοικία του Δήμου Ορεστιάδας. Αιτήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση καθώς τα μόνα έσοδα που έχει είναι από τη σύνταξη χηρείας του συζύγου της, περίπου 400€  το μήνα. Η 57χρονη έχει δύο παιδιά, τα οποία πρόσφατα εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Και η γυναίκα αυτή, είδε το σπίτι της να χάνεται στις φλόγες, με αποτέλεσμα να φτάσει σε κατάσταση πλήρους οικονομικής αδυναμίας και ανέχειας.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν όλα τα προσωπικά της έγγραφα – αντικείμενα,  ο οικιακός εξοπλισμός, ρουχισμός, κλινοσκεπάσματα, καθώς και η κεραμοσκεπή του σπιτιού. Μάλιστα, λόγω παλαιότητας και έλλειψης θεμελίων κατά την ανέγερσή της μονοκατοικίας, μετά από εκτίμηση ιδιώτη μηχανικού, προέκυψε πως δεν μπορεί να γίνει επανατοποθέτηση της σκεπής, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επιδιόρθωση του σπιτιού και η γυναίκα να ψάχνει να νοικιάσει ένα σπίτι για να ζήσει. Και σε αυτή την περίπτωση, η 57χρονη αποφασίστηκε να ενισχυθεί με το ποσό των 1.000 ευρώ για να καλύψει κάποια από τα βασικά έξοδά της.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο