Στο «μάτι» της εφορίας τα εισοδήματα από Airbnb – «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες

Σαρωτικές διασταυρώσεις και ελέγχους σε εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σχεδιάζει η ΑΑΔΕ καθώς πλέον έχει πλήρη εικόνα όλων των προσφερόμενων ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση.

Οι ελεγκτές αναζητούν όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά «κρύβουν» από την Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν ή δηλώνουν μικρότερα ποσά για να γλιτώσουν φόρο.

Οι ελεγκτές θα αναζητούν παράνομες ενοικιάσεις μέσω ψηφιακής καταγραφής των στοιχείων του ενοικιαζόμενου, προκειμένου να διασταυρωθεί εάν έχει δηλωθεί κανονικά από τον ιδιοκτήτη του στα μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων της ΑΑΔΕ.

Θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2.

Το δίχτυ που έχει στήσει ήδη η ΑΑΔΕ είναι ιδιαίτερα αυστηρό καθώς οι ελεγκτές μπορούν να ελέγχουν τους «Διαχειριστές» ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ή και με επιτόπιους ελέγχους από μικτά συνεργεία ελέγχου προκειμένου να διαπιστώσουν έαν οι ιδιοκτήτες εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Σε όσες περιπτώσεις εντοπιστούν παραβάσεις, η ΔΟΥ αποστέλλει στον διαχειριστή του ακινήτου «κλήση προς ακρόαση» με την περιγραφή της παράβασης και διορία 10 ημερών από την επίδοση της κλήσης για εξηγήσεις. Για την επιβολή του σχετικού προστίμου η Υπηρεσία συντάσσει αιτιολογημένη έκθεση διαπιστώσεων η οποία επιδίδεται μαζί με την πράξη επιβολής του προστίμου.

Σημειώνεται ότι επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε μία από τις παρακάτω παραβάσεις:

α. Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,

β. μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,

γ. μη εμφανής αναγραφή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

dikaiologgitika.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του