Στο «ημίφως» η αγορά του Έβρου λόγω ενεργειακής κρίσης

Με βασικό στόχο να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, οι επαγγελματίες έχουν στραφεί στο φωτισμό με led, ενώ κρατούν αναμμένους προβολείς και βιτρίνες «τόσο-όσο». «Να ενταχθούν και τα καταστήματα στο ‘Αλλάζω Συσκευή’» ζητά η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας

της Κικής Ηπειρώτου

Αυτορυθμίζεται για να επιβιώσει η αγορά του Έβρου, από την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να γίνει ακόμη πιο αισθητή την περίοδο του χειμώνα. Οι επαγγελματίες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και μία σειρά άλλων οικονομικών υποχρεώσεων, έχουν προβεί σε ορισμένες απλές, διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να καταφέρουν να επιβιώσουν τους επόμενους, δύσκολους μήνες.
Έτσι, σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, οι περισσότεροι έμποροι έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε αλλαγή των φωτιστικών τους με led, ενώ οι προβολείς και τα φώτα στις βιτρίνες μένουν αναμμένα για λιγότερες ώρες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η αγορά έχει αυτορυθμιστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Εδώ και καιρό χρησιμοποιούμε φώτα led, που ‘καίνε’ σημαντικά λιγότερο ρεύμα, ενώ ο κάθε επαγγελματίας αποφασίζει για το πόσο θα κρατήσει αναμμένους τους προβολείς και τα φώτα στη βιτρίνα του», λέει στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης.

Θέμα επιβίωσης

Βορειότερα, όπου η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, τόσο από άποψη καταναλωτικής κίνησης, όσο και του απαιτούμενου κόστους θέρμανσης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Φιλιώ Μυλωνά, μας λέει: «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, θα δώσουμε, όμως, όλοι τη μάχη μας. Αν δεν δώσουμε αυτή τη μάχη, δεν θα μάθουμε ποτέ ποιο θα ήταν το αποτέλεσμά της. Έχουμε αγωνία για το χειμώνα και για το τι θα μπορέσουμε να περικόψουμε, προκειμένου να επιβιώσουμε, διότι, πλέον, τίθεται θέμα επιβίωσης».
Όπως αναφέρει, ο ένας μετά τον άλλον, οι επαγγελματίες της Ορεστιάδας, αλλάζουν τους λαμπτήρες τους με led, ενώ όσοι μπορούν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν ανάβουν τα φώτα μέσα στα καταστήματά τους. Όσο για τις απογευματινές και βραδινές ώρες, οι περισσότεροι προβολείς στις επιγραφές των καταστημάτων μένουν κλειστοί, ενώ τα φώτα στις βιτρίνες, που παλιότερα έκαιγαν είτε ολόκληρο το βράδυ είτε μέχρι τα μεσάνυχτα, τώρα μένουν ανοιχτά είτε ως το κλείσιμο στις 9, είτε το πολύ ως τις 10.30.

Αναφορικά με τη συζήτηση που είχε γίνει πριν λίγες εβδομάδες για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, τα απογεύματα, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, η κα Μυλωνά εκφράζει την αντίθεσή της. Αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το συγκεκριμένο μέτρο σε δεύτερο χρόνο από την κυβέρνηση και, ανάλογα με την πορεία της ενεργειακής κρίσης, ίσως ακόμη και να αποφασιστεί η επιβολή του. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόεδρος των εμπόρων της Ορεστιάδας επισημαίνει ότι το μέτρο θα πρέπει να ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, προκειμένου να μην υπάρξουν και πάλι φαινόμενου αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας.

«Τα μέτωπα είναι πολλά, είμαστε έτοιμοι και ετοιμοπόλεμοι» αναφέρει η κα Μυλωνά και επισημαίνει πως το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στην αγορά, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προμήθεια σύγχρονων, λιγότερο κοστοβόρων κλιματιστικών, κυρίως για τη μείωση του κόστους θέρμανσης, σε περιοχές όπως ο βόρειος Έβρος.

Τέλος, ένα θετικό που έχει να προσδοκά ο εμπορικός κόσμος για το επόμενο διάστημα είναι η λειτουργία του Open Mall στην Ορεστιάδα. Σύμφωνα με την κα Μυλωνά, το διάστημα αυτό, είναι σε εξέλιξη ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των προσόψεων των καταστημάτων, ενώ ο Δήμος, ήδη, πραγματοποιεί εργασίες στην πόλη. «Θα είναι μία ευχάριστη νότα, ένα έναυσμα για να βγει έξω ο κόσμος. Το ελπίζουμε και το περιμένουμε με μεγάλη χαρά», αναφέρει η κα Μυλωνά, χωρίς παράλληλα να κρύβει την αγωνία της για την πληθυσμιακή κατάρρευση της περιοχής: «Με τρομάζει η σκέψη ότι θα γίνουν κάποια ωραία πράγματα, όπως αυτό, αλλά δεν θα υπάρχει κόσμος σε λίγα χρόνια για να τα ζήσει. Η περιοχή μας φθίνει καθημερινά, τόσο πληθυσμιακά, όσο και οικονομικά και χρειάζεται να υπάρξουν κίνητρα, πολύπλευρη στήριξη, ουσιαστική, και μάλιστα άμεσα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο