efhmerida1

Στο «φουλ» οι μηχανές για νέα σπίτια στην Αλεξανδρούπολη

«Είδος υπό εξαφάνιση» τα μεγαλύτερα διαμερίσματα για μακροχρόνια ενοικίαση– 7 στα 10 νέα διαμερίσματα που κατασκευάζονται είναι δυάρια

Το στεγαστικό πρόβλημα και η μεγάλη ζήτηση για Airbnb αυξάνουν την ανοικοδόμηση  

Της Κικής Ηπειρώτου

Σημαντικά αυξημένη είναι η οικοδομική δραστηριότητα στην Αλεξανδρούπολη, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου μόνο για τον Ιανουάριο του 2024, σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η αύξηση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σε σύγκριση με τον  Ιανουάριο του 2023, κυμάνθηκε στο 26%, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο, που άγγιξε το 15%.
Φυσικά, οι περίπου 30 οικοδομές ανά έτος, που κατασκευάζονται τα τελευταία 2-3 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις 150-200 που κατασκευάζονταν κάθε χρόνο, πριν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, σε σύγκριση με την περίοδο της κρίσης και της πανδημίας, όπου κάθε οικοδομική δραστηριότητα είχε παγώσει, η εικόνα των τελευταίων μηνών είναι ενθαρρυντική.
Ωστόσο, το «πάγωμα» των προηγούμενων ετών, έχει εντείνει το στεγαστικό πρόβλημα της περιοχής, όπου υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα σπίτια, όπως και οικόπεδα, ενώ όσα υπάρχουν πωλούνται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Στην ασφυκτική αυτή κατάσταση ρόλο έπαιξε και παίζει και η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των βραχυχρόνιων καταλυμάτων. Ήδη από το 2023, όταν έγινε αντιληπτό ότι το τουριστικό ρεύμα από Τουρκία και Βουλγαρία σταθεροποιείται και η ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb αυξάνεται, πολλοί ιδιοκτήτες προχώρησαν σε μικρής ή μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις σε διαμερίσματα που είχαν ξενοίκιαστα, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζήτησαν από τους μέχρι τότε ενοικιαστές τους να αποχωρήσουν με σκοπό να μετατρέψουν το διαμέρισμα σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, ο αριθμός των Airbnb καταλυμάτων στην πρωτεύουσα του Έβρου έχει αγγίξει τα 1.000 ενώ στα τέλη του 2023, ήταν περίπου 600-700.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της μεσιτικής αγοράς στη «ΓΝΩΜΗ», ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες παίρνουν την απόφαση να μετατρέψουν τα διαμερίσματά τους σε Airbnb. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό γνώστη της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, εάν ένας ιδιοκτήτης είναι καθ’ όλα νόμιμος στη διαδικασία μίσθωσης, τότε, για διαμέρισμα που θα νοίκιαζε με 400 ευρώ το μήνα, μπορεί μετατρέποντάς το σε Airbnb να βγάζει και 1.000-1.200 ευρώ το μήνα.
Μοιραία, αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να είναι από δύσκολο έως αδύνατο να βρεθεί κάποιο διαθέσιμο διαμέρισμα, είτε μικρό είτε μεγαλύτερο. Ωστόσο, σύμφωνα με μεσίτες της Αλεξανδρούπολης, σε ό,τι αφορά τα μικρά διαμερίσματα, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί την επόμενη διετία-τριετία, καθώς όσες νέες οικοδομές κατασκευάζονται και θα κατασκευαστούν, θα διαθέτουν κυρίως δυάρια προς αγορά ή ενοικίαση, σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 70%.
Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για ενοικίαση μεγαλύτερων διαμερισμάτων, κυρίως από οικογένειες, θα συνεχίσει να μένει ακάλυπτη, στο μεγαλύτερο μέρος της, για τα επόμενα, αρκετά χρόνια.

Το στοίχημα

Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας αφορά κυρίως σε αντιπαροχές και σε ανέγερση οικοδομών σε οικόπεδα που προέκυψαν μετά από την κατεδάφιση παλαιών κτισμάτων.
Τα περισσότερα νέα κτίρια κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν τους επόμενους μήνες στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, ενώ περιοχή με πολύ μεγάλη δραστηριότητα είναι η Απολλωνιάδα, όπου ολοκληρώνεται η κατασκευή δύο νέων πενταόροφων οικοδομών και επίκειται η ανέγερση τουλάχιστον ακόμη τεσσάρων. Άλλωστε, στην περιοχή αυτή, λειτουργούν δεκάδες Airbnb, με πολλά από αυτά να έχουν προκύψει μετά από ανακαινίσεις σε παλιά σπίτια.
Όπως σημειώνουν παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, το στοίχημα σε πολλές περιπτώσεις νέων κατοικιών, είναι αν θα καταστεί εφικτή η πώλησή τους και σε ποιες τιμές, καθώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού στις οικοδομές, οι τιμές τους αναμένεται να είναι αρκετά υψηλές.

 

1 Σχόλιο

  • Αστάναπαν
    Posted 29 Μαΐου 2024 15:21 0Likes

    …Το στοίχημα βέβαια για το πώς σκ@τ@ γίνεται η πόλη μας με τα 6/7όροφα αυτά εξαμβλώματα (Τζιζ! Καίει), το πώς διάολο παίρνουν άδεια ανοικοδόμησης (ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΤΖΙΖ!) και τον ουρανό που γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτος είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Το’χουμε μάθει πια το παραμύθι, εξάλλου γινόμαστε τα γκαρσόνια των πάλαι ποτέ – Έλληνας=καλώς ήρθε το δολλάριο – τουρκοβούλγαρων και ρουμάνων, το βαφτίσαμε “ανάπτυξη” κι όλα καλά… Όλη η παραλιακή δοσμένη στις ταβέρνες – οι ντοπιοι δεν μπορούν να περπατήσουν δίπλα στη θάλασσα γιατί πρέπει να καθήσει ο “πελάτης” να βγάλει λεφτά ο χασαποταβέρνας ο “Ανάπτυξης”. Γκρεμίστε και το φάρο ρε, στερεώστε το προβολέα του σε καμιά ταράτσα. τραπεζάκια θα χωρούσαν κι εκεί. Λεχρίτες…

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr