Στο εμβληματικό «Σπίτι της Αντουανέτας» θέλει να στεγάσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης το 12ο Νηπιαγωγείο

Για «ανεπανόρθωτο πλήγμα» κάνει λόγο ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας που σημειώνει πως η απόφαση είναι αντίθετη με όσα αναφέρονται στη διαθήκη της δωρήτριας. Επιστολή του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο 

Αναστάτωση έχει προκληθεί στα μέλη του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέτας» από την πρόθεση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να μεταφέρει στο ξύλινο κτίριο στο οποίο στεγάζεται τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος το 12ο Νηπιαγωγείο της πόλης.
Ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε πριν 20 χρόνια και μετρά περίπου 200 μέλη, όπως είναι γνωστό, στεγάζεται στο  Σπίτι της Αντουανέττας Δεμντζάν, (1912-1992) της πρώτης και πιο αγαπημένης καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία δώρισε το σπίτι της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με διαθήκη, υπό τον όρο να λειτουργεί ως  σπουδαστήριο και βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών. Πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που παραχωρήθηκε στον Σύλλογο  από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τιμώντας την επιθυμία της δωρήτριας.
O Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας από το 2002 που ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία του, εργάζεται με σκοπό τη διάδοση και προώθηση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, με τρόπους ευρηματικούς, καινοτόμους και βιωματικούς. Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και βρίσκεται σε διαρκή ενασχόληση με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, που λειτουργούν καθημερινά αλλά και το Σαββατοκύριακο και απευθύνονται σε μικρά παιδιά και εφήβους, αλλά και σε ενήλικες.

Επιστολή του ΔΣ προς το Δημοτικό Συμβούλιο 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε επιστολή του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αναφέρει πως ενημερώθηκε άτυπα και με έμμεσο τρόπο  στις 9 Αυγούστου, ότι υπάλληλος του Δήμου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης έχει αιτηθεί τη μεταστέγαση του 12ου Νηπιαγωγείου Αλεξανδρούπολης στο παλιό ξύλινο σπίτι της Αντουανέττας και κατά συνέπεια δρομολογεί την άρση της παραχώρησής του στον Σύλλογο.

Όπως αναφέρουν, η  απόφαση αυτή είναι παράνομη, διότι:

α. η διαθήκη ορίζει με σαφήνεια ότι το ακίνητο δόθηκε στον Δήμο με τη συμφωνία να λειτουργήσει ως Σπουδαστήριο Ξένων Γλωσσών με Βιβλιοθήκη Ξένων Γλωσσών και όχι γενικά ως Εκπαιδευτήριο.
β. η σχολική μονάδα του 12ου Νηπιαγωγείου Αλεξανδρούπολης, αποκαλείται αυθαίρετα ¨Εκπαιδευτήριο-Νηπιαγωγείο Ξένων Γλωσσών¨, με πρόσχημα τη διδασκαλία της Αγγλικής μία ώρα την εβδομάδα στα νήπια. Ωστόσο η διδασκαλία των αγγλικών αποτελεί μέρος του ενιαίου προγράμματος διδασκαλίας των Νηπιαγωγείων πανελληνίως.
«Καμία δημόσια σχολική μονάδα  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν αποτελεί εκπαιδευτήριο Ξένων Γλωσσών, όπως ισχυρίζεται παράνομα και άτοπα για τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα η συγκεκριμένη υπάλληλος
Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στον  Σύλλογό μας, που παράγει έργο εδώ και μια εικοσαετία και είναι συνδεδεμένος με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και τη διδασκαλία της Ξένης Γλώσσας. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται όλη την εβδομάδα στο Σπίτι της Αντουανέττας θα αδρανήσουν. Η παράνομη χρήση του χώρου ως νηπιαγωγείο θα καταργήσει τόσο τη λειτουργία της βιβλιοθήκης όσο και την επισκεψιμότητα του Σπιτιού ως μνημείο ιστορικού ενδιαφέροντος. Η δε προτεινόμενη συστέγαση νηπιαγωγείου και του Συλλόγου δεν υφίσταται ως λύση, γιατί δεν επαρκούν οι χώροι για να καλύψουν τις ανάγκες της κάθε διαφορετικής χρήσης και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεχνικές δυσκολίες αλλά και θέματα υγιεινής.

Για να καλυφθούν οι όποιες παραλείψεις, αδυναμίες και λάθη που οδήγησαν τους υπεύθυνους του Δήμου σε αναζήτηση στέγης για το 12ο Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης, λίγες μέρες μάλιστα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα κληθείτε να συναινέσετε υπέρ της παράνομης μετακίνησης του Νηπιαγωγείου σε έναν χώρο που εκτός των άλλων δεν πληροί τις κτιριακές προϋποθέσεις λειτουργίας Νηπιαγωγείων. Η ανακαίνιση μάλιστα που προτείνεται, θα αλλοιώσει τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου, που έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων.
Επικαλούμεθα  το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης  που σας διακατέχει και σας ζητάμε να μη στερήσετε την πόλη από το αγαπημένο  σε όλους μας Σπίτι της Αντουανέττας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο