Στο δημοτικό συμβούλιο “άνοιξε η συζήτηση” για τις πλημμύρες του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» – «Το πρόβλημα στον Απαλό θα το λύσουμε εμείς» τόνισε ο Δήμαρχος

Ερωτήματα από τη μείζονα αντιπολίτευση για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου, συζητήθηκε το θέμα των δύο έντονων πλημμυρικών φαινομένων που, πέρα από τις μεγάλες υλικές ζημιές σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και υποδομές, στοίχισαν τη ζωή στον 46χρονο πυροσβέστη Γιάννη Ζαφειρόπουλο.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με καίρια ερωτήματα γύρω από την καταγραφή των ζημιών, τον σχεδιασμό αποκατάστασης, καθώς και τα αποτελέσματα των επισκέψεων των κυβερνητικών κλιμακίων.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα βήματα που ακολούθησε η δημοτική αρχή, τόσο αμέσως μετά την πρώτη κακοκαιρία στις 12/1, όσο και μετά τη δεύτερη, στις 1/2. Τα κλιμάκια των υπηρεσιών του Δήμου βρέθηκαν από την πρώτη μέρα στις πληγείσες περιοχές, καταγράφοντας τις ζημιές, με παράλληλη ενημέρωση προς τους πλημμυροπαθείς δημότες για όλες τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο κ. Ζαμπούκης βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, όπως και με εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών. Εξάλλου, τον τελευταίο μήνα επισκέφθηκαν την περιοχή μας τόσο κλιμάκιο του ΥΠΕΣ με επικεφαλής τον κ. Πέτσα και τον γγ του Υπουργείου Οικονομικών κ. Τριαντόπουλο, όσο και κλιμάκιο του υπουργείου υποδομών, που κατέγραψε τα προβλήματα.

Κονδύλι για τα πληγέντα νοικοκυριά

Συνολικά, και από τα δύο καιρικά φαινόμενα, επλήγησαν 57 νοικοκυριά και 50 υπόγεια και αποθήκες, τα οποία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, συμφωνήθηκε με το Υπουργείο να εξασφαλισθεί κονδύλι για την αποκατάστασή τους.

Για τις αποζημιώσεις των νοικοκυριών θα υπάρξει χρηματοδότηση 320.000 ευρώ, «ποσό που προσδοκούμε ότι θα έρθει άμεσα κι όχι μετά από μήνες ή χρόνια», όπως είπε ο Δήμαρχος, ενώ για την αντιμετώπιση των τεχνικής φύσεως προβλημάτων (μίσθωση μηχανημάτων, αγορά αδρανών υλικών κλπ) ήδη έχουν εγκριθεί περίπου 500.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως για το έργο της αποκατάστασης των γεφυρών στα Λουτρά θα εμπλακεί ενεργά ο Στρατός. Επιπλέον, η τεχνική υπηρεσία έχει ήδη συντάξει μελέτες για έργα με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 20 εκ ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 16 εκ ευρώ αφορούν την αποκατάσταση γενικών υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, κτλ) στους οικισμούς που επλήγησαν,   και τα υπόλοιπα 4 εκ ευρώ την αποκατάσταση των καταστροφών που σημειώθηκαν στα δίκτυα της ΔΕΥΑΑ.

Για το τραγικό δυστύχημα

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, σημείωσε πως «ο κ. Ζαμπούκης απέφυγε να αναφέρει, κατά τον απολογισμό του, το θάνατο του συμπολίτη μας, λέγοντας πως «αυτό ήταν το σημαντικότερο. Μια απώλεια ζωής ενός ανθρώπου που άφησε 3 ορφανά». Στη συνέχεια έθεσε μία σειρά από ερωτήματα, όπως το εάν ο Δήμαρχος όφειλε να συγκαλέσει μετά την πρώτη πλημμύρα Δημοτικό Συμβούλιο και Συντονιστικό Τοπικό Όργανο στις 31/1. Παράλληλα, ρώτησε για ποιο λόγο, πριν τη φονική πλημμύρα, δεν ελήφθη η απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία στον Απαλό, ενώ υποστήριξε πως ο δήμος είχε υποχρέωση να τοποθετήσει μία απαγορευτική κορδέλα στο επικίνδυνο φρεάτιο, όπως έγινε, τελικά, όμως, δυστυχώς, μετά το θάνατο του συμπολίτη μας.

Απαντώντας, ο κ. Ζαμπούκης, είπε πως «η τροχαία βάζει κορδέλες και κλείνει δρόμους», σημειώνοντας πως «ως προς το τι κάνατε 8 χρόνια πριν, δεν χρειάζεται να το πούμε, διεξάγεται έρευνα κι όταν προκύψουν στοιχεία θα απαντηθεί… η ευθύνη για τα ρέματα έφυγε το 2018-219 από τον Δήμο, άρα και για τις δυο θητείες σας, και για τα 9 χρόνια είχατε ευθύνη να αποκαταστήσετε τα ρέματα», κάνοντας αναφορά σε δύο έγγραφα από το 2013 και 2014, από την επιτροπή αστυνόμευσης ρεμάτων, η οποία ζητούσε να υπάρξουν μέτρα και για το συγκεκριμένο φρεάτιο. Τα συγκεκριμένα έγγραφα, χαρακτήρισε αργότερα ως ανυπόγραφα, και άνευ σημασίας, ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και νυν δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ουζουνίδης. Πάντως, όπως είπε ο Δήμαρχος, τα στοιχεία που εμπεριέχουν έχουν ζητηθεί και από τις προανακριτικές αρχές, «προκειμένου να υπάρξει σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών, αν υπάρχουν, τόσο για τους προηγούμενους, όσο και για τους επόμενους. Είναι πολλά τα σφάλματα που έγιναν και καλούμαστε όλοι μαζί να τα διορθώσουμε..  Το πρόβλημα των λεκανών στον Απαλό θα το λύσουμε εμείς».

Το ζήτημα με τη διαχείριση των σχολείων

Όσο για τα σχολεία, ο κ. Ζαμπούκης επισήμανε πως διαχειρίστηκε προσωπικά και τις δυο φορές την ασφαλή απομάκρυνση των μαθητών, ενώ τόνισε πως «τα σχολεία δεν κλείνουν με τόσο πολύ μεγάλη ευκολία», καθώς, όπως σημείωσε, την τελευταία φορά που αποφασίστηκε να κλείσουν (πριν τις χιονοπτώσεις) υπήρξαν αντιδράσεις αφού αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε πραγματικός λόγος για την αναστολή λειτουργίας τους. «Δεν είναι εύκολο να κλείνεις τα σχολεία προληπτικά. Άλλωστε, τα σχολεία μας έχουν χτιστεί για να δοκιμάζονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα… ούτε μπορούμε να διαταράσσουμε τους ρυθμούς της κοινωνίας μας».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην περίπτωση ανάθεσης έργου καθαρισμού των ρεμάτων τον Αύγουστο του 2018, από τον κ. Λαμπάκη σε εταιρεία που ανήκε «στον πατέρα μετέπειτα υποψήφιάς σας»,  κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην Δημάρχου, ο οποίος είπε πως «όπου υπάρχει κίνδυνος ο Δήμαρχος παρεμβαίνει…. Εγώ επενέβαινα και ζητούσα τη νομιμότητα της απόφασής μου,  αλλά έσωζα ζωές». «Κι εμείς καθαρίσαμε ρέματα και μας έστειλαν αστυνομία και αυτόφωρο», είπε ο κ. Ζαμπούκης καταλήγοντας πως είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και αυτή φέρει την ευθύνη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο