Στις επάλξεις ο Δήμος Αλμυρού κατά της χωροθέτησης του LNG εντός Παγασητικού Κόλπου

Το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε κατά της μετακίνησης του πλωτού σταθμού σε διαφορετικό σημείο, κοντά σε ακτή
Ελλοχεύουν κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ασφάλεια των κατοίκων

Ομόφωνα κατά της δημιουργίας πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (L.N.G.) σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού Κόλπου τάχθηκε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στο νομό Μαγνησίας. Όπως ενημέρωσε το σώμα ο Δήμαρχος Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, γνωστοποιήθηκε στο Δήμο η πρόθεση της MEDITERRANEAN GAS, η οποία είναι κάτοχος άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου, να μετακινήσει τη θέση εγκατάστασης του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Φυσικού Αερίου «ΑΡΓΩ» από σταθερό σημείο επί πλωτής εξέδρας στην είσοδο του Λιμένος Βόλου πλησίον της ακτής στην περιοχή «ΠΕΥΚΑΚΙΑ».
Εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων της περιοχής εξέφρασαν ρητά την αρνητική τους στάση, όπως έκανε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εξάλλου, τονίστηκε ότι το 1996 το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 5235/1996 απόφαση του, είχε αποτρέψει την εγκατάσταση αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο Τσιγκέλι Αλμυρού, αφού δέχθηκε ότι ο Παγασητικός αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο εμφάνιζε σοβαρή ρύπανση και θα έπρεπε να εξυγιανθεί.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της νέας θέσης που προωθεί η εταιρεία και της θέσης που έχει προβλεφθεί να λειτουργήσει, για παράδειγμα, ο LNG Αλεξανδρούπολης, που είναι σχετικά μακριά από την ακτή. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί αναλυτικά στους κινδύνους πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων από τις συγκεκριμένες επενδύσεις, όσο και στους κινδύνους για το περιβάλλον.
«Αδιαμφισβήτητα ένα τέτοιο έργο εντός του κλειστού Παγασητικού κόλπου επηρεάζει το σύνολο των περιοχών με ακτογραμμή σε αυτόν, με άμεσες συνέπειες στον τουρισμό, στην αλιεία και σε άλλες δραστηριότητες.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, για να διατηρηθεί στις πλωτές αποθήκες το φυσικό αέριο σε υγρή μορφή υπό θερμοκρασία – 162 ο C, απαιτείται η χρήση εκατοντάδων τόνων ψυκτικού υλικού, το οποίο σε περίπτωση διαρροής του καταστρέφει ολοσχερώς το θαλάσσιο περιβάλλον με ολέθριες συνέπειες για το υδάτινο (και όχι μόνο) οικοσύστημα ενός κλειστού και αβαθούς κόλπου, όπως ο Παγασητικός. Υφίσταται επίσης ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή/και εκρήξεως από διαρροή εντός του σταθμού, με τις συνέπειες ενός τέτοιου ατυχήματος να περιγράφονται ως απολύτως καταστροφικές από ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής άποψης. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα σημαντικά περιστατικά εκρήξεων σε ανάλογες μονάδες ανά την υφήλιο τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, με την συχνή διέλευση τεράστιων φορτηγών πλοίων (LNGcarriers) που τροφοδοτούν την πλωτή αποθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου επιβαρύνεται και αλλοιώνεται η ισορροπία του υδάτινου οικοσυστήματος, ενώ θα επιβαρυνθεί η αλιεία, η ναυσιπλοΐα και οι τουριστικές δραστηριότητες των παρακείμενων περιοχών.
Σύμφωνα με τη θεωρία, ο συχνότερα αναμενόμενος κίνδυνος ανάφλεξης του υγροποιημένου LNG είναι από φλόγες ή σπινθήρες. Ένας σημαντικός παράγοντας ανησυχίας είναι η διαρροή υγροποιημένου αερίου στη μεταλλική κατασκευή της εξωτερικής γάστρας του πλοίου».
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος το σοβαρότερο και κυριότερο ατύχημα κατά τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου είναι οι εκρήξεις τύπου BLEVE. Το φαινόμενο BLEVE (Boiling Liquid Εxpanding Vapour Explosions) λαμβάνει κατά κανόνα χώρα όταν ένα κλειστό δοχείο που περιέχει εύφλεκτο υγρό εκτίθεται σε φωτιά με αποτέλεσμα το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο να χάσει την μηχανική αντοχή του και να υποστεί διάρρηξη.
Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στα ατυχήματα είναι οι άνθρωποι, τα κτίρια – εγκαταστάσεις και το περιβάλλον. Οι κύριες επιπτώσεις στον άνθρωπο είναι η ασφυξία, τα εγκαύματα, η τοξική δηλητηρίαση και οι τραυματισμοί από θραύσματα. Οι εγκαταστάσεις μπορούν να καταστραφούν μερικώς ή ολικώς ανάλογα με την ένταση του φαινομένου. Οι κυριότερες συνέπειες στο περιβάλλον είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η όξυνση του περιβάλλοντος και η μόλυνση των υδάτινων αποδεκτών.
Πολύ σοβαρές φαίνεται να είναι επίσης οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία από μια τέτοιου είδους εγκατάσταση. Αναφερόμαστε για παράδειγμα στις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην αλιεία, λόγω της επίδρασης των σχετικών δραστηριοτήτων στους υδρόβιους οργανισμούς και στην ιχθυοπανίδα. Η άντληση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού, η απόρριψη στη θάλασσα τεράστιων ποσοτήτων νερού με διαφορετική θερμοκρασία, η χρήση τοξικών ουσιών, τα ηχητικά ρεύματα κατά την κατασκευή εγκαταστάσεων, η αύξηση συνολικά της δραστηριότητας, είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον.
Διανύουμε κρίσιμες περιόδους και περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να σταθούμε τόσο με σύνεση και προσοχή όσο και με τεκμηρίωση απέναντι στα γεγονότα, να απαιτήσουμε ορθή ενημέρωση, τεκμηριωμένες απαντήσεις, διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας, της υγείας και της ζωής όλων μας» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπροσώπου της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας Πολιτών.
Τελικώς, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού τάχθηκε κατά της αλλαγής θέσης του πλωτού σταθμού. Ελπίζουμε πως θα γίνει σεβαστή η αντίθεση και η αγωνία τους.
Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του