Στην τελική ευθεία η ενεργειακή αναβάθμιση του ΠΓΝΑ

Η φάση κατασκευής του έργου θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια ενώ το προσωπικό που θα απαιτηθεί εκτιμάται σε 40 άτομα – Οι εργασίες που θα το καταστήσουν κατά τουλάχιστον 50% αυτόνομο ενεργειακά

Της Κικής Ηπειρώτου

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο έργο για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Το ΠΓΝΑ έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Υποδομών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης» και προϋπολογισμό 4,5 εκ ευρώ.
Η υποβολή του φακέλου για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας με συμπαραγωγή θερμότητας – ηλεκτρισμού, ενίσχυση μόνωσης, αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανημάτων, τοποθέτηση LED, κτιριακές βελτιώσεις είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου, το 2019. Τελικώς, το έργο εγκρίθηκε για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 68 νοσοκομείων της χώρας, στα οποία θα γίνουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο έργο σύμπραξης των δύο υπουργείων θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και ειδικά στους θαλάμους Επειγόντων Περιστατικών, αλλά η ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών. Δηλαδή από την αλλαγή κουφωμάτων και τις μονώσεις ταρατσών μέχρι τις αναβαθμίσεις στους λέβητες και την εγκατάσταση πάνελ σε ορισμένα νοσοκομεία.

Για το ΠΓΝΑ

Με πρόσφατη απόφασή της η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη μελέτη του έργου.
Σκοπός του έργου είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η μείωση των εκπομπών CO2, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της εγκατάστασης συστήματος τριπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας/ψύξης, της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για την ψύξη των χώρων, την παραγωγή πεπιεσμένου αέρα, την αντικατάσταση συμβατικών φωτιστικών και λαμπτήρων με αντίστοιχα τεχνολογίας LED, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Σημειώνεται πως στην τεχνική προετοιμασία του έργου συνέβαλε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και οι τεχνικές του υπηρεσίες, μέσα από προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο πλευρές πριν περίπου ένα χρόνο. Βασική στόχευση του έργου είναι η συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο, που προβλέπεται να καταστήσει το νοσοκομείο ενεργειακά αυτόνομο τουλάχιστον κατά 50%, όπως έχει δηλώσει ο διοικητής του Βαγγέλης Ρούφος.
Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμισή του νοσοκομείου είναι τα εξής:

  • Εγκατάσταση Μονάδας Τριπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας και Ψύξης.
  • Αντικατάσταση Συμβατικών Φωτιστικών ή/και Λαμπτήρων με αντίστοιχους τεχνολογίας LED, στους εσωτερικούς χώρους και στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου.
  • Αντικατάσταση του υφιστάμενου υδρόψυκτου ψύκτη νερού και του αντίστοιχου πύργου ψύξης.
  • Αντικατάσταση των δύο πλυντηρίων απολύμανσης και των δύο κλιβάνων αποστείρωσης ατμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού.
  • Αντικατάσταση των δύο αεροσυμπιεστών βιομηχανικού πεπιεσμένου αέρα από νέους μεταβλητής παροχής αέρα, βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης & προσθήκη συστήματος ανάκτησης της απόβλητης θερμότητας στους αεροσυμπιεστές των ιατρικών αερίων.
  • Αναβάθμιση του Building Management System του νοσοκομείου και μετατροπή του σε Building Energy Management System με την τοποθέτηση μετρητικών διατάξεων και κατάλληλου λογισμικού.
  • Αντικατάσταση μόνωσης εξωτερικών αεραγωγών με νέα μόνωση από πετροβάμβακα πάχους 30 mm και πυκνότητας 40 kg/m3 για τον περιορισμό των απωλειών από τις αμόνωτες ουσιαστικά υφιστάμενες εγκαταστάσεις και την αποφυγή υγροποίησης του αέρα που κυκλοφορεί μέσα στους αεραγωγούς.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο