«Στην ουσία από σήμερα παύει να ισχύει η δημόσια δωρεάν υγεία»

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης κατά του νομοσχεδίου για το «νέο ΕΣΥ». Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ                                                                                             

του Γιώργου Πανταζίδη

Την πεποίθηση ότι «με την ψήφιση του νέου κυβερνητικού νομοσχεδίου για το ΕΣΥ απαξιώνεται και στην ουσία συρρικνώνεται η δημόσια δωρεάν υγεία», εξέφρασαν κατά τη διάρκεια κινητοποίησής τους στην είσοδο του ΠΓΝΑ οι γιατροί του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, έχοντας τη συμπαράσταση φοιτητών, νοσηλευτών, και εκπροσώπων εργατικών σωματείων.

 

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ και τη δυνατότητα “μερικής” απασχόλησης τους στον ιδιωτικό τομέα, με, ταυτόχρονα, την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ ουσιαστικά καταργεί το Δημόσιο ΔΩΡΕΑΝ Σύστημα Υγείας. Η μετανάστευση των γιατρών τα τελευταία χρόνια απέκτησε νέα διάσταση. Οι γιατροί δεν φεύγουν μόνο στο εξωτερικό (Γερμανία, Κύπρο, κοκ), αλλά παραιτούνται μαζικά από το ΕΣΥ για τον ιδιωτικό τομέα, όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες.

Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στο ιατρικό μισθολόγιο και θα έπρεπε τα εισοδήματα να επιστρέψουν στα επίπεδα προ του 2012, η κυβέρνηση παρακάμπτοντας την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (28/6/2022) για το ιατρικό μισθολόγιο, ΔΕΝ το επαναφέρει στα επίπεδα προ του 2012 (οι ιατροί του ΕΣΥ εχουν υποστεί, από το 2012 έως και τώρα, μειώσεις έως και 43% των αποδοχών τους), αλλά με ταχυδακτυλουργίες μοιράζει ψίχουλα (40 – 90 ευρώ/μήνα) και στέλνει ξανά τους γιατρούς στα δικηγορικά γραφεία και στα δικαστήρια.

Δευτεραίος, πρόεδρος ΕΙΝΟΚΥΘ

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΘ Σάββας Δευτεραίος υπογράμμισε ότι «η σημερινή (χθεσινή) είναι μια μεγάλη κινητοποίηση απέναντι στο νομοσχέδιο ταφόπλακα του ΕΣΥ. Με αυτό δημιουργούνται διάφορες βαθμίδες, ανάλογα με την τσέπη και τις οικονομικές σου δυνατότητες του κάθε πολίτη. Με άλλα λόγια παύει αυτό που ξέραμε ως δημόσια δωρεάν υγεία.

Υπάρχει αυτό το ψευδεπίγραφο που λένε για «ελεύθερη επιλογή γιατρού», ωστόσο πόσο ελεύθερη μπορεί να είναι αν δε σου δίνει αυτη την επιλογή η οικονομική ευχέρεια του κάθε ασθενή. Όταν είναι ανελεύθερο το βαλάντιο σου ή η προοπτική να δουλεύεις ή τα παιδιά σου σπουδάζουν και πρέπει να τα στηρίξεις. Βλέπουμε μαζικότητα στην κινητοποίηση, στήριξη από φοιτητές και όλους τους κλάδους της υγείας και πιστεύουμε ότι με το δυνάμωμα της αντίδρασης είναι εφικτή η ανατροπή του νομοσχεδίου».

Σε ερώτησή μας για τι αλλαγές επιφέρει σημείωσε ότι πλέον «μιλάμε για υγεία των εχόντων για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν 7,10,17,2 χιλιάδες ευρω για να μπορέσουν να κάνουν μια σωτήρια παρέμβαση. Μιλάμε για γιατρούς και ασθενείς .. δύο ταχυτήτων, μιλάμε ακομη και για αθέμιτο ανταγωνισμό και παραχώρηση κλινών και εξοπλισμού σε εκτός νοσοκομείου ιατρό, καθώς και για χειρουργεία δύο και τριών ταχυτήτων με μεγάλες λίστες αναμονής».

Τέλος, ο κ. Δευτεραίος, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Υπ. Υγείας για αντιδράσεις μειοψηφίας είπε |αν ο Πανελλήνιος, Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Εβρου και της ΑΜΘ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κ,α., αποτελούν μειοψηφίες, τότε ναι , είμαστε μειοψηφία». «Απαξιώνεται πλέον ένα κόσμημα όπως το ΠΓΝΑ. Θα μπορούσε με αύξηση δαπανών για την υγεία, να λάμπει ακόμη περισσότερο» υπογράμμισε.

Αιτήματα των Νοσοκομειακών Γιατρών

 • Άμεση απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου
 • Μαζικές προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών.
 • Μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών
 • Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα προ του 2012
 • Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών κι επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης τους με ειδικό συντελεστή και αφορολόγητες τις πρόσθετες εφημερίες
 • Ολοκληρωμένα και συνεχή προγράμματα ειδικευομένων και ειδικών ιατρών του ΕΣΥ

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις ο Ιατρικός Σύλλογος Εβρου 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και συντάσσεται με τις θέσεις του ΠΙΣ εκφράζοντας την αντίθεση του σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί, για την «ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ»

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ, πράγμα που θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και επ’ ουδενί δεν θα ωφελήσει ούτε τους πολίτες όσο και τους λειτουργούς της υγείας.

Επειδή η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ζητάμε:

 1. Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με ανάσχεση της διαδικασίας ψήφισής του
 2. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ
 3. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, για την αποτελεσματική κάλυψη των πραγματικών αναγκών
 4. Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, και επαναφορά του μισθολογίου στα επίπεδα πριν το 2012
 5. Αύξηση του ωρομίσθιου της εφημερίας με αυτοτελή συντελεστή φορολόγησης
 6. Συνεχή εκπαίδευση τόσο των ειδικευομένων όσο και των ειδικευμένων ιατρών

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο