Στην Ορεστιάδα 30 δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΜΘ το Σαββατοκύριακο

Για πρώτη φορά συνεδριάζει στην Ορεστιάδα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με σημαντικότερο θέμα τον χρυσό

Η 4η Τακτική Συνεδρίαση για το 2022 της Περιεφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ-ΑΜΘ) φέρνει στην Ορεστιάδα τους 12 δημάρχους και τους 9 δημοτικούς συμβούλους που αποτελούν το Σώμα, με Πρόεδρο το δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη. Παράλληλα, έχουν προσκληθεί και όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι παρότι δεν εντάσσονται στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, καθώς πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση μετά από δύο χρόνια τηλεδιασκέψεων ή διά περιφοράς συνεδριάσεων. Είναι, άλλωστε και η πρώτη φορά που συνεδριάζει “εκτός έδρας” μετά από χρόνια (στο παρελθόν είχαν γίνει συνεδριάσεις μόνο στα δύο νησιά της Περιφέρειας, Σαμοθράκη και Θάσο), κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή και σε όλους του δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ορεστιάδας, περιλαμβάνει δε εννέα θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.
Για το θέμα κλήθηκε να μιλήσει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, αναφέροντας πως έχει αποφασιστεί να πραγματοποιούνται πλέον συνεδριάσεις και εκτός Κομοτηνής όπου εδρεύει η ΠΕΔ-ΑΜΘ και η αρχή γίνεται από την Ορεστιάδα. Μάλιστα, εκτός από την Τακτική Συνεδρίαση του Σαββάτου το μεσημέρι, οι δήμαρχοι θα διανυκτερεύσουν στην πόλη ώστε να γίνει άλλη μία έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμάτων. Επίσης, υπήρξαν αφίξεις δημάρχων ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, για τις εκδηλώσεις για τα 99 χρόνια από την ίδρυση της νεότερης πόλης της Ελλάδας, τα “Ορέστεια 2022” που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα.

Β. Μαυρίδης για εξόρυξη χρυσού: Τίθεται σοβαρό θέμα για τη Δημοκρατία μας και την αντίληψη της Αθήνας περί των τοπικών κοινωνιών
Σημαντικό θέμα της συνεδρίασης αποτελεί το ζήτημα που επαναπροέκυψε μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση της Αποκεντρωμένης σχετικά με τις 16 γεωτρήσεις για έρευνες χρυσού στην περιοχή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, όπου επικαιροποιήθηκε η άρνηση των τοπικών κοινωνιών σ’ αυτό το ενδεχόμενο, στη Συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΑΜΘ του Σαββάτου θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την Περιφέρεια. Για το θέμα ο κ. Μαυρίδης σχολίασε στηλιτεύοντας την αντιμετώπιση που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες από το αθηνοκεντρικό κράτος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Τίθεται ένα θέμα πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατία μας και την αντίληψη που υπάρχει για τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Θα το πω, κι ας ακουστεί λίγο βαρύ, το να λένε πως δεν είναι επιχείρημα η σύσσωμη αντίδραση όλης της τοπικής κοινωνίας, δημοτικά συμβούλια, περιφερειακή ένωση δήμων, περιφερειακό συμβούλιο – και λεν ότι δεν είναι επιχείρημα αυτό – πρέπει να μας προβληματίσει όσον αφορά στο πόσο λαμβάνεται υπόψη η άποψη μιας τοπικής κοινωνίας“. Θα καθοριστεί, μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου αν θα προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ενώ μέχρι το Σεπτέμβρη πρέπει οι Δήμοι να βοηθήσουν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ξαναδιατυπώσει με επιστημονικούς όρους την αρνητική της απόφαση, ώστε να γίνει δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας. “Να μας προβληματίσει αν τελικά η Δημοκρατία εκφράζεται μόνο από θεσμικά όργανα κεντρικής κυβέρνησης ή είναι μια Δημοκρατία που βασίζεται στη συνένωση των απόψεων τοπικών κοινωνιών. Προβληματίζομαι πάρα πάρα πολύ πλέον γι’ αυτό“, τόνισε ο κ. Μαυρίδης.
radioevros.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο