Η πρόταση της αντιπολίτευσης υπερίσχυσε με 24 ψήφους της πρότασης της δημοτικής αρχής για μεταφορά της επί της Καραολή & Δημητρίου, η οποία συγκέντρωσε μόλις 11 ψήφους . Η λαϊκή θα πρέπει να επεκταθεί ως το παρκάκι της Εργίνου για να χωρέσουν παραγωγοί και έμποροι
της Κικής Ηπειρώτου
Δεν πέρασε, τελικά, η πρόταση της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης για μεταφορά της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου από την οδό Εθνικής Αντίστασης στην οδό Καραολή και Δημητρίου. Η συγκεκριμένη εισήγηση συγκέντρωσε μόλις 11 ψήφους, ενώ η αντιπρόταση για παραμονή της λαϊκής στην Εθνικής Αντίστασης, την οποία κατέθεσε η παράταξη Λαμπάκη και στήριξαν σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε 24 ψήφους.
Το θέμα απασχόλησε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του σώματος Γιώργος Καϊσας, η όποια πρόταση θα έπρεπε να συγκεντρώσει 21 ψήφους, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία, όπως ορίζει η νομοθεσία. Ακόμη, έγινε ξεκάθαρο, τόσο από τον κ. Καϊσα, όσο και από την αρμόδια Αντιδήμαρχο Ελένη Ιντζεπελίδου, ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρξει απόφαση για το θέμα, για το οποίο υπήρχε προθεσμία ως τέλος Μαρτίου. Σε διαφορετική περίπτωση, η λαϊκή του Σαββάτου θα έπρεπε να κλείσει επ’ αόριστον, καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι οι λαϊκές μόνο με συμμετοχή παραγωγών είναι παράνομες.
Στο σημείο αυτό, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κολιός ανέγνωσε ένα έγγραφο του Λιμεναρχείου, με ημερομηνία 22/3/2023, σύμφωνα με το οποίο εγείρονταν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με τη μεταφορά της λαϊκής στην οδό Καραολή & Δημητρίου. Μεταξύ άλλων, επισημαίνονταν στο έγγραφο, για το οποίο η δημοτική αρχή δήλωσε άγνοια, ότι η λειτουργία της λαϊκής τόσο κοντά στην ανατολική πύλη του λιμένα θα παρακωλύσει την εμπορική του λειτουργία, αλλά και την εξυπηρέτηση των βαρέων οχημάτων που κινούνται από και προς αυτό.
Η κα Ιντζεπελίδου σημείωσε ότι δεν έλαβε ποτέ το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο όπως είπε δεν γνωρίζει καν ποιος προκάλεσε και με τι σκοπό, σημειώνοντας ότι από το νόμο, η μόνη γνωμοδότηση που είναι απαραίτητη για μία τέτοια απόφαση είναι αυτή της Τροχαίας και όχι του Λιμεναρχείου. Σημείωσε ότι η λαϊκή θα σταματά στο κτίριο του ΟΣΕ, δίπλα από την ΠΕ Έβρου, και δεν θα ενοχλεί την κυκλοφορία προς το λιμάνι, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται και η ανατολική περιφερειακή οδός, που θα εξυπηρετεί τα οχήματα, χωρίς να χρειάζεται να προσεγγίζουν στην πόλη.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Χρήστος Γερακόπουλος σημείωσε ότι στη γνωμοδότηση της Τροχαίας για το σενάριο της Καραολή και Δημητρίου επισημαίνεται ρητώς ότι ο Δήμος θα πρέπει να ζητήσει και τη γνώμη του Λιμεναρχείου, κάτι που η δημοτική αρχή δεν έπραξε.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης έκανε λόγο για «κατά παραγγελία Ζαμπούκεια δημοκρατία» σχολιάζοντας το γεγονός ότι ενώ το συμβούλιο της Κοινότητας γνωμοδότησε υπέρ της παραμονής της λαϊκής στην οδό Εθνικής Αντίστασης, ο Δήμαρχος αγνόησε την εν λόγω απόφαση. Σημείωσε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν να θέλεις να μεταφέρεις τη λαϊκή δίπλα από το λιμάνι και να θες να έχεις καλή συνεργασία με τον ΟΛΑ, χωρίς να ζητήσεις την άποψή του για το θέμα, ακόμη κι αν δεν επιβάλλεται από το νόμο. Παράλληλα, τόνισε πως η άποψη των εμπόρων είναι ότι θέλουν να πάνε στην Καραολή και Δημητρίου, ωστόσο αυτό που πρέπει να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο είναι το δημόσιο συμφέρον, εκτιμώντας ότι και οι έμποροι θα μπορέσουν να δουλέψουν χωρίς προβλήματα στην Εθνικής Αντίστασης. Τόνισε ακόμη πως συνομίλησε με όλους τους παραγωγούς του Σαββάτου, όταν επισκέφθηκε τη λαϊκή και δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει τη μεταφορά στην Καραολή και Δημητρίου. «Ούτε όμως και οι καταναλωτές που ρωτήσαμε είπαν ότι θέλουν σώνει και καλά να αλλάξει χώρο η λαϊκή… Με όλα αυτά παραβιάζουμε τη λογική και φτάνουμε στον παραλογισμό. Προτείνει να μείνουμε στην Εθνικής Αντίστασης, που είναι δοκιμασμένη λύση», υπογράμμισε ο κ. Λαμπάκης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μητιληνός σημείωσε πως παντού στον κόσμο οι λαϊκές αγορές γίνονται σε έναν ευθύ δρόμο και δεν διασπώνται στα στενά. Πρότεινε η λαϊκή να επεκταθεί επί της Εθνικής Αντίστασης ως το παρκάκι της οδού Εργίνου (τα λεγόμενα «Πλατανάκια»), για να χωρέσουν όλοι οι πάγκοι και των παραγωγών και των εμπόρων, ζητώντας παράλληλα από την Τροχαία να αλλάξει τη μονοδρόμηση στην οδό Υψηλάντου, ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος σχολιάζοντας την παρουσία κόσμου στη συνεδρίαση, ευχήθηκε να είχε τόσο κόσμο και όταν ψηφίζονταν ο νόμος για τις λαϊκές, που μεταξύ άλλων, επιτρέπει την είσοδο μεγαλεμπόρων μέσω ΣΔΙΤ, κάτι που μπορεί να πάγωσε για την ώρα, αλλά αργά ή γρήγορα, όπως τόνισε, μπορεί να μετατρέψει τις λαϊκές σε πολυκαταστήματα. Αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τονίζοντας ότι αυτό που έχει περισσότερη σημασία από το πού θα γίνεται η λαϊκή, είναι να πωλούνται εκεί καλά και φτηνά προϊόντα που θα μπορεί ο κόσμος να αγοράζει. Σημείωσε πάντως ότι η λύση της Εθνικής Αντίστασης είναι αυτή με τα λιγότερα προβλήματα και τόνισε ότι θα πρέπει, όπου κι αν χωροθετηθεί τελικά, να διατηρηθεί η δημοτική αστική συγκοινωνία.
Στη συνέχεια, η κα Ιντζεπελίδου, αναφέρθηκε στις θετικές γνωμοδοτήσεις που υπάρχουν για τη μεταφορά της λαϊκής στην Καραολή και Δημητρίου από το αστικό ΚΤΕΛ, τα ταξί, το σωματείο εστίασης, λέγοντας ότι «η κοινωνία θέλει να πάμε εκεί». Για την Εθνικής Αντίστασης υπογράμμισε ότι λόγω της λαϊκής αποκλείονται πολλές είσοδοι πολυκατοικιών.
Υπέρ της Καραολή και Δημητρίου και ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Δαστερίδης, σημειώνοντας ότι «εξυπηρετεί όλη την πόλη, δίνεται σε όλους αφορμή να κατέβουν στην αγορά, να πιούν τον καφέ τους… Όταν ήμουν μικρός το παζάρι ήταν ένα πανηγύρι, γινόταν ένας καλός χαμός εκεί. Το συμφέρον είναι να δούμε πού μπορεί η λαϊκή να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, ώστε όλη η πόλη, κι όλος ο Δήμος ακόμη να κατέβει εκεί για τα ψώνια του», εκτιμώντας ότι «δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο λιμάνι, ούτε στον ΟΛΑ, απλώς δεν θέλουν φασαρία».
Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας, σημείωσε ότι «για να είναι μία πόλη σύγχρονη θα πρέπει να διώξει το αυτοκίνητο από το κέντρο της και θα πρέπει όλοι να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τι βολεύει τον καθένα, δεν γίνεται να τα έχουμε όλα δίπλα μας». Υπενθύμισε ότι στην κυκλοφοριακή μελέτη που ψηφίστηκε ομόφωνα το 2016 ορίζεται ως κατάλληλος χώρος διεξαγωγής της λαϊκής δημοτική έκταση με ημιμόνιμες ή μόνιμες κατασκευές. «Αδύνατο να δεχτώ κάτι που θα επιβαρύνει χειρότερα την πόλη» σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι και θέμα ασφάλειας, καθώς η Καραολή και Δημητρίου είναι συλλεκτήριος δρόμος, έχει από τη μία τοιχίο και από την άλλη πολυκατοικίες και δεν υπάρχει διαφυγή, ενώ αντιθέτως, στην Εθν. Αντίστασης υπάρχουν μεγάλα πεζοδρόμια και δρόμοι διαφυγής, παράλληλοι και κάθετοι.
Ο ανεξάρτητος Δημήτρης Κολιός και πρώην Αντιδήμαρχος που είχε στην ευθύνη του τα θέματα της λαϊκής αγοράς αναφέρθηκε σε περιοχές όπως το Πολυκοινωνικό, ή η οδός Ρόδου που θα μπορούσαν να εξεταστούν σε άλλη φάση, σημειώνοντας ότι θα ήταν ευχής έργο αν είχε προηγηθεί διαβούλευση και συνεργασία μεταξύ δημοτικής αρχής, παρατάξεων, παραγωγών κι εμπόρων, με ανταλλαγή απόψεων, αυτοψίες κτλ ώστε να μην προκύπτει αυτό το διχαστικό πνεύμα. Σημείωσε πως η λαϊκή διεξάγονταν στην Καραολή και Δημητρίου όταν η πόλη είχε 22.000 κατοίκους και όχι 80.000, όπως σήμερα.
Παρόντες στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών Χαράλαμπος Καλεμτζής και ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου Πάρης Παπαδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η χωροθέτηση της λαϊκής δεν είναι θέμα πού αρέσει περισσότερο στον καθένα, αλλά, κυρίως, θέμα νομικό και θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που ορίζει ότι, για παράδειγμα, μία λαϊκή δεν θα πρέπει να είναι κοντά σε ξενοδοχεία, λιμενικό σταθμό, καταστήματα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Καραολή και Δημητρίου. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στην Καραολή και Δημητρίου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος ή δυστυχήματος, κάτι που αυτόματα θέτει θέμα ασφάλειας όλων.
Ο εκπρόσωπος πέντε εμπορικών σωματείων κ. Γιώτης σημείωσε πως η πράσινη λαϊκή του Σαββάτου είναι εδώ και δέκα χρόνια παράνομη, λέγοντας ότι «επικαλούμαστε τους νόμους όταν μας συμφέρουν». Επισήμανε ότι στην Καραολή και Δημητρίου υπάρχουν από τη μία καταστήματα κι από την άλλη τίποτα, ενώ στην Εθνικής Αντίστασης και από τις δύο πλευρές κατοικίες, λέγοντας ότι «κανείς δεν θέλει τη λαϊκή κάτω από το σπίτι του».
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως το ίδιο πρωί απολογήθηκε για ακόμη μία φορά στον εισαγγελέα επειδή ο Δήμος δεν έχει κλείσει, ως όφειλε, την «πράσινη» λαϊκή του Σαββάτου. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η Περιφέρεια και για να μην μείνει κανείς έμπορος ή παραγωγός εκτός, θα πρέπει ο χώρος που θα επιλεγεί να έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα επέκτασης. Σημείωσε πως η οδός Παπαναστασίου όπου γίνεται η λαϊκή της Πέμπτης είναι καλή λύση και πως θα μπορούσε πολύ απλά να υιοθετηθεί ως χώρος διεξαγωγής και για τη λαϊκή του Σαββάτου. Αναφορικά με την Εθνικής Αντίστασης ανέφερε πως υπάρχουν 22 πυλωτές στις οποίες αποκλείεται η πρόσβαση, για ώρες, λόγω λαϊκής, ενώ σε μία έκτακτη ανάγκη, ένα πυροσβεστικό όχημα, για παράδειγμα, δεν θα μπορέσει να προσεγγίσει.
Εκτίμησε ακόμη ότι εκεί δεν μπορούν να χωρέσουν όλοι οι παραγωγοί και έμποροι (300-350) και ότι η Περιφέρεια θα «κόψει» κόσμο. Για να αποφευχθεί αυτό, η Καραολή και Δημητρίου είναι προτιμητέα, αφού με επέκταση προς τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ μπορούν να χωρέσουν όλοι. Σημείωσε ακόμη ότι ρωτήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι για το θέμα, ότι έγιναν ώρες διαβουλεύσεων κι ότι υπάρχουν θετικές γνώμες από αστικό ΚΤΕΛ, ταξί, εστίαση, εμπορικό σύλλογο για μεταφορά στην Καραολή και Δημητρίου. Σημείωσε πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τα βαρέα οχήματα, καθώς ο ανατολικός περιφερειακός έχει ήδη κατασκευαστεί κατά τα ¾ του, ενώ και με το πάρκινγκ θα δοθεί λύση με τις 88 θέσεις πίσω από τον ΟΣΕ που είναι θέμα ημερών να διαμορφωθούν και να λειτουργήσουν.
Τελικώς, το σώμα ψήφισε ως εξής:
11 σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς στην Καραολή και Δημητρίου.
24 σύμβουλοι υπέρ της παραμονής στην Εθνικής Αντίστασης και της περαιτέρω επέκτασής της
Λευκό ψήφισαν οι κκ Σεφεριάδης, Πετρίδης, Αρβανιτίδης, «παρών» οι κκ Καϊσας και Ναϊτίδης.