Στην Κομοτηνή η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μετά από έναν διπλωματικό μαραθώνιο που διήρκεσε τους τελευταίους μήνες, η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης πέτυχε σημαντικότατη διπλωματική επιτυχία κερδίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση να συνεδριάσει στην Κομοτηνή και όχι στη Χάγη, για πρώτη φορά, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Συμβουλίου.

Την πρόταση, σύμφωνα με το inkomotininews, κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης εν όψει της ελληνικής προεδρίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, και την υιοθέτησε στηρίζοντάς την δυναμικά, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και βουλευτίνα Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έστειλε και επισήμως επιστολή προς στο προεδρείο της Επιτροπής.

Στην πρόταση της Ελλάδας αντιτάχθηκε σθεναρά η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Ισλανδίας, με αποτέλεσμα η σχετική συζήτηση να αναβληθεί δύο φορές – μία στο Βερολίνο και μία στο Παρίσι. Στο Βερολίνο την ελληνική θέση υποστήριξε δυναμικά η Ντόρα Μπακογιάννη, και στο Παρίσι ο βουλευτής βόρειου τομέα Αθήνας Δημήτρης Καιρίδης, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η συζήτηση.

Ακόμα και στην καταληκτική συζήτηση, στο Στρασβούργο, το νέο προεδρείο επεδίωξε να αναβάλει εκ νέου τη συζήτηση, δεδομένου ότι εμφανίστηκε οργανωμένα ως αντίπαλος της Κομοτηνής η πόλη της Χάγης. Η ολλανδική αντιπροσωπεία, με μια οργανωμένη παρουσία, επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας ότι η Χάγη ως έδρα της EUROPOL και του Διεθνούς Δικαστηρίου έχει τις υποδομές, την προσβασιμότητα και την εμπειρία να φιλοξενήσει ένα τόσο σημαντικό για την Ευρώπη πολιτικό γεγονός.

Την ευθύνη της υποστήριξης της ελληνικής πλευράς ανέλαβε αυτή τη φορά ο Θρακιώτης πολιτικός Ευριπίδης Στυλιανίδης, επιχειρηματολογώντας πειστικά, και μετά από μια δύσκολη διπλωματική μάχη πέτυχε τον τελικό στόχο.

Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης τόνισε:

“Κύριε πρόεδρε, η ελληνική προεδρία θα ήθελε να σας φιλοξενήσει τον επόμενο Νοέμβριο σε μια ιδιαίτερη ελληνική περιφέρεια, στην πατρίδα του Δημόκριτου, τη Θράκη. Για την εθνική αντιπροσωπεία μας αυτή η πρόταση έχει έναν εμβληματικό χαρακτήρα, διότι στη Θράκη συνυπάρχουν αρμονικά η Μουσουλμανική Μειονότητα, η Αρμενική Κοινότητα και Παλιννοστήσαντες Έλληνες από τη Ρωσία, σε ένα πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που αναπτύσσει συστηματικά η Ελληνική Δημοκρατία, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

Αφού μεσολάβησαν σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη προς το προεδρείο της Επιτροπής, και από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη προς τη ρωσική, την τουρκική, την κυπριακή, την αρμενική, και άλλες ευρωπαϊκές και βαλκανικές αντιπροσωπείες που τελικά υποστήριξαν την ελληνική θέση, επετεύχθη σημαντική πλειοψηφία υπέρ της Κομοτηνής και κατά της Χάγης.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχαρίστησε τις διεθνείς αντιπροσωπείες και κάλεσε όλους να επισκεφθούν τον Νοέμβριο την Κομοτηνή, διαβεβαιώνοντάς τους ότι “η Ελλάδα και η Θράκη θα αναδείξει το καλύτερο πρόσωπο της φιλοξενίας της”.

Η διπλωματική και πολιτική σημασία αυτής της απόφασης είναι κεφαλαιώδης, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας:

“Είναι πολύ σημαντικό για τη Θράκη και για την Ελλάδα, που συχνά και άδικα στο παρελθόν κατηγορήθηκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, να φιλοξενήσουν την κατ’ εξοχήν αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους βουλευτές, μόνοι τους να διαπιστώσουν την αρμονική συμβίωση διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών και το μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που η Ελληνική Δημοκρατία δημιουργεί στη Θράκη.

Αυτό το ταξίδι δεν αποστομώνει μόνο τους συκοφάντες του παρελθόντος, αλλά δημιουργεί και πρότυπα για τις διεθνείς ανάγκες του μέλλοντος.

Παράλληλα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ιδιαίτερη πατρίδα μου να αναδειχθεί διεθνώς ως ξεχωριστός τουριστικός, πολιτιστικός και φυσικός προορισμός, και ως στέρεη γέφυρα συνάντησης και συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο