Στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” συμμετέχει Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κυρία Ελπίδα Βόγλη είναι μεταξύ των πρώτων 31 μελών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», την οποία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός την 7 Νοεμβρίου 2019 σε πανηγυρική εκδήλωση στην Βουλή την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Έργο της Επιτροπής  «Ελλάδα 2021» της οποίας προεδρεύει η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, θα είναι η οργάνωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Στα μέλη της η Επιτροπή περιλαμβάνει κορυφαίους πανεπιστημιακούς από την Αμερική και την Αγγλία, Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιφανείς ιστορικούς -μεταξύ των οποίων και η κυρία Βόγλη-,  πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, οικονομολόγους, εκπροσώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, ερευνητές, πρεσβευτές της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητής Εμ Βαρβούνης, με μήνυμα που κοινοποίησε στα μέλη του Τμήματος, συνεχάρη την κυρία Βόγλη για τον ορισμό της ως μέλους της Επιτροπής, και την ευχαρίστησε διότι ο ορισμός της, πέρα από προσωπική της επιτυχία αποτελεί και επιτυχία του Τμήματος.

Ο Πρύτανης Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης επικοινώνησε με την κυρία Βόγλη και τη συνεχάρη θερμά για τον ορισμό της ο οποίος τιμά το Τμήμα και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και αποτελεί επιβεβαίωση του αξιόλογου και διακεκριμένου επιστημονικού δυναμικού του, και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της στην Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι μέλος της Επιτροπής είναι και ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης που τον Μάρτη του 2018 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» της οποίας προεδρεύει η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, θα είναι η οργάνωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.
Ένας Λατινιστής Πολίτης του Κόσμου έγινε μέλος του ΤΕΦ του ΔΠΘ.

Την πεποίθησή του ότι η εκμάθηση αλλά και η φιλολογική ενασχόληση με τα Λατινικά έχουν συνέχεια, όπως συνέχεια θα πρέπει να έχουν και οι συνεργασίες των Πανεπιστημίων της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου για την προαγωγή της γνώσης, εξέφρασε ο Ομότιμος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds κ. Robert Maltby, ο οποίος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Παρατηρητή Θράκης, η αναγόρευση πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάμεστο Αμφιθέατρο, γεμάτο με καθηγητές του ΔΠΘ, φίλους, συνεργάτες και φοιτητές του κ. Maltby από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και πολλούς φοιτητές του Τμήματος, με την περιένδυση του τιμώμενου να πραγματοποιεί η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου και η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Τζιάτζη.

O Ομότιμος Καθηγητής έχει να επιδείξει πλουσιότατο ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε πολλούς τομείς της Λατινικής Φιλολογίας, ενώ συμμετείχε ως μέλος της πρώτης Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας συμβάλλοντας καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Απότοκο αυτής της στενής συνεργασίας και του ενεργού και αδιάπτωτου ενδιαφέροντός του για την εξέλιξη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας αποτέλεσε και η πρωτοβουλία του για τη δωρεά της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leeds στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος με τους περίπου 1.600 τόμους (βιβλία αρχαιογνωσίας, σειρές επιστημονικών περιοδικών αλλά και σπάνια παλαίτυπα και στερεότυπες εκδόσεις) να αναβαθμίζουν σημαντικά την αρχαιογνωστική συλλογή της Βιβλιοθήκης.

Ένας Λατινιστής Πολίτης του Κόσμου έγινε μέλος του ΤΕΦ του ΔΠΘ. Επίτιμος Διδάκτορας αναγορεύτηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Leeds, Robert Maltby
Γνωρίζοντας τις ετυμολογίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την αναγόρευσή του, στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Λατινική Γλώσσα και Λογοτεχνία: (Παλιά) Όρια και (Νέες) Προοπτικές», στο οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Maltby, δίνεται έμφαση στην ετυμολογία, όχι όμως στην μοντέρνα, επιστημονική ετοιμολογία που γνωρίζουμε, αλλά σε αυτό που θεωρούσαν οι Ρωμαίοι ότι ήταν Ετυμολογία.

Αυτή λοιπόν την ετυμολογία χρησιμοποιούσαν στην Λογοτεχνία τους, όμως στο παρελθόν οι Λατινιστές δεν ασχολούνταν με αυτή, γιατί από τεχνική σκοπιά, είναι λάθος.«Όμως πρέπει να καταλάβουμε πως σκέφτονταν οι συγγραφείς των κειμένων, για αυτό και έγραψα το λεξικό όλων αυτών των ετυμολογιών» σημείωσε, που επιτρέπει σε όσους ασχολούνται με αυτή να δούμε το «παιχνίδι» επάνω σε αυτές τις λέξεις και τις συνδέσεις τους στην Ρωμαϊκή Λογοτεχνία.
Η κυριότερη διαφορά με την σύγχρονη ετυμολογία είναι ότι κάθε λέξη έχει πολλαπλές ετυμολογίες, και μπορεί ο χρήσης να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη για το αντικείμενο για το οποίο μιλά. Έτσι δεν είναι σταθερό σύστημα, και μπορεί ο καθένας να εμπνευστεί και να σκεφτεί τη δική του ετυμολογία, που λειτουργεί με το άτομο ή το αντικείμενο που περιγράφει κανείς.

Τα μέλη της Επιτροπής 2021

  • Αναλυτικά τα μέλη της επιτροπής απαρτίζουν:
    Οι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και τη Βρετανία: Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg.
    Οι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού: Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στάθης Καλύβας, Δημήτρης Γόντικας.
    Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.
    Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι: Πασχάλης Κιτρομηλίδης,
    Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.
    Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως οι: Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Μουζέλης Αριστείδης Χατζής, Ναπολέων Μαραβέγιας.
    Από τα γράμματα και τις τέχνες: Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.
    Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Επιστήμης: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη,Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς.
    Την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι: Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr