Στην αντεπίθεση ο Δήμαρχος Ορεστιάδας στην κόντρα με τον Περιφερειάρχη 

Έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου και για τις επαφές του με το  Υπουργείο  
Σε βίντεο από τη σύσκεψη που έγινε στις αρχές του έτους, ο  Περιφερειάρχης εμφανίζεται να «μην έχει αντίρρηση να αυξηθεί και λίγο» η χωρητικότητα της δομής, «όχι όμως για 1.500 άτομα»  

  

Της Κικής Ηπειρώτου 

 

Στην αντεπίθεση περνά ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Βασίλης Μαυρίδης, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα του με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μέτιος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,  κατηγόρησε τον κ. Μαυρίδη ότι συζητούσε το θέμα του ΚΥΤ με τον Υπουργό Μετανάστευσης από το φθινόπωρο, κι ότι, μάλιστα, εάν δεν έχει αίσιο τέλος η υπόθεση και δεν ανατραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, η ευθύνη θα βαρύνει τον Δήμαρχο, που καθυστέρησε να «σηκώσει» το θέμα. 

Το πρωί της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας έδωσε στη δημοσιότητα :

  1. Την υπ. αριθμ. πρωτ. 19215/08-09-2020 επιστολή προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και ασύλου κ. Μηταράκη Νότη 
  2. Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μία και μοναδική συνομιλία του Δημάρχου, για το 2020, με τον Υπουργό κ. Μηταράκη στις 20/11/2020 που αναφέρει τα θέματα που συζητήθηκαν
  3. Το βίντεο της τηλεδιάσκεψης θεσμικών φορέων που συγκάλεσε στις 04/01/2021, το οποίο παρέλαβαν άμεσα όλοι οι συμμετέχοντες

 Το βίντεο 

 Όπως προκύπτει από το βίντεο της τηλεδιάσκεψης, οι κκ Μαυρίδης και Μέτιος είχαν έρθει από τότε σε αντιπαράθεση, σε ηπιότερους τόνους, για το θέμα της «καθυστέρησης» του Δημάρχου να ενημερώσει τους φορείς και να συγκαλέσει σύσκεψη. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης, επικαλούμενος τις κατά περιόδους αυξημένες ροές και την ανάγκη για να υπάρχει χώρος για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων, μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης κτλ, είπε πως «δεν θα είχε αντίρρηση να αυξηθεί και λίγο (σ.σ. η χωρητικότητα της δομής), αλλά όχι 1.500 θέσεις», τονίζοντας πως θα πρέπει με σαφήνεια να εκφραστεί από τους φορείς η αντίθεσή τους στη δημιουργία νέας δομής. 

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, από τον Σεπτέμβριο όταν και έγιναν γνωστές αναφορές του κ. Μηταράκη, από τη Χίο, περί επέκτασης της δομής στο Φυλάκιο, υπήρξαν διαρκείς επικοινωνίες με τον ΓΓ του Υπουργείου Μετανάστευσης, προκειμένου να επισκεφθεί ο κ. Μηταράξης την Ορεστιάδα. Αυτό είχε αρχικά σχεδιαστεί για τα μέσα Σεπτέμβρη, όμως, οι εξελίξεις με τη φωτιά στη Μόρια ανέβαλλαν την επίσκεψη. Στη συνέχεια, όπως είπε, κι ενώ ζητούσε κάθε δύο μέρες, να υπάρξει κάποια συνομιλία με τον Υπουργό για το θέμα, αυτή τελικώς έγινε με τηλεδιάσκεψη στις 20/11, από την οποία προέκυψε και το δελτίο τύπου του Υπουργείου, στο οποίο στα θέματα συζήτησης δεν υπάρχει η επέκταση του ΚΥΤ ή οποιοσδήποτε τέτοιος σχεδιασμός.  

Η επιστολή 

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,  

Με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σας και αίσθημα αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλετε για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, επιτρέψτε μου να σας καταθέσω τα παρακάτω: 

Με έκπληξη άκουσα τις απαντήσεις σας, σε ερώτηση συμμετέχοντα σε σύσκεψη στη Χίο, για το αν προτίθεστε να δημιουργήσετε δομή στον Έβρο. Οι απαντήσεις σας «κάνουμε επέκταση στο Φυλάκιο Έβρου» και «δυναμικότητα ταυτόσημη περίπου με αυτή της Σάμου» αποτελούν το λόγο της επιστολής αυτής.  

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε δημιουργία νέας δομής ή στην επέκταση υφιστάμενης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ορεστιάδας και σε αυτά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αντίστοιχα. 

Υπάρχει η δέσμευση του αξιότιμου Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη για εξαίρεση της Θράκης από οποιονδήποτε  νέο σχεδιασμό.  

Το μέλημά μας, στον βαθμό που μας αναλογεί, αλλά και επικουρικά στους δημόσιους φορείς, είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων στις δομές αλλά και του εργασιακού περιβάλλοντος των εργαζομένων σε αυτές, το οποίο έχουμε αποδείξει εμπράκτως. 

Επιτρέψτε μου να σας προσκαλέσω στο Δήμο Ορεστιάδας, ώστε να σας δοθεί η δυνατότητα να αφουγκραστείτε την τοπική κοινωνία αλλά κυρίως να γνωρίσετε από κοντά τους συνδημότες μου, για τους οποίους, ως δήμαρχος, αλλά και ως μέλος της τοπικής μας κοινωνίας, είμαι περήφανος». 


Το δελτίο του υπουργείου

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο