«Ήρθαμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», είπε ο επικεφαλής του κλιμακίου Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης
Η ανάπτυξη του λιμένα και η νέα εποχή που ξεκινά για την Αλεξανδρούπολη, με την αξιοποίηση του γεωπολιτικού της ρόλου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν το πρωί της Τετάρτης 12/1 τα μέλη του κλιμακίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Δ.Ε.) με επικεφαλής τον Γερουσιαστή του Rhode Island των ΗΠΑ κ. Λεωνίδα Ραπτάκη με τη διοίκηση του λιμένα και τοπικούς φορείς.
Ο κ. Ραπτάκης, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την ευκαιρία να δουν αιρετοί από Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Ιορδανία, Σουηδία, Γαλλία την περιοχή μας από κοντά και να πληροφορηθούν για τα προβλήματα και τις προοπτικές της.
«Είναι σημαντικό να έρθουμε, να δούμε, να μάθουμε, να ακούσουμε και να πάμε πίσω στις χώρες μας και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον τόπο, και στο οικονομικό θέμα που είναι πολύ σοβαρό για την περιοχή. Παίρνουμε το μήνυμα και το μεταφέρουμε στην Ουάσινγκτον, μιλάμε με τους συναδέλφους μας στην Αμερική και στις άλλες χώρες. Το μόνο άσχημο είναι που δεν ερχόμαστε τακτικά, είναι λίγο δύσκολο, από εδώ και μπρος όμως νομίζω ότι πρέπει να ερχόμαστε τακτικά… Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι από τα παλιά χρόνια, είναι η καινούρια Αλεξανδρούπολη κι αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι και για τον ελληνικό λαό και για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική ασφάλεια. Πριν το καλοκαίρι ίσως έρθουμε πάλι για να δούμε πώς προχωράνε οι συζητήσεις».
Τη χαρά του για την επίσκεψη του κλιμακίου εξέφρασε και ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης.
«Για μας αποτελούν μια βασική δύναμη για τον ελληνισμό και έναν βραχίονα άσκησης της εξωτερικής μας πολιτικής και υπεράσπισης των εθνικών μας θεμάτων. Όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή βρισκόμαστε στο Έβρο, όταν μιλάμε για εθνικά θέματα για μας αυτό σημαίνει κάτι πολύ σπουδαίο, σημαντικό και ξεχωριστό. Τους θεωρώ βασικούς υποστηρικτές των εθνικών μας δικαίων και των εθνικών μας προβλημάτων… Πριν δυο χρόνια δεχθήκαμε μια οργανωμένη από το τουρκικό κράτος προσπάθεια εισβολής ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα και δια μέσου της χώρας στην Ευρώπη. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ακαριαία, αποφασιστική και αποτελεσματική . Πρέπει πλέον, μετά και τα τελευταία επεισόδια στην Πολωνία με τη Λευκορωσία, να καταλάβουν όλοι οι Ευρωπαίοι και όλες οι χώρες του κόσμου ότι πλέον το μεταναστευτικό αποτελεί ένα νέο όπλο στον υβριδικό πόλεμο, ένα όπλο στα χέρια αυταρχικών ηγετών και αυταρχικών καθεστώτων, εις βάρος του πολιτισμένου κόσμου και πρέπει να δράσουμε ενιαία και συνεργαζόμενα όλα τα κράτη μεταξύ μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ δήλωσε:
«Είμαστε ευγνώμονες για τον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό κυρίως σε ό,τι αφορά την προώθηση και υποστήριξη των εθνικών μας θεμάτων.
Με μεγάλη χαρά και ακόμη μεγαλύτερη τιμή υποδεχθήκαμε το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Δ.Ε.) με επικεφαλής τον Γερουσιαστή κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Παρουσιάσαμε στην Ένωση το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ο ΟΛΑ, σύμφωνα με εντολές της ελληνικής κυβέρνησης.
Προχωρήσαμε στην παρουσίαση όλων των σημαντικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του λιμένα, σε ό,τι αφορά τη διεθνή δραστηριοποίησή του και κάναμε μία μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του λιμένα και τη συνδρομή της ελληνικής ομογένειας».
Κ.Η.