Στη Βουλή ως Αναφορά από τη Ν. Γκαρά επιστολή του Δήμου Σαμοθράκης

Για το πρόβλημα της Κτηματογράφησης στο νησί – Στην επιστολή καταγράφονται 4 συγκεκριμένα αιτήματα ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Την επιστολή του Δήμου Σαμοθράκης για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νησί της Σαμοθράκης κατά τη διαδικασία της Κτηματογράφησης, με συνέπεια να μην αναγνωρίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας πολλών κατοίκων του νησιού, κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Η επιστολή του Δήμου Σαμοθράκης επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της κα Γκαρά η όποια με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 31.01.2022, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες ώστε να επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει με τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο στο ακριτικό νησί.

Στην επιστολή καταγράφονται 4 συγκεκριμένα αιτήματα ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει για τους κατοίκους της Σαμοθράκης:

α) να δοθεί σημαντική χρονική παράταση  στην προθεσμία υποβολής των ενστάσεων

β) να υπάρξει μέριμνα για τη δημιουργία μηχανισμού προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε εύλογες απορίες δημοτών για τις παρατηρήσεις που αφορούν στα απορριπτέα δικαιώματα και την κυριότητα που προβάλλει  το Ελληνικό Δημόσιο για όλες ανεξαιρέτως τις ιδιοκτησίες

γ) να υπάρξει μέριμνα για την έγκαιρη σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων που θα εξετάσει τα ανακύπτοντα θέματα ειδικά για την περιοχή της νήσου Σαμοθράκη

δ) να υπαχθεί το νησί της Σαμοθράκης στις εξαιρέσεις του β΄ εδάφιου του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 όπως αυτό ισχύει…

Η Αναφορά κατατίθεται προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

«Δυσχέρειες και ζητήματα που προέκυψαν κατά την διαδικασία κτηματογράφησης νήσου Σαμοθράκης» Όπως είναι γνωστό οι χάρτες του κτηματολογίου για την περιοχή της Σαμοθράκης έχουν αναρτηθεί και το χρονικό περιθώριο για την υποβολή εντάσεων ολοκληρώνεται στις 9 Φεβρουαρίου 2022. Σας γνωρίζουμε ότι από μεγάλη μερίδα των δημοτών μας έχουν διαπιστωθεί λάθη, η δε παρατηρήσεις που αφορούν τον δασικό χαρακτήρα εμφανίζονται στην συντριπτική πλειοψηφία ιδιοκτησίων στο απόσπασμα κτηματολογικού πίνακα ανάρτησης του κτηματολογίου για την διεκδίκηση κυριότητας από το Ελληνικό δημόσιο (Δ/νση Δασών) και η δε πρόκριση δικαιωμάτων του δημοσίου καθιστά απορριπτέα τα δικαιωμάτα (τίτλοι ιδιοκτησίας) των ιδιωτών χωρίς να παρέχεται καμία εξήγηση.

Σε μια περιοχή που δεν έχει γίνει ποτέ αναδασμός, δεν έχει καταρτιστεί δασολόγιο, η ανάρτηση του δασικού χάρτη περιλαμβάνει πάνω από το 80% της έκτασης του νησιού, η δε αποφάσεις αναγνώρισης και κατάταξης των δασών πραγματοποιήθηκαν με αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων την περιόδο 1917 -1927 ερήμην των κατοίκων, εύλογα έχει δημιουργηθεί και όχι άδικα τεράστια σύγχυση και πανικός στους κατοίκους. Σημαντική μερίδα των ιδιοκτητών επίσης κατοικεί εκτός Σαμοθράκης και πιθανόν να μην πληροφορηθεί για την ανάρτηση και το χρονικό περιθώριο των ενστάσεων, ενώ σε μεγάλη μερίδα των ενδιαφερόμενων δεν έχουν αποσταλεί ενημερώσεις από το κτηματολόγιο.

Πρόσθετα οι περιορισμοί της πανδημίας και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποτελούν επί πλέον δυσχέρειες στην υποβολή των ενστάσεων. Επειδή το θέμα της κτηματογράφησης νήσου Σαμοθράκης παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και δυσχέρειες, παρακαλούμε θερμά:

1ο Να δοθεί σημαντική χρονική παράταση στην προθεσμία υποβολής των εστάσεων.

2ο Να υπάρξει μέριμνα για την δημιουργία μηχανισμού προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε εύλογες απορίες των δημοτών για τις παρατηρήσεις που αφορούν τα απορριοπτέα δικαιώματα και την κυριότητα που προβάλλει το Ελληνικό δημόσιο για όλες ανεξαιρέτως της ιδιοκτησίες δασικού χαρακτήρα προκειμένου οι πολίτες να δρομολογήσουν τις σχετικές ενέργειές τους.

3ο Να μεριμνήσετε για την έγκαιρη σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχώδων Εκτάσεων που θα εξετάσει τα ανακύπτοντα θέματα ειδικά για την περιοχή της νήσου Σαμοθράκης τα οποία σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχετική ρύθμιση εκτιμούμαι ότι θα είναι πολλά, δαπανηρά και άδικα για τους δημότες μας.

Τέλος υπενθυμίζουμε το πάγιο αίτημά μας που υποβλήθηκε με το αρίθμ. πρωτ.: 1470/31-3-2021 έγγραφό μας σχετικά με την υπαγωγή της νήσου Σαμοθράκης στις εξαιρέσεις του β΄εδαφίου του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 όπως ισχύει και για το οποίο θα επανέλθουμε με τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων και πραγματικών δεδομένων προκειμένου η Ελληνική πολιτεία να ρυθμίσει ως οφείλει οριστικά ένα ζήτημα υψίστης τοπικής και εθνικής σημασίας που αφορά την ευαίσθητη, ακριτική και παραμεθόρια περιοχή της νήσου Σαμοθράκης.

Γνωρίζοντας την θετική σας διάθεση για την βέλτιση ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Γαλατούμος Νικόλαος

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο