Στασιμότητα στο θέμα ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη

Ανησυχία εκφράζουν οι αστυνομικοί για το έργο που το τελευταίο διάστημα μοιάζει να έχει «κολλήσει»

 Της Κικής Ηπειρώτου

Την ανησυχία τους για την στασιμότητα που παρουσιάζει το θέμα της ανέγερσης νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη εκφράζουν οι αστυνομικοί. Παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει περισσότερος από ένας χρόνος από την εξαγγελία του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αναφορικά με την παραχώρηση του οικοπέδου, στο δρόμο προς Παλαγία, ακόμη δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, με ημερομηνία 13/1/2021, αναφέρονταν τα εξής:

«Με συντονισμένες ενέργειες των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα επιλύεται το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Mε σκοπό την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, το υπουργείο Οικονομικών και η ΕΤΑΔ προχωρούν στην παραχώρηση ακινήτου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη / Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, άνευ ανταλλάγματος, για τουλάχιστον πενήντα χρόνια.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαιρετίζοντας την παραχώρηση του κτηρίου τόνισε: «Ήταν ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα που σήμερα κάνουμε πράξη. Η ανέγερση ενός σύγχρονου κτηρίου για τη στέγαση του Επιτελείου και των Υπηρεσιών έδρας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης είναι κάτι που οφείλουμε στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου. Πρόκειται, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, για ικανοποίηση μιας αδήριτης ανάγκης οι αστυνομικές υπηρεσίες να στεγάζονται σε ένα σύγχρονο κτήριο, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικές και πιο αποδοτικές στην εκτέλεση του καθήκοντός τους. Kάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές και ενέργειες που είναι απαραίτητες για να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, αλλά και να βοηθήσουμε το αστυνομικό προσωπικό στο έργο του. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σθεναρά με μεθοδικότητα προς την κατεύθυνση αυτή».

Αρκετούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, πληροφορηθήκαμε για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων πέντε αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας καθώς και άλλα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Ελληνική Αστυνομία, μέσω ΣΔΙΤ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, του ΓΓ Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του ΓΓ ΣΔΙΤ Ορέστη Καβαλάκη.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης εργασίας συζητήθηκε η πορεία του έργου «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση κτιρίων στέγασης υπηρεσιών πέντε Αστυνομικών Διευθύνσεων μέσω ΣΔΙΤ», που αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Αχαϊας, Καρδίτσας και Λευκάδας.

Όπως αναφέρονταν, για τις εγκαταστάσεις αυτές, «εντός των προσεχών ημερών ολοκληρώνεται η διαδικασία και ξεκινάει η δημοπράτησή τους».

Από τότε, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας. Όπως λένε στη «ΓΝΩΜΗ» αστυνομικές πηγές, υπάρχει ανησυχία για την στασιμότητα του έργου, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν πως το όλο θέμα έχει «κολλήσει» στη χρηματοδότηση. Πάντως, η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης χρειάζεται άμεσα ένα νέο κτίριο, τόσο λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κτίριο που στεγάζεται σήμερα, όσο και λόγω της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης που προκαλείται από τη λειτουργία της στο κέντρο της πόλης.

Ακρίβεια και μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό και η ακρίβεια είναι τα δύο θέματα που απασχολούν έντονο το διάστημα αυτό τους αστυνομικούς της περιοχής μας. Όπως αναφέρει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης Χρήστος Τουφάκης, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, είναι ένα θέμα που επηρεάζει έντονα και τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους, όπως και όλους τους πολίτες που δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα.

Παράλληλα, αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού, σημειώνει πως συνεχίζουν να υφίστανται, ωστόσο, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων στην Αστυνομία μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Εντωμεταξύ, πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η 11η Τακτική Καταστατική Γενική Συνέλευση της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης. Στη συνέλευση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος, ο Γενικός Αστυνομικός Περιφερειακός Διευθυντής ΑΜΘ Υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρούπολης Λάμπρος Τσιάρας και η δικηγόρος – εργατολόγος Κρυσταλλία Αρμενάκη. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης πραγματοποιήθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της Ένωσης,  ενώ ο Πρόεδρος  Χρήστος Τουφάκης ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις  για τα τρέχοντα  θέματα που απασχολούν τους Αστυνομικούς, τόσο σε τοπικό όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, βραβεύτηκαν οι αστυνομικοί: Ανδρέας Τσολάκης, Γεώργιος Δεληανδρέας, Χρήστος Παρουσούδης, Χαράλαμπος Πιτακούδης και Αχιλλέας Ματζιάρης  για την αυτοθυσία  και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά την ώρα την υπηρεσίας τους. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε για μια ακόμη φορά η βράβευση των αστυνομικών Ιωάννη Κουτσίδη, Γεώργιου Χουλιάρα, Δημήτριου Βαφειάδη, Εμμανουήλ Σπυριδάκη και Ιωάννη Καραγιάννη για τη συμμετοχή τους στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Σωματείου και για την ευδόκιμη σταδιοδρομία τους στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο