efhmerida1

Στα ύψη η θερμοκρασία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

Εντάσεις μεταξύ Παπαδόπουλου-Μαυρίδη και Σέμεν-Καραγιάννη

Εν μέσω καύσωνα και με τη θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα να φτάνει στα ύψη, η σημερινή μεσημεριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας βρέθηκε… εντός θερμότατου κλίματος. Η πρώτη κατά μέτωπο αντιπαράθεση εξελίχθηκε μεταξύ νυν και πρώην δημάρχων, Δ. Παπαδόπουλου και Β. Μαυρίδη, ακολούθησε και δεύτερη όμως ένταση μεταξύ νυν και πρώην προέδρων του Δημ. Συμβουλίου, Θ. Σέμεν και Γ. Καραγιάννη.

Αφορμή αρχικά η επιστολή που έστειλε ο κ. Μαυρίδης προς την πρόεδρο Θ. Σέμεν, ζητώντας σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή των βουλευτών και του περιφερειάρχη, σχετικά με το αιολικό πάρκο στη “Μαύρη Πέτρα”στο δασικό οικοσύστημα Τριγώνου. Αντίστοιχο αίτημα υπέβαλαν και οι τρεις σύλλογοι που πρωτοστατούν στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας, “Δρομέων”, “Ωμέγα” και “Δρυμός”.

Η κ. Σέμεν είπε πως έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να συγκλιθεί προσεχώς το Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, αντιθέτως ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής: “Όσον αφορά τους συλλόγους, θα ήθελα να πω ότι πραγματικά τιμώ την κοινωνία των πολιτών και όσα μπορούν να προσφέρουν (…) παρόλα αυτά όμως η πρωτοβουλία πολιτικών κινήσεων σίγουρα δεν ανήκει σε συλλόγους και ομάδες. Ανήκει στο δήμαρχο”, ξεκίνησε να λέει ο κ. Παπαδόπουλος, ενημερώνοντας το σώμα ότι ήδη έχει ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, είναι σε επικοινωνία με τους βουλευτές του νομού για να πάνε όλοι μαζί και να εξηγήσουν τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, και “να ρθει κι ο περιφερειάρχης αν επιθυμεί, σε κάθε περίπτωση μπορούμε να ασκήσουμε έτσι περισσότερη πίεση απ’ ό,τι μόνος”. Υποστήριξε πως το ραντεβού δεν κλείστηκε λόγω των Ευρωεκλογών και ίσως αργήσει λόγω πιθανού ανασχηματισμού.

Στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στον κ. Μαυρίδη γιατί “δεν έφερε καν το θέμα αυτό, του συγκεκριμένου πάρκου ανεμογεννητριών, στο δημοτικό συμβούλιο για γνωμοδότηση”. Βέβαια τώρα εδώ γίνεται μία σύγχυση μεταξύ δύο διαφορετικών περιπτώσεων. Θυμίζουμε ότι για την “Μαύρη Πέτρα” υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο και όλους τους υπηρεσιακούς και θεσμικούς φορείς, γι’ αυτό και ο Δήμος προσέφυγε πλέον στο ΣτΕ. Για το δεύτερο όμως αιολικό πάρκο στην “Αετοκορφή” πράγματι δεν ετέθη ποτέ το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Β. Μαυρίδης: “Ειλικρινά πίστευα ότι είστε κατά περίπτωση ψεύτης, δυστυχώς σήμερα αποδεικνύεται…” δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη φράση και η αντίδραση ήρθε άμεσα από τον Δ. Παπαδόπουλο: “Σας παρακαλώ ανακαλέστε”, ζήτησε σε πολύ έντονο τόνο, “αφαιρέστε το λόγο από ένα συκοφάντη”, επαναλάμβανε προς την Πρόεδρο, ενώ οι χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν συνεχίστηκαν για κάποια λεπτά, ώσπου παρενέβη πυροσβεστικά η κ. Σέμεν και ζήτησε αυστηρά να πάψει ο διάλογος.

Προφανώς για την “Αετοκορφή” μιλούσε ο κ. Παπαδόπουλος επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή που δεν έφερε το θέμα προς γνωμοδότηση, ενώ ο κ. Μαυρίδης θεώρησε πως εσκεμμένα ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε για τη “Μαύρη Πέτρα” με σκοπό “να παραπλανήσετε τον κόσμο φέρνοντας δύο διαφορετικές εγκρίσεις μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θέλοντας να αποδείξετε πως δεν κάναμε τίποτα για την υπόθεση την οποία συζητάμε”… Έτσι υποστήριξε το χαρακτηρισμό “ψεύτης” που δημιούργησε την έκρηξη του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος μάλιστα δυο φορές χαρακτήρισε τον κ. Μαυρίδη “σουπιά”! Και το εξήγησε περιγραφικά: “Προσπαθείτε να ρίξετε μελάνι για να θολώσετε τα νερά και να αποφύγετε τις ευθύνες”, είπε. Πάντως στο διά ταύτα, για την Απόφαση Περιβαλλοντικών Όρων σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στην “Αετοκορφή”, ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε πως ενώ το θέμα δεν έφτασε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει η από 9-3-2023 αρνητική γνωμοδότηση από την Κοινότητα Πενταλόφου του Δήμου Ορεστιάδας.

“Η Κοινότητα Πενταλόφου είχε γνώση, μελέτησε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατέθεσε άποψη. Ο Δήμος Ορεστιάδας το αγνοούσε; Αυτό θέλετε να μου πείτε;” ρώτησε τον κ. Μαυρίδη, ο οποίος απάντησε: “Θα σας απαντήσω. Φέρτε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να τα πούμε όλα”, με το δήμαρχο να ανταπαντάει: “Μα είναι εδώ το θέμα και είχατε το λόγο για να αποδείξετε, όπως εσείς είπατε, ότι είπα ψέματα. Εγώ δεν είπα πουθενά ψέματα. Εσείς προσπαθείτε να αποφύγετε τις ευθύνες και γίνεστε τώρα… ακτιβιστής”. Εκεί ολοκλήρωσε ο δήμαρχος Δ. Παπαδόπουλος, συνεπώς τελείωσε η διαδικασία και του άτυπου “δημοτικού ελέγχου”, κατά την οποία έθεσαν ζητήματα και οι υπόλοιποι επικεφαλής παρατάξεων, ενώ απάντησαν και αντιδήμαρχοι επί ερωτημάτων.

Και αφού ολοκλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ζήτησε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καραγιάννης. Η κ. Σέμεν προσπαθούσε να εξηγήσει ότι έληξε η διαδικασία, ο κ. Καραγιάννης επέμενε, κι έτσι ξέσπασε άλλη μια ένταση μεταξύ νυν και πρώην προέδρων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Καραγιάννης θεώρησε ότι είχε δικαίωμα λόγου επειδή δεν είχε συμπληρωθεί η προβλεπόμενη μία ώρα του “δημοτικού ελέγχου”, η κ. Σέμεν εξηγούσε το αντίθετο: “ξέρετε καλά ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του δημάρχου. Πριν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο έχω ρωτήσει τουλάχιστον τέσσερις φορές αν θέλει να μιλήσει κάποιος άλλος”.

“Μέσα στα πλαίσια της πρώτης ώρα, έχω δικαίωμα να τοποθετηθώ”, υποστήριζε ο κ. Καραγιάννης. “Μ’ αυτή τη λογική κ. Καραγιάννη μπορεί ο καθένας να μιλάει όποτε θυμάται και να μην τελειώσει ποτέ η διαδικασία”, απάντησε η κ. Σέμεν και δυστυχώς η κατάσταση ξέφυγε για αρκετή ώρα, με τον κ. Καραγιάννη να καταλογίζει “εσωτερικά” θέματα στην παράταξη της δημοτικής αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά στην κ. Σέμεν μεταξύ άλλων: “Αν έχετε τη μύγα δεν έχω κάνα θέμα, ή αν έχετε κάποια εσωτερικά* θέματα να λύσετε”…

Ράδιο Έβρος 97.1 | radioevros.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr