Στα τάρταρα η τουρκική λίρα

Με ένα δολάριο αγοράζει κανείς σχεδόν δέκα λίρες, αφού ο ανησυχητικά υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ πυροδότησε νέες ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του moneyreview με πληροφορίες από το Reuters. Η λίρα βρίσκεται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό.

Η καθοδική πορεία της λίρας βέβαια έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου πέντε χρόνια, αφού η κεντρική τράπεζα ακολουθώντας εντολές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά στην άνοδο του πληθωρισμού με μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ενδεικτικά το τελευταίο έτος η λίρα έχει υποχωρήσει 25%, ιδίως λόγω της αστάθειας της νομισματικής πολιτικής.

Από την ανακοίνωση των αναλυτικών στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η λίρα έχει διολισθίσει έως και 1,2% και βρίσκεται μία ανάσα πριν το ψυχολογικό όριο του 1 δολαρίου προς 10 λίρες. Η ισοτιμία με το ευρώ ξεπέρασε τις 11,3 λίρες χθες, με αποτέλεσμα να πλησιάζει σε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη μείωση των επιτοκίων με την ελπίδα να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, παρότι ο πληθωρισμός πλησίαζε στο 20%. Η κίνηση ανέκοψε την πορεία σταθεροποίησης που ακολουθούσε η λίρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αναστάτωσε εκ νέου τις εγχώριες αγορές.

Συγχρόνως. η Τουρκία γίνεται συνεχώς λιγότερο ελκυστική για το επενδυτικό κοινό, παρότι από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου σημειώθηκε επιστροφή μίας μικρής μερίδας διεθνών επενδυτών λόγω της σταθερής επί πέντε μήνες νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αυτή οι ξένοι επενδυτές διοχέτευσαν 453 εκ. δολάρια στις τουρκικές αγορές.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο