Στα πρόθυρα λουκέτου πολλές επιχειρήσεις Εστίασης στην ΑΜΘ, 60% πτώση τζίρου

Aπό τον Οκτώβριο και από τον Νοέμβριο που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα υπήρξε μια ελεύθερη πτώση του τζίρου των καταστημάτων .

Αναντίρρητα ο κλάδος της Εστίασης είναι ένας από αυτούς που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε όλη τη χώρα δυστυχώς υπήρξαν επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των περιορισμών και δεν άνοιξαν ξανά. Η κατάσταση φαίνεται ότι δεν έχει βελτιωθεί όχι μόνο στη Ροδόπη, αλλά και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς πολλές επιχειρήσεις Εστίασης εκπέμπουν SOS καθώς είναι αντιμέτωπες με το λουκέτο, όπως υποστήριξε στο ράδιο Χρόνο 87.5fm ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Νομού Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης.

Έρευνα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων Εστίασης στη Ροδόπη
Ο κος Βαφειάδης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που αφορούσε την εκτίμηση της ζημιάς στον κλάδο της Εστίασης για το 2020 και πρόβλεψης για το 2021 στην Περιφέρεια Αττικής. Ο ίδιος έθεσε ενώπιον του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου τόσο τα προβλήματα της Εστίασης στην ΑΜΘ όσο και στη Ροδόπη.

«Δυστυχώς από τον Οκτώβριο και από τον Νοέμβριο που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα οδηγηθήκαμε σε μια ελεύθερη πτώση του τζίρου των καταστημάτων. Ουσιαστικά έμμεσα ένα μέρος του πληθυσμού που δεν είναι εμβολιασμένο δεν μπορεί να βγει έξω και λόγω της πανδημίας οι εμβολιασμένοι δεν κινούνται πολύ προς τα έξω. Εάν συνυπολογίσουμε και την οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά λόγω των ανατιμήσεων στο κόστος της ενέργειας…», είπε χαρακτηριστικά ο κος Βαφειάδης.

Υπάρχει πάντως στις τάξεις των επαγγελματιών συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει των εορτών που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε μια καταναλωτική κίνηση και μια μικρή ανάκαμψη. Όμως όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το 2021 που δεν έχουμε lockdown θα περίμενε κανείς ότι θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα και καλύτερη κατάσταση. Εάν για την περιοχή μας συνυπολογίσουμε ότι τα ενεργειακά κόστη είναι πολύ υψηλά για να θερμανθεί ένα μαγαζί υπάρχει μια αύξηση των εξόδων. Αυτό καθιστά μη βιώσιμη την επιχείρηση σε δύο μήνες από τώρα».

Ο ίδιος πληροφόρησε ότι σκοπός της Ομοσπονδίας είναι να διεξαχθεί μια έρευνα που θα φορά την περιοχή μας για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 για να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης και της ζημιάς των μαγαζιών της Ροδόπης.
Λουκέτα και πτώση τζίρου σε όλη την ΠΑΜΘ
Κατά τον ίδιο η πτώση τζίρου στα μαγαζιά της Εστίασης σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ είναι της τάξης του 60% το τελευταίο δίμηνο και εάν συνυπολογιστεί και το ενεργειακό κόστος που είναι μεγάλο στην περιοχή μας λόγω του κλίματος, «θα καταστήσουν πολλές επιχειρήσεις στα πρόθυρα των λουκέτων. Ήδη πανελλαδικά έχουμε 200 λουκέτα» κατέληξε ο κος Βαφειάδης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο