«Στα χέρια της κοινωνίας της Αλεξανδρούπολης το Αρχαιολογικό της μουσείο»

Εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Σε πλήρη λειτουργία – και επίσημα – δόθηκε από το Σάββατο στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της το Αρχαιολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης. Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τα εγκαίνια και της μόνιμης έκθεσης που πλέον έχει στη διάθεσή του –είχαν προηγηθεί το 2018 τα εγκαίνια του Μουσείου με την παράδοση του κτιρίου από την τότε Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου.

Στην εισαγωγική της ομιλία η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κα Δόμνα Τερζοπούλου, πραγματοποίησε μια χρονική αναδρομή στην πορεία από την έναρξη των μελετών και την κατασκευή του έως και σήμερα, ενώ προχώρησε και σε περιγραφή του μουσείου και των εκθεμάτων του.
«Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης ακολουθεί τη λογική της χρονολογικής και τοπογραφικής αφήγησης με απώτερο στόχο την εξοικείωση του επισκέπτη με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και τη γνωριμία με τον υλικό πολιτισμό της αρχαιότητας. Το γεωγραφικό πλαίσιο είναι η Π.Ε. Έβρου, χωρίς τη Σαμοθράκη η οποία διαθέτει το δικό της μουσείο.

Χρονολογικό πλαίσιο εκτείνεται από την έκτη π.χ. χιλιετία έως τον 4ο αιώνα μ.χ. Δεν παρουσιάζονται δηλαδή καθόλου αντικείμενα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων τα οποία είναι εκτεθειμένα στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου. Το Μουσείο Αλεξανδρούπολης φιλοξενεί εκθέματα που ήρθαν στο φως μέσω επιφανειακών ερευνών και ανασκαφών κι αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα γιατί είναι εξασφαλισμένη η πλήρης επιστημονική μαρτυρία καθώς τα αντικείμενα συλλέχθηκαν σε ελεγχόμενες συνθήκες από εξειδικευμένους επιστήμονες» ανέφερε μεταξύ άλλων» η κα Τερζοπούλου.

Μενδώνη:  Μέρα γιορτής για το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία»

«Σήμερα είμαστε εδώ μία μέρα πραγματικά γιορτής για το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία, προκειμένου να αποδώσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης πλήρως λειτουργικό», σημείωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού. Η κα Μενδώνη προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή, περίπου μισού αιώνα, από την έναρξη του σχεδιασμού του μουσείου «ο οποίος τελικά πήρε σάρκα και οστά μέσα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, ωρίμασε μελετητικά την περίοδο 2004-2009, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 και… ολοκληρώθηκε το κτίριο το οποίο έγινε με τη φροντίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας διεύθυνσής του το 2016, οπότε και εγκαινιάστηκε το κτίριο αλλά όχι το μουσείο. Το μουσείο εγκαινιάζεται σήμερα και εγκαινιάζεται σήμερα γιατί όπως προείπα ένα μουσείο πρέπει να είναι με τη μόνιμη έκθεσή του έτοιμο για να εγκαινιαστεί».

Έργα και παρεμβάσεις για τα μνημεία του Έβρου
Μιλώντας για τον σχεδιασμό σε ότι αφορά τα έργα και τις παρεμβάσεις στα μουσεία και τα μνημεία του Έβρου, η κα Μενδώνη έκανε ειδική αναφορά στο νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και αυτός ήταν ένας λόγος παραπάνω «για να θέλουμε να έχουμε μαζί με τις άλλες μουσειακές υποδομές ένα αρχαιολογικό μουσείο το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται, να προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας, της ίδιας της περιοχής του Έβρου».

Μίλησε για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον σχεδιασμό έργων στην περιοχή που αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία επιτόπιου Μουσείου στη Δοξιπάρα Ζώνης στον βόρειο Έβρο και την αποκατάσταση μιας σειράς Μνημείων  όπως η αποκατάσταση του Πύργου του Φονιά στη Σαμοθράκη που δημοπρατείται άμεσα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την πλευρά της  για το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο και την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από την καταστροφική πυρκαγιά το 2017. «Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τα μνημεία όλων των περιόδων γι’ αυτό κι θέλουμε να το δούμε αποκατεστημένο και να λειτουργεί ως ένα μνημείο του εαυτού του κι ένας σημαντικός πολιτιστικός χώρος».
Κλείνοντας, η κ Μενδώνη επεσήμανε ότι «ένα μνημείο κι ένα μουσείο επιτελεί το σκοπό του όταν το αγαπά η τοπική κοινωνία. Χρειάζεται ο κόσμος να το επισκεφθεί να μάθει την ιστορία του διότι μαθαίνοντας την ιστορία και το παρελθόν οπλίζεσαι στο παρόν και δημιουργείς ένα ευοίωνο και σωστά σχεδιασμένο μέλλον».
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και το κόψιμο της καθιερωμένης κορδέλας των εγκαινίων, ακολούθησε η ξενάγηση και περιήγηση των καλεσμένων στα εκθέματα του μουσείου.

Το Μουσείο

Το μουσείο είναι ένα νεόδμητο κτίριο συνολικής δόμησης 2.000 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης οκτώ στρεμμάτων. Το κόστος για την ανοικοδόμησή του, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την υλοποίηση της επανέκθεσης ανήλθε περίπου στα 6 εκ. ευρώ. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Κομνηνό και η οικοδόμησή του ολοκληρώθηκε το 2016. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν τα εκθέματα τα περισσότερα από τα οποία φυλάσσονταν στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής.
Παράλληλα καταρτίστηκε η μουσειακή μελέτη, σχεδιάστηκε ο τρόπος δηλαδή της εκθεσειακής αφήγησης .Το μουσείο διαθέτει χώρο για αναψυκτήριο και πωλητήριο καθώς και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.  Είναι ένα αμιγώς δημόσιο μουσείο, δημιούργημα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έρχεται να ενταχθεί σε μια αρκετά μεγάλη πλέον οικογένεια με αδερφά μουσεία αυτά της Κομοτηνής, των Αβδήρων, της Σαμοθράκης και του Διδυμοτείχου

Γιώργος Πανταζίδης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο