Στ. Μπένος από Ορεστιάδα: «Στόχος ένα ολιστικό πρόγραμμα ανάταξης του Έβρου»

Ενημέρωση για το έργο της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του νομού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε φορείς του βορείου Έβρου

«Οι μεγάλες καταστροφές έχουν μέσα τους και το σπέρμα της αναγέννησης και της ελπίδας…», ανέφερε την Τετάρτη, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στην τρίωρη συνάντηση που έγινε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, που έχει οριστεί επιτελικό μέλος της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Έβρου.

Ο κ. Μπένος, μαζί με τους συνεργάτες του, που εξειδίκευσαν τους στόχους τους προγράμματος που καταρτίζεται «για την ανάταξη της περιοχής», όπως είπε, κάλεσε τους φορείς και τους πολίτες «να πιστέψουν στη δυναμική του ολιστικού προγράμματος που ξεκίνησε να εκπονείται με τη συλλογή ονείρων που θα ανταποκρίνονται στις αγωνίες και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή…», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας επίσης πως «τίποτα σπουδαίο δεν γίνεται αν δεν το πιστέψουν οι πολίτες του κάθε τόπου».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του βασικού σχεδιασμού που θα αποτελέσει και τον οδηγό μέχρι την ολοκλήρωση του master plan, με χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει ανοίξει με το πρώτο στάδιο της δια ζώσης διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και θα συνεχιστεί με διαβούλευση για τη συγκέντρωση προτάσεων, έως τα τέλη Ιουλίου. Θα ακολουθήσει η υποβολή της ολοκληρωμένης πρότασης προς τη Διαχειριστική Αρχή και επιδίωξη είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να εγκριθεί.

Οι πέντε κύριες αιχμές του προγράμματος είναι ουσιαστικά η επικαιροποίηση των αξόνων προτεραιότητας που όρισε η διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξης της Θράκης, όπως εξήγησε ο κ. Μπένος. Προτάσσονται το δημογραφικό, το νέο δάσος, η ολιστική διαχείριση των υδάτων, ο πρωτογενής τομέας, η αναστροφή της εικόνας της περιοχής και η ψηφιακή της μετάβαση. Χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης θα είναι το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», υπογραμμίζοντας πως «το πρόγραμμα θα έχει ευρωπαϊκές εγγυήσεις και δεν θα μπορεί να απειλείται ούτε από πελατειακά δίκτυα ούτε από κόμματα ούτε από πολιτικές αβελτηρίες, συγκρούσεις ή κρίσεις».  Στη χθεσινή συνάντηση τοποθετήθηκαν 17 εκπρόσωποι φορέων, που κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Στα κοινά σημεία των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη ενίσχυσης του πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα, η αναβάθμιση του κάθετου άξονα και η εφαρμογή ειδικού φορολογικού καθεστώτος, που θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές απώλειες της περιοχής εξαιτίας της διασυνοριακότητάς της.

Δ. Παπαδόπουλος: «Πρέπει να σκεφτούμε μαξιμαλιστικά στις προτάσεις μας…»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος, κάλεσε τους φορείς «να σκεφτούν μαξιμαλιστικά στις προτάσεις τους», ενώ τόνισε πως «ο βόρειος Έβρος χρειάζεται ειδικές πολιτικές για να αντιμετωπίσει τα ειδικά του μειονεκτήματα». «Πρέπει να κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής μας, γιατί νομίζω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αναστρέψουμε το κλίμα κατάρρευσης…», πρόσθεσε ο ίδιος. Κάλεσε την Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση του Έβρου να τηρήσει «σφιχτά χρονοδιαγράμματα», ενώ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που θέτει για τον δήμο Ορεστιάδας, ανέφερε, ως πρώτη, την ενίσχυση του πανεπιστημίου και ως εξίσου αναγκαία την εφαρμογή ειδικών φορολογικών πολιτικών, «με οποιονδήποτε τρόπο αυτό είναι εφικτό».

ΕΡΤ Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του