«Σπαζοκεφαλιά» η αξιοποίηση του παλιού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης

Δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η νέα πρόταση της δημοτικής αρχής για δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου άθλησης με αίθουσα βαρών και διαδρόμων για στίβο. Σε φάση εκπόνησης οι μελέτες για το ενδεχόμενο κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ

της Κικής Ηπειρώτου

Σε μία «σπαζοκεφαλιά» που δεν μοιάζει να έχει άμεση λύση εξελίσσεται το θέμα της αξιοποίησης του παλιού κολυμβητηρίου της Αλεξανδρούπολης, ενός χώρου που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης και, όπως παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Μυτιληνός, λειτουργεί, δυστυχώς, ως ουρητήριο και εστία μολύνσεων, προκαλώντας τα εύλογα παράπονα περιοίκων και περαστικών.
Το παλιό κολυμβητήριο κατεδαφίστηκε ακριβώς πριν από τρία χρόνια, στα μέσα Οκτωβρίου του 2019, ωστόσο, από τότε ως σήμερα, το μόνο που έχει γίνει για την αξιοποίηση της έκτασης είναι συζητήσεις επί συζητήσεων και προτάσεις επί προτάσεων. Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2022, το οποίο αποτελεί πρόταση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, προβλέπονταν η δημιουργία, προσωρινά, δύο γηπέδων τένις, ώστε μαζί με τα παρακείμενα γήπεδα και με κάποιες άλλες παρεμβάσεις στο χώρο να είναι εφικτή η διεκδίκηση διεθνών αγώνων, και ως μελλοντική προοπτική, η δημιουργία ενός βοτανικού κήπου. Αυτά, υπεργείως, γιατί υπογείως, είχε αποφασιστεί να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ, προκειμένου να δοθεί έτσι μία «ανάσα» στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, η γεωλογική μελέτη, καθώς και η οικονομοτεχνική, έχουν ήδη ανατεθεί σε ιδιώτες και τα αποτελέσματά τους αναμένονται προσεχώς.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 10/10, η δημοτική αρχή κατέθεσε μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου της Θεόδωρου Βουρδόλη, πρόταση μερικής τροποποίησης των όσων προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα και η εγκριθείσα πρόταση της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη έκταση. Σύμφωνα με τον κ. Βουρδόλη, υπάρχει τεράστια ανάγκη και αποτελεί αίτημα κάθε αθλητικού σωματείου της περιοχής, για να δημιουργηθεί αίθουσα βαρών, για τα παιδιά που ασχολούνται κυρίως με τον στίβο. Υπό αυτό το πρίσμα, η δημοτική αρχή πρότεινε να κατασκευαστεί στο χώρο του παλιού κολυμβητηρίου μία αίθουσα βαρών, με διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με διαδρόμους ταρτάν, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και για τα άτομα με αναπηρία,  μία μικρή κερκίδα, δέντρα, παγκάκια κτλ.

Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πρώην αντιδήμαρχος αθλητισμού Γιάννης Βαταμίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν ο χώρος επαρκεί για τη δημιουργία 4 διαδρόμων, τονίζοντας παράλληλα ότι από την στιγμή που στο τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε άλλη πρόταση για την αξιοποίηση αυτού του χώρου, από την πλειοψηφία, η δημοτική αρχή θα έπρεπε να τη σεβαστεί.

Για τα πολλά προβλήματα στο γήπεδο των Φερών μίλησε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιάννης Καρυπίδης, ο οποίος δήλωσε πως δεσμεύεται από την προηγούμενη ψήφο του για το τεχνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπερψηφίσει τη νέα πρόταση.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης τόνισε πως αυτό που διαχρονικά θέτουν οι πολίτες, αλλά και οι επισκέπτες ως πρωταρχικό αίτημα είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης, γι’ αυτό και θα πρέπει η προτεραιότητα της δημοτικής αρχής να είναι η διερεύνηση της πρότασης για το υπόγειο πάρκινγκ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός σημείωσε πως «ο χώρος αυτός είναι γκρεμούλι εδώ και 3 χρόνια. Ανακαλύψατε ξαφνικά τις ανάγκες των αθλητών; Ο χώρος είναι υπαίθριο ουρητήριο, με μύγες και κουνούπια, και μέσα στη βρωμιά», αναφέροντας πως το τεχνικό πρόγραμμα είναι ξεκάθαρο ως προς την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών της δημοτικής αρχής Ζαμπούκη Κυριάκος Αραμπατζής σημείωσε πως το σχέδιο αυτό προέκυψε από τη συνεργασία του με τον κ. Βουρδόλη από το πρώτο εξάμηνο της θητείας της δημοτικής αρχής, ωστόσο δεν εγκρίθηκε από τον Δήμαρχο. Επισήμανε ακόμη πως θα καταψηφίσει την πρόταση, καθώς είναι θέμα σεβασμού των αποφάσεων της πλειοψηφίας που αποφάσισε κάτι άλλο.

Από την πλευρά του, ο κ. Βουρδόλης σημείωσε πως ο χώρος επαρκεί για τους διαδρόμους, ενώ η αίθουσα που σχεδιάζεται θα είναι σύγχρονη, με φουτουριστικό  σχεδιασμό. Όσο για το υπόγειο παρκινγκ, θα γίνει ό,τι πουν οι μελετητές, με το ένα σχέδιο να μην αποκλείει το άλλο.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως η αίθουσα βαρών μπορεί να γίνει οπουδήποτε αλλού, για παράδειγμα στο beach volley ή στο κέντρο νεότητας. Όπως υποστήριξε, ο λόγος για τον οποίο η δημοτική αρχή προσπαθεί να περάσει μία άλλη πρόταση από αυτή που ψήφισε η πλειοψηφία είναι επειδή επιθυμεί να αντιτίθεται σε ο,τιδήποτε προτείνει η αντιπολίτευση. «Είστε ασεβέστατοι, δεν έχετε πολιτικό πολιτισμό, ντρέπομαι για τη συμπεριφορά σας, ποδοπατάτε με ασέβεια την πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Λαμπάκης, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε πως ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του χώρου υπήρχε εδώ και 3 χρόνια, ωστόσο δεν μπορεί να εκτελεστεί αν δεν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο, όπως είπε, είναι και νόμιμο και ηθικό να γίνονται τροποποιήσεις. «Η κοινωνία θέλει να ακούσει ότι πρόταση της δημοτικής αρχής είναι να γίνει ένας ανοιχτός, σύγχρονος χώρος άθλησης με μία αίθουσα βαρών, γιατί δεν έχουμε. Και δεν δικαιούται κανείς να μιλάει, από όσους άσκησαν διοίκηση και ήταν στα δημοτικά συμβούλια τα προηγούμενα χρόνια, γιατί μπορούσαμε να κάνουμε μία αίθουσα βαρών και δεν την κάναμε… Όποιος δίνει τώρα συμβουλές, έπρεπε να τις είχε κάνει πράξη τα προηγούμενα χρόνια».

Τελικώς, η πρόταση Βουρδόλη δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του