Σοβαρό κενό στους εμβολιασμούς: Αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί κάτοικοι της Αθήνας

Επιστολή Τουρκάλας ακτιβίστριας  προς τη ΓΝΩΜΗ

Ένα σοβαρό κενό, υγειονομικό πρόβλημα αλλά και αδικία αναδεικνύεται από την εξέλιξη της διαδικασίας του εμβολιασμού, η οποία αποκλείει συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων.

Κάτοχοι golden visa, φοιτητές  αλλά και διπλωμάτες από τρίτες χώρες, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων κυρίως στην πρωτεύουσα, δεν έχει πρόσβαση στους εμβολιασμούς . Αυτό παράλληλα συνιστά και ένα αξιοσημείωτο υγειονομικό κίνδυνο καθώς πρόκειται για κατηγορίες ανθρώπων που, κατά τεκμήριο, ταξιδεύουν διαρκώς σε τρίτες χώρες και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, άρα έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν και, κυρίως, να διασπείρουν τον ιό στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ακυρώσει τη νομοθεσία που ίσχυε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση ΑΜΚΑ, σε όσους έχουν άδεια διαμονής με βάση τη Golden Visa,  και χωρίς αυτόν δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Εναλλακτικά, θα έπρεπε να μπορούν μέσω του ΑΦΜ να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια, όμως πρακτικά ούτε τα ΚΕΠ αλλά ούτε τα Φαρμακεία αποδέχονται τον ΑΦΜ. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που μίλησαν στο tvxs.gr, υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και την πραγματικότητα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ.

Μόνο ο αριθμός των κατόχων golden visa ανέρχεται σε περίπου 8.000, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με τις οικογένειές τους είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες. Αν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν φοιτητές και διπλωμάτες τρίτων χωρών, προκύπτει ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός ατόμων που βρίσκονται στην Αθήνα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Πρόκειται για οικογένειες που έχουν πληρώσει ιδιαίτερα μεγάλα ποσά για την απόκτηση visa, πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, σε καιρό πανδημίας, όπως επισημαίνουν.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό από τις αρχές του έτους στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άλυτο και ενώ για αρκετούς φτάνουν και παρέρχονται οι προθεσμίες για να εμβολιαστούν, βάσει ηλικίας.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό η γνωστή Τουρκάλα ακτιβίστρια Νιλουφέρ Ταρίκαγια που ζεί στην Αθήνα,  με επιστολή της  μας γράφει:

«Ζω στην Ελλάδα με golden visa σε ιδιόκτητο σπίτι στο κέντρο της Αθήνας (οδός Βασ. Σοφίας). Αυτό σημαίνει ότι έχω επαφή με πολύ κόσμο κάθε μέρα. Το ραδιόφωνο αναγγέλλει ότι ο εμβολιασμός  για τα άτομα από 60-64 ξεκίνησε. Αυτή είναι  η δική μου ηλικιακή ομάδα.  Απευθύνθηκα στη διεύθυνση emvolio.gov.gr για να εγγραφώ για το εμβόλιο, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθώ, διότι δεν έχω αριθμό ΑΜΚΑ.

Κατά την διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι κατέχοντες golden visa  δικαιούνταν  να έχουν ΑΜΚΑ. Δυστυχώς ο νόμος άλλαξε με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει ότι δεν δικαιούμαι να έχω ΑΜΚΑ.  Παρόλο που στο σάιτ του υπουργείου γράφει ότι θα πρέπει να έχεις ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ, δεν είναι δυνατόν να ταυτοποιηθείς μόνο με τον  ΑΦΜ. Είναι απαραίτητος και ο ΑΜΚΑ.  

Υπάρχει ένα κενό πληροφόρησης  και δεν επιθυμώ να πάρω το ρίσκο  να μείνω χωρίς εμβολιασμό, όπως και οι 20.000  χιλιάδες αλλοδαποί που έχουν το ίδιο πρόβλημα.  Κάτι τέτοιο φυσικά θα αποτελέσει κίνδυνο και για τους Έλληνες με τους οποίους συναντιόμαστε μέσα στις πόλεις. Τι πρέπει να κάνω;»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο