Σούπερ Μάρκετ στη φτωχή Ελλάδα και στην πλούσια Γερμανία – Μαντέψτε πού είναι πιο φτηνά

Πόσο έχουν τα προϊόντα που υπάρχουν στο “καλάθι του νοικοκυριού” στην Ελλάδα και πόσο στη Γερμανία του μέσου μηνιαίου μισθού των 2.500 ευρώ

Ο Γιώργος Αλεξάκης επισήμανε όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για το καλάθι του νοικοκυριού και όσα αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα συνεχή κύματα ακρίβειας.

To Μagazine έχει ασχοληθεί ήδη με το πώς προκύπτουν οι ανατιμήσεις και έχουν φέρει εκατομμύρια πολίτες στα πρόθυρα της απελπισίας.

Σε όσα είχε να μας πει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics (Εφοδιασμού) Κρήτης και διευθυντής των logistics σε τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Νεκτάριος Κανακαράκης, ήταν πως για παράδειγμα στα τυροκομικά “δεν υπάρχει παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα, καθώς έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές των ζωοτροφών, όπως και αυτές τις ενέργειας, με συνέπεια παραγωγοί να μη θέλουν να ασχοληθούν -εφόσον βλέπουν πως δεν τους συμφέρει”.

Είχε προσθέσει και ότι ενώ έχουμε ελιές “υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περισυλλογή ελαιόκαρπου, αφού οι παραγωγοί δεν βρίσκουν άτομα για να την κάνουν”.

Εφόσον συμβαίνουν όλα αυτά με πράγματα που παράγουμε, μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται με όσα εισάγουμε, δεδομένου και του υψηλού ΦΠΑ.

Τη σήμερον ημέρα, όσα ανήκουν στην κατηγορία ‘βασικά είδη διατροφής’ (πχ γάλα, ζυμαρικά, κρέατα, φρούτα, αλεύρι κα) υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή. Είναι 13%. Άλλα φορολογούνται με 24%.

Και για αυτό όταν τέθηκε το θέμα με τα 51 προϊόντα (20 κατηγοριών) κάθε αλυσίδας που θα έχουν ειδική σήμανση “χαμηλής τιμής” τα σούπερ μάρκετ είχαν προτείνει μείωση του ΦΠΑ ή/και τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας, με συντελεστή έως 10 με 11%, που θα αφορά τα προϊόντα που έχουν υψηλές και διαδοχικές ανατιμήσεις (πχ γαλακτοκομικά).

H λίστα που είχε δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 2021 με τους συντεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη
H λίστα που είχε δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 2021 με τους συντεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη  ΙΕΛΚΑ

Να σημειωθεί κάπου εδώ πως σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το Σεπτέμβριο του 2021, έχουμε το δεύτερο πιο αυξημένο συντελεστή (13 και 24%), μετά τη Δανία (25%), με τη Σουηδία να έχει από 12 και 25%.

Στη Γερμανία από όπου ‘πήρα’ δείγματα, ο ΦΠΑ είναι 7% και 19%.

Να εξηγήσουμε κάτι: για την προστασία τιμών σε βασικά τρόφιμα, πολλές χώρες χρησιμοποιούν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Για παράδειγμα, η Ιταλία έχει υιοθετήσει το 5%, η Γαλλία το 5.5%, η Ισπανία το 4% και η Γερμανία το 7%.

Όπου βλέπεις ‘εταιρίας’ είναι η ίδια (σε Γερμανία και Ελλάδα) και στις τιμές της Ελλάδος λάβαμε υπ’ όψιν τα πιο φθηνά προϊόντα συγκεκριμένης αλυσίδας. Οι τιμές της Γερμανίας είναι από το Rewe.

Ξηρά τροφή

Προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης

 

Συσκευασμένα τρόφιμα

Προϊόντα για μωρά

Καθαριστικά

 

Είδη υγιεινής

Νίκη Μπακουλη – news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του