room-to-grow-bnner

Σωματεία Έβρου για απαγόρευση συναθροίσεων: Αντιδημοκρατική απόφαση

Όπως αναφέρουν, «θα τιμήσουμε τους νεκρούς στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας την Τρίτη 17 Νοέμβρη»

 

Για μία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση κάνουν λόγο σωματεία εργαζομένων του Έβρου σε κοινή τους ανακοίνωση, με την οποία στηλιτεύουν την απαγόρευση συναθροίσεων από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως θα τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τους αγώνες του λαού για ψωμί-παιδεία-ελευθερία στις 17 Νοέμβρη, στο πάρκο Ανεξαρτησίας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σωματεία:

 

  • Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξ/πολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
  • Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας
  • Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου
  • Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης
  • Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου

 

Όπως επισημαίνουν, «η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον  περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το Σωματείο «Η Ενότητα»,  σημειώνει πως η κατάσταση στην περιοχή μας, περιλαμβάνει τελευταία:

* Καταγγελίες εργαζομένων για απόκρυψη κρουσμάτων από βιομηχανία της περιοχής, με τον ΕΟΔΥ να τρέχει και να μην προλαβαίνει να κάνει τεστ λόγω ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού.

* Πολλές δεκάδες κρουσμάτων σε γηροκομεία, που λόγω της φύσης τους θα έπρεπε να είναι αποστειρωμένοι χώροι και κάτω από τον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους και όχι “φιλανθρωπικά ιδρύματα” σε τιμές ξενοδοχείου.

* Αλλεπάλληλα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

* Ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και χρησιμοποίηση του ως νατοϊκή βάση με το βλέμμα των Αμερικανών προς την ανταγωνίστρια Ρωσία, μετατρέποντας την πόλη μας σε στρατιωτικό στόχο.

* Εκρηκτική κατάσταση σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο, που έχει δημιουργηθεί από τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, μέσα στους οποίους εντάσσονται και οι ανταγωνισμοί των Ελληνικών και Τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων.

«Και τώρα, με απύθμενο θράσος η κυβέρνηση μιλά μόνο για ατομική ευθύνη, “κουνά το δάχτυλο” στο λαό ρίχνοντας του την ευθύνη για την τραγική αυτή κατάσταση και αποθρασυνόμενη θέλει να απαγορεύσει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τον εορτασμό της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Και φυσικά, ο στόχος είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου, ο αντιμπεριαλιστικός του χαρακτήρας και η δύναμη της αντίστασης που εκπέμπει.

Η γιορτή του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το τσάκισμα της Αμερικανοκίνητης χούντας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Θα τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τον αγώνα του λαού για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας την Τρίτη 17 Νοέμβρη».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο