Σοκ με τους πλειστηριασμούς κατοικιών, μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου

 Κινδυνεύουν 87 ακίνητα στον νομό Έβρου

Υπό την απειλή του πλειστηριασμού αναμένεται να τεθούν οι ιδιοκτήτες 700.000 ακινήτων, μετά την απόφαση που έλαβε ο Άρειος Πάγος. Στον Έβρο, σύμφωνα με σχετική ιστοσελίδα, η λίστα των υπό πλειστηρίαση ακινήτων περιλαμβάνει 87 ακίνητα, σε όλο τον νομό, με 30 από αυτά να βγαίνουν στο σφυρί εντός Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, με ισχυρή πλειοψηφία (56-9), η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τάχθηκε υπέρ των εκπροσώπων των funds (servicers), με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να είναι σε θέση να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Όπως προκύπτει, οι δικαστές αποδέχθηκαν την εισήγηση της αρμόδιας εισαγγελέως και αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα (servicers), μπορούν να προχωρούν σε δικαστικές πράξεις, ήτοι να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία.
Τι σημαίνει όμως αυτό για χιλιάδες δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων σε όλη την Ελλάδα; Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές) έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας. Τα ενυπόθηκα αυτά ακίνητα ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να καταβάλουν τις μηνιαίες δόσεις και οι δανειακές τους συμβάσεις και τα υποθηκευμένα ακίνητα έχουν πωληθεί στα funds. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, καθότι τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να κινδυνεύουν να να «κοκκινίσουν».

Το «μήνυμα» στα δικαστήρια
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκάλεσε εντύπωση η ταχύτητα με την οποία ελήφθη η απόφαση, καθότι η αρχική συζήτηση διεξήχθη στις 26 Ιανουαρίου, οπότε και υπήρξε η εισήγηση της εισαγγελέως, με το περιθώριο λήψης της απόφασης να είναι 60 ημέρες. Όπως σημείωναν νομικές πηγές, η απόφαση δίνει το περιθώριο στα δικαστήρια όλης της Ελλάδας, ούτως ώστε να μην προχωρούν σε ανακοπές πλειστηριασμών, έως ότου καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αφορά και την πρώτη κατοικία. Νομικοί κύκλοι σημείωναν ότι μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας, είναι πιθανό να σημειωθεί ένα μεγάλο κύμα πλειστηριασμών χιλιάδων «κόκκινων» οφειλετών.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το θέμα συζητήθηκε στις 26 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, οπότε δικηγορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, καταναλωτικές οργανώσεις και άλλοι φορείς υποστήριξαν ότι οι servicers δεν μπορούν να λειτουργούν ως διάδικοι των funds, καθώς αυτό δεν προβλέπεται στη νομοθεσία του 2003, στη βάση της οποίας έγινε η όλη διαδικασία.
Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι των Eurobank και doValue, για υπόθεση των οποίων συνεδρίασε το δικαστήριο, υπογράμμισαν ότι ο νόμος του 2015 που διέπει τη λειτουργία του κλάδου, ορίζει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση των διαχειριστών.
Σημείωσαν δε πως αυτό προβλέφθηκε για την προστασία των οφειλετών, ώστε να μη διαπραγματεύονται απευθείας με τα funds, αλλά με εταιρείες που είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. «Σημασία δεν έχει πώς ένα δάνειο αποενοποιήθηκε, με απευθείας πώληση ή μέσω τιτλοποίησης, αλλά ποιος θα είναι αυτός που θα το διαχειριστεί» τόνισαν σχετικά.

87 ακίνητα στον Έβρο
Σε ιστοσελίδα με ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, για το νομό Έβρου, υπάρχουν 87 καταχωρήσεις. Πρόκειται για διαμερίσματα, οικόπεδα, επαγγελματικούς χώρους σε όλο το νομό. Μάλιστα, εντός του Φεβρουαρίου, τα 31 από αυτά έχει προγραμματιστεί να βγουν στο «σφυρί».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο