«Σοκ και δέος» οι λογαριασμοί ρεύματος από το Σεπτέμβριο

Εκτίμηση ότι όλες οι εταιρείες θα ανακοινώσουν πολύ υψηλότερες χρεώσεις για τον επόμενο μήνα, έναντι του Αυγούστου 

Καλπάζουν οι τιμές ρεύματος με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώνουν τις νέες χρεώσεις για το μήνα Σεπτέμβριο.

Οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές είναι:

  • ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
  • Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
  • Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
  • Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών με την κρατική στήριξη να φθάνει στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

► Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Η επιδότηση 

Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Αύξηση των κρατικών ενισχύσεων

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θετική αφετηρία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ροή εσόδων του Αυγούστου, καθώς κατά την «πρεμιέρα» του νέου μοντέλου λιανικής σχεδόν όλοι οι ιδιώτες κινήθηκαν συντηρητικά στις προσφορές τους. Επομένως, εκτιμούν ότι, αν και λίγες, θα υπάρξουν εταιρείες με χρεώσεις που θα ξεκινούν από το «0,5» για τον Σεπτέμβριο. Ακόμη πάντως κι αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, δεν θα αναιρέσει την εκτίναξη των τιμών, και κατά συνέπεια την ανάγκη να ενισχυθούν γενναία οι επιδοτήσεις, για να απορροφηθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα και τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται ότι η κρατική ενίσχυση θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,337 ευρώ τον Αύγουστο, ώστε να διατηρηθούν στα επίπεδα των 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα οι τελικές λιανικές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές και τον επόμενο μήνα. Η αύξηση των κρατικών ενισχύσεων, όπως είναι φυσικό, θα «μεταφραστεί» και σε αύξηση του σχετικού κονδυλίου. Έτσι, τη στιγμή που το σύνολο των επιδοτήσεων τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,136 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι για τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί περί το 1,5 δισ. ευρώ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο