Σκρέκας: «Το ‘όχι’ στο Χρυσό να τεκμηριώνεται κάθε φορά»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για τις πρόσφατες εξελίξεις με την απόφαση του ΣτΕ για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που ζητά η εταιρεία

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

«Το ‘όχι’ στον χρυσό μένει να τεκμηριώνεται κάθε φορά» είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου. Ο Υπουργός εστίασε στις ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως «όλες οι παρεμβάσεις, όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις μπορούν να προχωρήσουν εφόσον συμβάλλουν στην τοπική κοινωνία, εφόσον προστατεύεται το περιβάλλον, εφόσον δημιουργούνται θέσεις εργασίας εφόσον τελικά προάγεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ευημερία. Διαφωνεί κανείς πάνω σε αυτό;», επισημαίνοντας παράλληλα πως, αν τελικά, η τοπική κοινωνία, διαμέσου των θεσμικών της οργάνων, απαγορεύσει την εξορυκτική δραστηριότητα, δεν θα διαφωνήσει κανείς, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό (σ.σ. αυτή η απαγόρευση, αυτή η αντίθεση) «μένει να τεκμηριώνεται κάθε φορά».
Το θέμα ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ενέκρινε την προσφυγή της εταιρείας χρυσού κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία δεν γινόταν δεκτό το αίτημά της για να διεξάγει 16 ερευνητικές γεωτρήσεις για χρυσό στην περιοχή των Σαπών.
«Το ΣτΕ ζητά να ακυρωθεί η αρνητική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης και με νέα του απόφαση να συμμορφωθεί και μάλιστα μέχρι το Σεπτέμβρη. Αποφάσεις, βέβαια, που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα αισθήματα των τοπικών κοινωνιών. Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες… Σας θυμίζω ότι υπάρχει εγκεκριμένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της ΑΜΘ από το 2018, που αποκλείει την εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στην περιοχή. Θα το λάβετε υπόψη σας ή θα το αγνοήσετε; Ακόμη θα στηρίξετε την απορριπτική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακ.Θράκης ή θα πάρετε αποστάσεις κρυπτόμενοι πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ;» σημείωσε ο κ. Χαρίτου.

Η απάντηση του Υπουργού

«Κατ’ αρχήν για την πολιτική απάντηση που ζητήσατε κε συνάδελφε – για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: Εσείς, το κόμμα σας κυβέρνησε αυτόν τον τόπο επί πέντε χρόνια. 2015-2019. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τότε εγκρίθηκε το χωροταξικό, το περιφερειακό, που λέτε εσείς ότι δεν περιλαμβάνει και δε δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν εξορυκτικές δραστηριότητες. Όμως, έχουμε την απόφαση του ΣτΕ που λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέτε εσείς. Ότι δηλαδή, η δική σας η κυβέρνηση, επί δικής σας κυβερνήσεως να το πω πιο σωστά, εγκρίθηκε και πέρασε, απάντησε η εφταμελής του ΣτΕ με 1524 του 2020 ότι επιτρέπεται.
Επίσης, το αναθεωρημένο χωροταξικό πλαίσιο Ανατολικής Μακεδονίας το οποίο εγκρίθηκε μετά την έκδοση της προσβαλλόμενης τάσης με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 686051092/12-10-18, κοινή απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος του κου Φάμελλου τότε, υπουργού κου Σταθάκη αν θυμάμαι καλά, αναπληρωτή υπουργού του κου Φάμελλου δεν απαγορεύει έστω και εκ των υστέρων το σχετικό με την ασυμβατότητα με το χωροταξικό σχεδιασμό αιτιολογικό έρεισμα της προσβαλλόμενης πράξης. Άρα, όταν εσείς κυβερνήσατε – με λίγα λόγια – δεν περάσατε, δεν εγκρίνατε ένα χωροταξικό, είτε με προεδρικό διάταγμα, είτε με υπουργική απόφαση, είτε με νόμο, που να απαγορεύει την εξορυκτική δραστηριότητα και την εν λόγω δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή. Έρχεστε τώρα και ζητάτε τα ρέστα, από τους επόμενους από σας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή, ξέρετε ότι η παραχώρηση λήγει σε περίπου δώδεκα μήνες, αν θυμάμαι καλά, σε ένα έτος λήγει η παραχώρηση, η άδεια – μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι, δεν έχει προχωρήσει αυτή τη στιγμή σε αδειοδοτική διαδικασία για να λάβει τις απαραίτητες άδειες και να προχωρήσει σε κάποιου είδους εξόρυξη. Προσπάθησαν να γίνουν έρευνες. Και ούτε έρευνες, ούτε για ερευνητικό σκοπό δεν έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή οι απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει ο παραχωρησιούχος. Εκεί βρισκόμαστε λοιπόν αυτή τη στιγμή. Σας ευχαριστώ»
Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε με έμφαση: «Σας άκουσα να αποδίδετε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτοντας ότι η απορριπτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγινε επί περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βασίστηκε στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο του 2018, το οποίο εσείς αμφισβητείτε ότι αποκλείει ρητά την εξορυκτική δραστηριότητα».
Απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε «χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι ανάμεσα στην απορριπτική απόφαση της αποκεντρωμένης το 2018 και στην απόφαση του ΣτΕ το 2020 που ζητά να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης μεσολάβησαν δυο γεγονότα. Το ένα είναι η προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ . Να σας θυμίσω ποιο είναι το δεύτερο, επαναλαμβάνω ανάμεσα στο 2018 και το 2020. Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2019 που ανακοίνωσε με επίσημο τρόπο ότι θα επεκταθούν οι εξορύξεις του χρυσού στην περιοχή της Θράκης. Να σας θυμίσω τι ακολούθησε λίγους μόνο μήνες μετά; Η απόφαση του ΣτΕ που ζητά ανάκληση της απορριπτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και εσείς ισχυρίζεστε ψευδώς ότι ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σας άκουσα, δεν είπατε επί της ουσίας τίποτα για την απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης. Σας ρωτώ ευθέως θα την στηρίξετε; Ή αποτελεί εμπόδιο και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτήν μέσω του ΣτΕ; Επίσης θα σεβαστείτε το Περιφ. Χωροταξικό Πλαίσιο, που αποκλείει ρητά τις εξορύξεις χρυσού; Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία διαβάζω ακριβώς τι προβλέπει για τις εξορύξεις χρυσού: «Με αυτά τα δεδομένα οι δραστηριότητες που θέτουν συνολικότερα ζητήματα ως προς την αναπτυξιακή φυσιογνωμία περιοχών και δημιουργούν ζητήματα ευρύτερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να αποκλείονται». Το λέει ρητά και κατηγορηματικά… Σας ζητώ για άλλη μία φορά να πάρετε μία σαφή και ξεκάθαρη θέση για το αν ή όχι θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα. Σας κατέθεσα τις ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας. Εσείς θα αναλάβετε τις ευθύνες σας ή θα κρύβεστε πίσω από αποφάσεις που εσείς οι ίδιοι με την πολιτική σας προκαλείτε, όπως αυτή του ΣτΕ;»
Κλείνοντας, ο κ. Σκρέκας, ανέφερε τα εξής: «Κε συνάδελφε το ΣτΕ είναι όργανο της Διοίκησης; Είναι εποπτευόμενος φορέας του κράτους; Του Δημοσίου; Εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μπορεί να δίνει εντολές; Μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Κρίνετε και σχολιάζετε την απόφαση του ΣτΕ το οποίο τι είπε; Είπε αυτό που ευτυχώς διαβάσατε και το κατάλαβαν και αυτοί που το άκουσαν: ότι το χωροταξικό πλαίσιο έτσι όπως ορίζεται δεν τεκμηριώνεται η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ορθώς, ότι απαγορεύεται η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού. Και ευτυχώς διαβάσατε τι λέει το χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο τι είπατε ότι λέει; Λέει ότι πρέπει να αποκλείονται δραστηριότητες που προκαλούν περιβαλλοντικές και αναπτυξιακού χαρακτήρα δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Έρχεται και λέει το ΣτΕ ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν τεκμηρίωσε σωστά, την αιτιολογία, το αίτιο για να απορριφθεί τελικά ή το αίτημα από τον επενδυτή εν προκειμένω να πάρει τις άδειες για να προχωρήσει. Πρώτον. Δεύτερον, ποιος σας είπε ότι εμείς διαφωνούμε; Έρχεστε εδώ και λέτε κάτι – εσείς ως κυβέρνηση δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε τις εν λόγω παρεμβάσεις. Δεύτερον ερχόμαστε και λέμε εμείς, κι εγώ τι λέω προσωπικά: Όλες οι παρεμβάσεις, όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις μπορούν να προχωρήσουν εφόσον συμβάλλουν στην τοπική κοινωνία, εφόσον προστατεύεται το περιβάλλον, εφόσον δημιουργούνται θέσεις εργασίας εφόσον τελικά προάγεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ευημερία. Διαφωνεί κανείς πάνω σ αυτό; Αν τελικά η τοπική κοινωνία διαμέσου των οργάνων που έχει των θεσμικών, μέσα από τον πρώτο, μέσα από τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από άδειες της διοίκησης που απαγορεύουν την εν λόγω εξορυκτική δραστηριότητα, φυσικά και όλοι θα είμαστε σύμφωνοι. Θα είναι κανείς που θα διαφωνήσει; Αλλά αυτό μένει να τεκμηριώνεται κάθε φορά».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο