Σήμερα στις 12.30 η ανακοίνωση των ποινών για τους χρυσαυγίτες

Θα δούμε ποιοι θα πάνε τελικά φυλακή, για πόσο χρονικό διάστημα, αλλά και ποιοι θα μείνουν εκτός

Αυλαία μετά από 5,5 χρόνια έπεσε χθες -αναμένεται η απόφαση επί των ποινών με τους Χρυσαυγίτες να εκλιπαρούν προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλακή- σε μια ιστορική δίκη, με τη Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάζει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Η μνημειώδης απόφαση για την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία ανακοινώθηκε διά στόματος της προέδρου του δικαστηρίου, Μαρίας Λεπενιώτη, βάζοντας τέλος στην εγκληματική οργάνωση που ήταν «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος».

Σήμερα στις 12.30 θα μπει και η τελική σφραγίδα στην σημαντικότερη δικαστική διαδικασία των τελευταίων δεκαετιών. Η ανακοίνωση των ποινών για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος.

Θα δούμε σε λίγες ώρες ποιοι θα πάνε τελικά φυλακή, για πόσο χρονικό διάστημα, αλλά και ποιοι θα μείνουν εκτός είτε γιατί έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά τους, είτε γιατί πήραν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές τους.

Χθες, τα άλλοτε πρωτοπαλίκαρα και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος εκλιπαρούσαν για ελαφρυντικά, με γελοία επιχειρήματα και ζητώντας από τη Δημοκρατία να τους λυπηθεί. Την ίδια Δημοκρατία που πολέμησαν με κάθε τρόπο.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.

Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.

Πιθανολογείται ότι αύριο το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων. Η Αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική έχουν εκπονήσει ήδη σχέδιο για τη σύλληψη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

Το διακύβευμα της πολυαναμενόμενης απόφασης, που αναμένεται να αφήσει ανεξίτηλο ιστορικό αποτύπωμα, αφορούσε ένα πολιτικό κόμμα που επί τρεις εκλογικές διαδικασίες είχε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό. Πρόκειται για την πρώτη δίκη που αφορά κοινοβουλευτικό κόμμα με την κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, στην οποία καταδικάστηκαν Γερμανοί Ναζί για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν.

Με την απόφαση μπαίνει τέλος στις προσπάθειες κάποιων να στήσουν ένα φασιστικό «μαγαζί» στη χώρα, ενώ τερματίζεται η δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, αποτελώντας όχι μόνο δικαίωση για την οικογένεια Φύσσα αλλά και για τα κινήματα που έκαναν μεγάλους αγώνες προκειμένου να καταδικαστούν οι Χρυσαυγίτες. Συνάμα, αποτελεί ηχηρό μήνυμα της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφής φασισμό. Πρόκειται για μια ιστορική νίκη των δημοκρατικών θεσμών, των κοινωνικών κινημάτων, του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Τα Νέα

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο