Σημαντικές πληγές από τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διαθέσει περίπου 17 χιλ ευρώ για την προμήθεια οικίσκου, λόγω καταστροφής μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων

Κλειστός παραμένει τις τελευταίες εβδομάδες ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ζώνης στον Έβρο, λόγω των ζημιών που υπέστη από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου.
Ο χώρος προβλέπεται να παραμείνει κλειστός για το κοινό μέχρι την αποκατάσταση των βασικών υποδομών του, ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικός και επισκέψιμος.
Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του, είναι η απόφαση του ΥΠΠΟ να διαθέσει περίπου 17.000 ευρώ για την αγορά ενός οικίσκου για τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου, μια και όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, η φωτιά προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κτιριακές υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτοψία που είχε διενεργηθεί μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, διαπιστώθηκαν τα εξής:
-Τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν υποστεί εμφανή ζημιά, καθώς ο χώρος ήταν πολύ προσεκτικά αποψιλωμένος. Σε δύο σημεία του χώρου, και στο ρέμα που διέρχεται το ανατολικό τμήμα του χώρου, όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα, κάηκε η χαμερπής βλάστηση, όπως και ορισμένα δέντρα και η βλάστηση στην ακρόπολη, του αρχαίου οικισμού. Δεν επιχειρήθηκε προσέγγιση στην ακρόπολη, λόγω του φόβου αναζωπυρώσεων.
-Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν, κυρίως, σε ορισμένες υποδομές του χώρου. Συγκεκριμένα, στους ξύλινους διαδρόμους ΑμεΑ, της δυτικής και νότιας πλευράς, και σε κτίσμα που φιλοξενεί αποθήκες και χώρους εργασίας, του οποίου ολοσχερώς καταστράφηκε η οροφή και το περιεχόμενο στο εσωτερικό του. (Προωθητικό υλικό του χώρου, τμήμα του αρχείου των ανασκαφών, εξοπλισμός εκδηλώσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περιφερειακά, τηλεφωνικό κέντρο και πωλητέα είδη του ΟΔΑΠ).
-Αλώβητο, εκτός από τις αρχαιότητες, έμεινε και το κτήριο του εργαστηρίου, μία αποθήκη, ένας χώρος γραφείου και το φυλάκιο – εκδοτήριο εισιτηρίων. Η φωτιά κατέκαψε μικρό αποθηκευτικό χώρο στον οποίον ήταν αποθηκευμένα ξύλινα κιβώτια με κεραμική, όστρεα και οστά προκαλώντας ζημιά, σε τμήμα, του αρχαιολογικού υλικού.
Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του