Νέα Μέτρα: Εμβολιάζεσαι ή πληρώνεις rapid απ’ την τσέπη σου
Παρά τη μικρή κάμψη των κρουσμάτων κορονοϊού, το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 44% πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική και καθίσταται πλέον κυρίαρχη, προκαλεί ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη τον Αύγουστο.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως διαψεύδουν σενάρια για νέο lockdown μετά το Δεκαπενταύγουστο. “Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων” είχε άλλωστε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζόμενων σε γηροκομεία.
Η κυβέρνηση εξάλλου προσανατολίζεται σε άρση των περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο από Δευτέρα, αν και χθες οι ειδικοί επιφυλάχθηκαν να προαναγγείλουν τις αποφάσεις. Την ίδια στιγμή όμως δεν αποκλείει “σημειακές παρεμβάσεις” και σε άλλα νησιά όπου παρατηρείται έξαρση της πανδημίας, όπως η Πάρος, η Ίος και η Σαντορίνη. Αλλά όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, στη Μύκονο δεν είχε επιβληθεί lockdown, αλλά περιορισμοί στη νυχτερινή διασκέδαση, καθώς εκεί παρατηρούνται εστίες υπερμετάδοσης.
Προκειμένου λοιπόν να προληφθούν και άλλες πιθανές εστίες στους τουριστικούς προορισμούς, εκτός απο την προσδοκία για περαιτέρω αυξητική πορεία των εμβολιασμών, η κυβέρνηση προωθεί το διπλό τεστ ανά εβδομάδα στους εργαζόμενους στην εστίαση για τον έλεγχο των κρουσμάτων. Επί του παρόντος δεν έχει ακόμη τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων.
Άλλωστε μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που ορίζει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλο το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών πρόνοιας και υγείας και θέτει ως καταληκτικές ημερομηνίες για την πρώτη δόση την 16η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση μη εμβολιασμού εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων.
Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, για όσο διάστημα ο εργαζόμενος δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση εμβολιασμού, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας εξαιτίας του μη εμβολιασμού του.
Σε δεύτερο χρόνο και προκειμένου το φθινόπωρο να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία και να συνεχιστεί κανονικά η οικονομική και κοινωνική ζωή, θα εξετασθεί πάντως το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, αλλά ακόμη και το σενάριο να μπαίνουν στα εμπορικά καταστήματα μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Εμβολιάζεσαι ή πληρώνεις rapid απ’ την τσέπη σου
Μετά τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες οι οποίοι αναγκάζονται σε υποχρεωτικό rapid test προκειμένου να ταξιδέψουν στα νησιά, μια άλλη μεγάλη κατηγορία πολιτών εντάσσεται στην ίδια διαδικασία και μάλιστα σε εβδομαδιαία βάση στα πλαίσια των μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται σταθερά προκειμένου να μην αποτελέσουν φορείς υπερμετάδοσης της επιδημίας. Το θέμα είναι ότι το κόστος του ελέγχουν δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο αλλά τον ίδιο τον εργαζόμενο ή την επιχείρηση που εργάζεται.
Είναι γνωστό ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θεσμοθετήθηκε για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Από κει και πέρα υπάρχουν και επαγγελματίες οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό. Επειδή σε αυτές τις κατηγορίες δεν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα, η Κυβέρνηση θέτει μια άλλη παράμετρο προκειμένου να πείσει για τον εμβολιασμό.
Όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα, ένα self-test και ένα rapid test σε όλη την επικράτεια.
Ο υφυπουργός δεν προσδιόρισε τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το μέτρο και σε σχετική ερώτηση του news247.gr ανέφερε ότι “σε κάθε περίπτωση αφορά τους μη εμβολιασμένους και επειδή πριν λίγο οριστικοποιήθηκε και μας κοινοποιήθηκε το πρακτικό της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, μένουν κάποια σημεία να αποσαφηνιστούν μέσα στις επόμενες ώρες”.
Διάθεση και επάρκεια test
Σύμφωνα με πληροφορίες τα rapid test θα επιβαρύνουν τον ανεμβολίαστο πολίτη. Αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για τα rapid καθώς τα self test δίνονται δωρεάν. Όμως και γι’ αυτά κανείς δε γνωρίζει τη συνέχεια. Το Δημόσιο διαθέτει απόθεμα 15 εκατομμυρίων self test και δεν είναι γνωστή η πρόθεση για την αγορά και άλλων.
Σημειώνεται ότι την 1/8 τα φαρμακεία θα μοιράσουν από 4 self test δωρεάν σε κάθε δικαιούχο, ενώ το Σεπτέμβριο χρειάζεται απόθεμα και για τους ανήλικους μαθητές λόγω του ανοίγματος των σχολείων.
Να επισημάνουμε ακόμη ότι πλέον οι εργοδότες, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιοι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι. Έτσι μπορούν να επιβάλλουν πρωτόκολλα στο χώρο εργασίας που να προβλέπουν τον τακτικό έλεγχο ακόμη και αν δεν ανήκουν στο χώρο του τουρισμού ή της εστίασης.
Ειδικά σε μεγάλες εταιρείες με πολλούς υπαλλήλους, όπως το λιανεμπόριο, αναμένεται να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο. Εξ άλλου αυτό είναι και πρόταση των ειδικών εδώ και μήνες.
Προκειμένου να αποφευχθεί ο άμεσος υποχρεωτικός εμβολιασμός, η Κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες είτε να επιβάλλουν τον εμβολιασμό είτε να απομακρύνουν τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο ο οποίος θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον 20 ευρώ την εβδομάδα για rapid test.
Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι σε ποιες δομές θα μπορέσει να κάνει κάποιος rapid test με τη μόνη σημαντική βοήθεια να μπορούν να την προσφέρουν μόνο τα φαρμακεία που έχω το δικαίωμα να τα κάνουν. Βέβαια ακόμη κι αυτά δεν έχουν συμφωνήσει απόλυτα σ’ αυτό.
news247.gr