Σε πόση ώρα θα κολλήσεις covid19 ανάλογα με τη μάσκα που φοράς (πίνακας)

Tα ευρήματα έρευνας των CDC

Η παραλλαγή Όμικρον έφερε αλλαγές στις συστάσεις των ειδικών για τη χρήση μάσκας. Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο αξιολογώντας τη μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, συστήνουν την ευρεία χρήση της μάσκας KN95 τουλάχιστον σε περιπτώσεις μεγάλου συνωστισμού.

Ωστόσο, δεν υπάρχει οδηγία που να λέει ότι οι άλλοι δύο τύποι μάσκας, η χειρουργική και η υφασμάτινη, δεν συνιστώνται. Στην Ελλάδα, συστήνεται η χρήση μάσκας ΚΝ95 (και FFP2) σε ΜΜΜ και σε σούπερ μάρκετ.

Η WSJ σε άρθρο της παρουσιάζει ανάλυση της διαφορετικής “συμπεριφοράς” των μασκών.

Οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης, τις οποίες πολλοί χρησιμοποιούν για άνεση και στιλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Παρά ταύτα, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα (aerosol) ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό.

Σύγκριση αποτελεσματικότητας

Δημοσιεύει έναν πίνακα του CDC με στοιχεία προστασίας των τριών ειδών μάσκας και καταγράφει πόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος κορονοϊό ανάλογα με τη μάσκα που φορούν δύο άτομα που έρχονται σε επαφή.

1. Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά.

2. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά.

3. Αν και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

4. Αν και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Ο πίνακας του CDC δημοσιεύτηκε πριν την εμφάνιση της Όμικρον και προφανώς δεν είναι φρόνιμο κάποιος στιγμή να δοκιμάσει τα χρονικά όρια αυτά, καθώς ο χρόνος μετάδοσης είναι πιθανότατα αν όχι δεδομένα μειωμένος.

Ο Δρ Σνάιντερ, ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων και νοσοκομειακής επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, επισημαίνει ότι θα ήθελε στοιχεία από το CDC σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης της Όμικρον και κατά πόσο η μετάδοση σχετίζεται με τους τύπους των μασκών.

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ανησυχεί για τον αριθμό των ανθρώπων στην κοινότητα που δεν φορούν μάσκες οποιουδήποτε τύπου, ενώ προσθέτει ότι κάθε ποιοτική μάσκα που παρέχει αποτελεσματική στεγανοποίηση και φοριέται σωστά -καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα- προσφέρει προστασία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο