efhmerida1

Σε πλήρη επαναλειτουργία, μετά από 13 χρόνια, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης

Εγκαίνια το επόμενο Σάββατο 6 Ιουλίου από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Είναι το γεγονός της χρονιάς» αναφέρει ο Δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, μιλώντας και για την ανάγκη νέων ανασκαφών στο νησί

Της Κικής Ηπειρώτου

Μετά από 13 χρόνια «σιωπής», από το ερχόμενο Σάββατο 6 Ιουλίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης, θα είναι έτοιμο να «ψιθυρίσει» στους επισκέπτες  του νέες ιστορίες για το ένδοξο παρελθόν του νησιού. Το Μουσείο, με τους νέους, ανακαινισμένους χώρους του, θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, μετά από τα εγκαίνια που θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το Μουσείο θα επαναλειτουργήσει μετά από 13 χρόνια, με αποτέλεσμα – δικαίως – να θεωρείται το γεγονός της χρονιάς για το νησί του Έβρου.
Μετά το έργο της ανακαίνισης που έγινε στο κτίριο, η νέα έκθεσή του θα φιλοξενείται σε πέντε αίθουσες. Στην Αίθουσα Α, οι επισκέπτες θα περιηγούνται στις αρχιτεκτονικές αποκαταστάσεις κτιρίων του Ιερού των Μεγάλων Θεών, ενώ η Αίθουσα Β είναι αφιερωμένη στην αρχαία πόλη και τις νεκροπόλεις. Στις αίθουσες Γ και Δ εκτίθενται μνημεία από το Ιερό των Μεγάλων Θεών και στην Αίθουσα Ε παρουσιάζονται ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται από τη Μέση Νεολιθική μέχρι και τους Νεότερους Χρόνους.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κτιρίου, εγκαταστάθηκαν νέες προθήκες και συστήματα φωτισμού, έγιναν αρχιτεκτονικές αποκαταστάσεις σε διάφορες αίθουσες του Μουσείου, τοποθετήθηκαν νέοι αποθηκευτικοί χώροι, δημιουργήθηκαν ψηφιακές εφαρμογές στον εκθεσιακό χώρο, ενώ έγινε και η αρχαιολογική τεκμηρίωση των εκθεμάτων και η παραγωγή του πληροφοριακού υλικού που προορίζεται για τους επισκέπτες.

Μέρα γιορτής

«Έχουμε τη χαρά μετά από 13 χρόνια να ξαναλειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, ένα από τα πιο ιστορικά μουσεία της Ελλάδας» επισημαίνει ο κ. Βίτσας και συμπληρώνει: «Παραδίδουμε ένα μουσείο όχι μεγάλο, αλλά μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν και πάρα πολύ όμορφο. Να εξάρω τη συμβολή της προϊσταμένης της Εφορείας Ροδόπης κυρίας Καραδήμα και της Εφορείας Έβρου κυρίας Τερζοπούλου, καθώς και τη διαχρονική συμβολή του αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα. Φυσικά, να ευχαριστήσουμε το ΥΠΠΟ για το ενδιαφέρον του, και όλους τους προηγούμενους Εφόρους που συνεισέφεραν όλοι σε αυτό το γεγονός της χρονιάς για το νησί μας. Βεβαίως, και οι Αμερικάνοι έχουν συνεισφέρει με το έργο τους στο νησί, καθώς έχουν συμπεριλάβει τη Σαμοθράκη στις 3 περιοχές με το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον».

Ανάγκη για νέες ανασκαφές

Όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα δείγμα της ακμής του νησιού κατά την αρχαιότητα, ειδικά στους ελληνιστικούς και πρώτους ρωμαϊκούς χρόνους, τότε που η Σαμοθράκη ήταν ένα λατρευτικό κέντρο παγκόσμιας σημασίας, με την έννοια του ‘παγκόσμιου’ την εποχή εκείνη.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε με την Υπουργό Πολιτισμού, με την ευκαιρία της επίσκεψής της, για την ανάγκη νέων ανασκαφών στο νησί. Σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους, θα ζητήσουμε τη χρηματοδότηση συνοδευτικών έργων που αφορούν στην αρχαιολογική έρευνα. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε το Ιερό των Μεγάλων Θεών, αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα για την Αρχαία Πόλη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

 

Ιστορία του Μουσείου

Η κατασκευή του Μουσείου ξεκίνησε το 1939 και ολοκληρώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1955, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με αρχιτέκτονα τον Στιούαρτ Σόου του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης. Επεκτάθηκε το 1960-61, οπότε προστέθηκε η βόρεια πτέρυγα.

Τα ευρήματα του μουσείου προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές της Αμερικανικής αποστολής του Ιδρύματος Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, η οποία άρχισε τις ανασκαφές το 1938, αλλά και από δωρεές ιδιωτών είτε ανώνυμων είτε επώνυμων, όπως ο σημαντικός λόγιος της Σαμοθράκης Νικόλαος Φαρδύς.

«Τα πρώτα του εγκαίνια έγιναν στις 26 Ιουλίου 1955 και ήταν το πρώτο κοσμικό γεγονός του  νησιού, παρουσία των τότε Υπουργών Προεδρίας, Παιδείας & Θρησκευμάτων, καθώς και του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα» σημειώνει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο Δήμαρχος Θανάσης Βίτσας.

Έκτοτε, είχε τη μορφή που γνωρίζαμε, μέχρι την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Η πρώτη φάση της ανακαίνισης ολοκληρώθηκε το 2015, οπότε δόθηκαν και άλλοι εκθεσιακοί χώροι, όπως το αίθριο, που εντάχθηκε πλέον στη διαδρομή του επισκέπτη.

Και φτάνουμε στο 2018 οπότε εντάχθηκε στο ΠΕΠ ΑΜΘ το έργο της αναβάθμισης του μουσείου, με νέα εσωτερική διαρρύθμιση, μία διαδικασία που ανέλαβε και ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία, η αρχαιολογική υπηρεσία, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις καθυστερήσεις.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr