Σε περίπου 1 χρόνο έτοιμη η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

Ταυτόχρονα, ο ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος εξέφρασε ικανοποίηση για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που θα απαλλάξει τη χώρα από μεγάλα πρόστιμα
«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βόρειο Έβρο να δημοπρατηθεί εντός του 2020»

 

Περιοδεία στη Θράκη και την Καβάλα πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος για αυτοψία, καταγραφή και επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην περιοχή.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η Αλεξανδρούπολη. Εκεί, ο κ. Γραφάκος περιηγήθηκε στον χώρο όπου κατασκευάζεται η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων, η οποία σύμφωνα με την πρόοδο του έργου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο 2μηνο του 2021.

Ο γενικός γραμματέας, πραγματοποίησε αυτοψία και σε παρακείμενη έκταση, όπου υφίσταται ένας από του Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) για τον οποίον η χώρα επιβαρύνεται με πρόστιμο. Για το θέμα ο κ. Γραφάκος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Μετά από πολλές προσπάθειες, το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Αλεξανδρούπολης ξεκινά σε λίγες μέρες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, απαλλάσσοντας τη χώρα και από το πρόστιμο και από την κακή εικόνα και ουσία στη διαχείριση απορριμμάτων».

Στη συνέχεια, στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για όλα τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων στον Έβρο. Σε αυτήν μετείχαν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας και Δήμαρχος Ξάνθης, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμότειχου καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εντατικοποίηση της προσπάθειας να δημοπρατηθεί εντός του 2020 η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Βόρειο Έβρο. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μονάδα είναι η μία από τις 17 για τις οποίες έχει θέσει ως στόχο δημοπράτησής τους εντός του έτους ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ακολούθησε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και κατόπιν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης για την προοπτική αναβάθμισης των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων της περιοχής, με στόχο την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, ώστε η Περιφέρεια να πετύχει πολύ γρηγορότερα από το 2030 τον στόχο μειωμένης ταφής απορριμμάτων 10%. Οι σχετικές μελέτες θα ξεκινήσουν εντός του 2020.

Τέλος, κατά την περιοδεία του ο κ. Γραφάκος μετέβη και στην Καβάλα όπου με τον Δήμαρχο της πόλης συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον νομό και έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη δημοπράτηση θα έχει γίνει μέχρι το Πάσχα.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Θράκη και την Καβάλα ο κ. Γραφάκος δήλωσε.

«Μεθοδικά και στοχευμένα ξεδιπλώνουμε τη στρατηγική μας σε μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή πρακτική διαχείρισης απορριμμάτων. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας, ωστόσο η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι ισχυρή και η αποτελεσματική δράση επιβεβλημένη».

Σε ανάρτησή του στο FB έγραψε:
«Επισκέφθηκα το χώρο που κατασκευάζεται η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. Η μονάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο 2μηνο του 2021. Τα έργα προχωρούν και εμείς στο ΥΠΕΝ κάνουμε ότι είναι δυνατό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Στο διπλανό χώρο, υπάρχει ένας από τους 52 ΧΑΔΑ, που η χώρα επιβαρύνεται με πρόστιμο. Μετά από πολλές προσπάθειες, το έργο της αποκατάστασης φαίνεται ότι ξεκινά σε λίγες μέρες. Θα έχει ολοκληρωθεί το 2020 και έτσι του χρόνου θα απαλλάξουμε τη χώρα από το πρόστιμο αυτό.

Στη συνέχεια κάναμε μια μεγάλη σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης για όλα τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων στον Έβρο…. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βόρειο Έβρο θα δημοπρατηθεί εντός του 2020, είναι μια από τις 17 που στοχεύομε να δημοπρατήσουμε το 2020».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο