Σε έκταση απέναντι από το νέο κλειστό το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος έχει ξεκινήσει την εκπόνηση των μελετών, προβληματισμός εκπαιδευτικών για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής – Τι θα γίνει με τα δέντρα που θα κοπούν στο Φυτώριο

 Της Κικής Ηπειρώτου                                                       

Την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών που θα οδηγήσουν στην ένταξη, χρηματοδότηση και κατασκευή του 13ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης  ξεκίνησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη. Ωστόσο, οι μελέτες θα πρέπει να είναι έτοιμες μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη απόφαση κατάργησης της απόφασης ίδρυσης του σχολείου, η οποία, εξάλλου, έχει ληφθεί, με ΦΕΚ, από το 2006!

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Σφερικός 99,3 ο Δήμαρχος σημείωσε πως το συγκεκριμένο σχολείο, έχει ιδρυθεί μόνο στα χαρτιά, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες της πόλης μεγαλώνουν διαρκώς και το πρόβλημα της  έλλειψης σχολικής στέγης μεγιστοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Αλεξανδρούπολη λειτουργούν μόνο 12 δημοτικά σχολεία, την στιγμή που, σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ, σε πόλεις με ανάλογο πληθυσμό, υπάρχουν 17 και 18 δημοτικά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Δράμας, που έχει σχεδόν τους μισούς κατοίκους, αλλά 16 λειτουργούντα δημοτικά σχολεία.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, το νέο σχολείο, εφόσον οι προσπάθειες του Δήμου ευοδωθούν και βρεθεί χρηματοδότηση, θα κατασκευαστεί απέναντι από το οικόπεδο, στο οποίο σύντομα ξεκινά η ανέγερση του νέου κλειστού γυμναστηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούκη, η συγκεκριμένη περιοχή, ήταν σε τέλμα τα τελευταία 20 χρόνια, πλέον όμως, με τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, θα δημιουργηθούν σημαντικές υποδομές, ενώ σε συνδυασμό με τις εξελίξεις για τα Μαϊστριανά, οι δημότες θα μπορούν να χτίσουν τις κατοικίες τους, πάντα με τις προϋποθέσεις που ορίζει η πολεοδομία. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος έχει υποβάλει προς τις αρμόδιες αρχές πλήρη φάκελο, ο οποίος είναι υπό αξιολόγηση, για τη δημιουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου,

Προβληματισμός εκπαιδευτικών

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός» Ζωή Κάλτσου, σημείωσε πως μετά από ενημέρωση που είχε ο Σύλλογος από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρο, όντως, προκύπτει ότι οι μηχανικοί του Δήμου έχουν ξεκινήσει τις μελέτες για το νέο σχολείο. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές με ταχείς ρυθμούς, καθώς, ανά πάσα στιγμή εκκρεμεί η άρση της απόφασης ίδρυσης του εν λόγω σχολείου από το Υπουργείο Παιδείας».

Το Υπουργείο Παιδείας είθισται να αποφασίζει για τις καταργήσεις/ιδρύσεις σχολείων κάθε Σεπτέμβριο, επομένως, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι μελέτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να αποσταλούν εγκαίρως στο Υπουργείο και να μην υπάρξει κίνδυνος κατάργησης του σχολείου. Επιπλέον, η διαδικασία υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα, τα προβλήματα σχολικής στέγης να διογκωθούν ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό, ο Σύλλογος καταθέτει μία εναλλακτική πρόταση.

«Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την κατάσταση που επικρατεί στα περιφερειακά σχολεία, ιδιαίτερα στο 4ο, 5ο και 6ο Δημοτικό,  τα οποία είναι ασφυκτικά γεμάτα, με πολυάριθμα τμήματα. Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει απόφαση αποσυμφόρησής τους, με λειτουργία του νέου σχολείου, προσωρινά, σε κάποιο άλλο χώρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, κάτι που θα πάρει αρκετά χρόνια».

Για τα δέντρα στο Φυτώριο

Πολλές και εύλογες είναι οι διαμαρτυρίες πολιτών για τα δέντρα που θα πρέπει να κοπούν στην περιοχή του Φυτωρίου, όπου θα κατασκευαστεί το νέο κλειστό.  Στην περιοχή, χονδρικά, υπάρχουν περίπου 500 δέντρα και σύμφωνα με το σχέδιο του έργου, αναμένεται να κοπούν περίπου τα μισά. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούκη, η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε την υποχρέωση να μεταφυτεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των δέντρων που θα κοπούν. Επιπλέον, αναφέρθηκε για το πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει ο Δήμος σε διάφορες περιοχές, αρχής γενομένης από το πάρκο Αλτιναλμάζη.

 

1 Σχόλιο

  • Λεωνίδας
    Posted 5 Φεβρουαρίου 2022 19:06 0Likes

    Λείπει το ρήμα στην πρόταση του τίτλου σας.

Αφήστε ένα σχόλιο