efhmerida1

Σε απόλυτο τέλμα η βιομηχανική παραγωγή στη Θράκη

Μέσα σε λίγα 24ωρα: Στο «σφυρί» τα «Κλωστήρια Θράκης», αιφνιδιαστικό λουκέτο στην Palco Κομοτηνής – Λιγότερες από 10 ενεργές επιχειρήσεις έχουν απομείνει στις ΒΙΠΕ του Έβρου

της Κικής Ηπειρώτου

«Η αναγέννηση της βιομηχανίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δηλώνει με κάθε ευκαιρία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, δεν παραλείπουν στις περιοδείες τους στον Έβρο να επισκέπτονται και επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου, οι οποίες, ομολογουμένως, διαπρέπουν, παρά τις αντιξοότητες και το ρευστό οικονομικό περιβάλλοντος, εντός κι εκτός συνόρων.
Δυστυχώς, όμως, οι συγκριμένες επιχειρηματικές προσπάθειες αποτελούν τη λαμπρή εξαίρεση σε ένα ρημαγμένο, βιομηχανικό τοπίο, τόσο στον Έβρο, όσο και στην υπόλοιπη Θράκη, εντός κι εκτός Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ). Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Μάρτιο του 2021: Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 113 μεταποιητικές επιχειρήσεις ήταν πλέον ανενεργές, με τον Έβρο να «ρημάζει» από την αποβιομηχάνιση (26 ανενεργές επιχειρήσεις ή το 90% του συνόλου) και τη Ροδόπη να ακολουθεί (το 64% των επιχειρήσεων εντός της ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν λειτουργούσαν).
Σε πρόσφατη αναφορά της στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου της ΝΔ για τα Επιχειρηματικά Πάρκα η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, σημείωσε πως λιγότερες από δέκα επιχειρήσεις πλέον δραστηριοποιούνται σε βιομηχανικές περιοχές του Έβρου, «σε μία συνοριακή περιοχή ιδανική για εξαγωγές, κατά τη δική μας άποψη, που απαιτείται όμως ειδικό πλαίσιο βιομηχανικής παραγωγής και προσέλκυσης επενδύσεων και ρυθμίσεις για τον διασυνοριακό ανταγωνισμό». Παράλληλα, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο έρχεται να στραγγαλίσει στην ουσία τις υφιστάμενες επιχειρήσεις σε βιομηχανικές περιοχές, δημιουργώντας στρεβλώσεις και ζημιές, ενώ περιορίζει και τη δυνατότητα συνεργασιών και καταργεί την αυτοδιαχείριση. Όπως είπαν και εκπρόσωποι του συνδέσμου επιχειρήσεων στις βιομηχανικές περιοχές, το νομοσχέδιο είναι εχθρικό προς τους επενδυτές, παρέχει αδικαιολόγητα προνόμια σε μία ιδιωτική επιχείρηση, που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο επί αυτών, την οποία προσπαθεί μάλιστα το νομοσχέδιο να μετατρέψει σε επενδυτή με ξένα κόλλυβα, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του συνδέσμου των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε μαρασμό περισσότερες από χίλιες πεντακόσιες επιχειρήσεις. Αποδεικνύεται ότι όχι μόνο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει βιομηχανική πολιτική, αλλά θέλει να οδηγήσει σε κλείσιμο και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις με το σύνολο της πολιτικής της».

Στο σφυρί και τα «Κλωστήρια Θράκης»
Η οικογένεια Ακκά υπήρξε επί δεκαετίες μία από εκείνες που έγραψαν τις «χρυσές σελίδες» στην πλούσια ιστορία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Μέσα στην οποία πέρασαν και… χάθηκαν εμβληματικές εταιρείες, όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή της οικογένειας Στράτου, η «Αιγαίον», ο Λαναράς και τόσοι άλλοι.
Τώρα ο Γιάννης Ακκάς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη οδυνηρό σφυρί, για την «Κλωστήρια Θράκης», θυγατρική των Εκκοκιστηρίων Θράκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του newmoney.gr.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στις αρχές του 1998, είναι εγκατεστημένη στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής και θεωρείται ένα από τα τελειότερα κλωστήρια βάμβακος στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο πελατολόγιό της φιγούραραν βαριά ονόματα, όπως Benetton, Next, Chicco κ.α. Παράλληλα, διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στην παραγωγή εξειδικευμένων νημάτων καθώς αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό MELANZE νημάτων στην Ευρώπη και είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής πλεκτών υφασμάτων στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.
Παρόλα αυτά, εδώ, οι όροι της συμφωνίας εξυγίανσης δεν μπόρεσαν να τηρηθούν και το βιομηχανικό ακίνητο μαζί με τον εξοπλισμό του (ως οικονομικό σύνολο) έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 25 Ιανουαρίου 2023, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και με τιμή πρώτης προσφοράς 5.468.333,34 ευρώ. Εξ αυτών τα 3.425.000 ευρώ αφορούν το σύνολο της εμπορικής αξίας του ακινήτου και τα 2.043.333,34 ευρώ, τα 2/3 της εμπορικής αξίας των κινητών.
Πρόκειται ειδικότερα για ένα οικόπεδο 44.830 τ.μ. που βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, μαζί με τα κτίσματα και τα μηχανήματα.
Το ακίνητο βαρύνεται με προσημειώσεις για ποσά συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ και η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 20 Ιουνίου 2022.
Η δυσμενής κατάσταση για την «Κλωστήρια Θράκης» αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 01/07/2019 έως 30/06/2020, όπου οι ζημίες (μετά φόρων) αυξήθηκαν σε 3,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, τα έσοδα από συμβάσεις με πελάτες κατέρρευσαν στις 781.963,49 ευρώ (έναντι 7 εκατ. ευρώ), τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 39,2 εκατ. και η γενική ρευστότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η διοίκηση τονίζει ότι «η αδυναμία της εταιρείας να λειτουργεί σε συνεχή βάση είχε σαν συνέπεια την δημιουργία έκτακτων ζημιών από την επιβολή ποινικών ρητρών από πελάτες, σε προηγούμενες χρήσεις, λόγω μη εξυπηρέτησης συμβολαίων πωλήσεων και από προμηθευτές λόγω μη εκπλήρωσης συμβολαίων αγοράς πρώτης ύλης ενώ επιπρόσθετα η εταιρεία στερήθηκε την διαπραγματευτική της ικανότητα για να επιτύχει ικανοποιητικές τιμές αγοράς α’ ύλης από τους προμηθευτές της. Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις από ρυθμίσεις για καταβολή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων διαθεσίμων για την έγκαιρη αποπληρωμή τους. Ακόμη, η μη συνεχιζόμενη λειτουργία είχε επιπτώσεις και στην μη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η εταιρεία δεν υλοποιεί το εγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο της τόσο το 2019-2020 καθώς και στην επόμενη περίοδο. Ειδικότερα, δεν κατάφερε να είναι συνεπής στην υποχρέωση καταβολής τόκων από τον Σεπτέμβριο 2019 ως όφειλε «ενώ αναμένεται ότι δεν θα μπορέσει να είναι σε θέση να αποπληρώσει την πρώτη δόση των δανείων που είναι πληρωτέα τον Σεπτέμβριο 2021». Για το λόγο αυτό η μία εκ των δανειστριών τραπεζών προχώρησε σε καταγγελία της συμφωνίας εξυγίανσης και των δανειακών συμβάσεων ανεξόφλητου υπολοίπου 26,9 εκατ. ευρώ.
Σε αντίστοιχο κλίμα κινούνται και οι εκτιμήσεις του ορκωτού που δηλώνει «αδυναμία έκφρασης γνώμης» αναφέροντας ότι μετά την καταγγελία «δεν υπάρχει κανενός είδους συμφωνία ή άλλο στοιχείο που να τεκμηριώνει την ικανότητα της εταιρείας να υλοποιήσει μελλοντικά τη συμφωνία εξυγίανσης και το επιχειρησιακό πλάνο καθώς και τον τρόπο διακανονισμού των μακροπρόθεσμων δανειακών και λοιπών υποχρεώσεων της».
Υπενθυμίζεται ότι με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης ρυθμίστηκαν όλες οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της και διαγράφηκαν οφειλές ύψους 4,47 εκατ. ευρώ.
Όμως, κατά τη διοίκηση, ενώ η εταιρεία μετά ξεκίνησε τη λειτουργία της με σκοπό να φτάσει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, το υψηλό κόστος αδράνειας που είχε συσσωρευθεί από προηγούμενες περιόδους δεν τη βοήθησε να δημιουργήσει εκείνα τα ταμειακά πλεονάσματα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει τους απαραίτητους όγκους πρώτων υλών προκειμένου να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγικής δυναμικότητας. Αντίθετα λόγω της μη ύπαρξης των αναγκαίων κεφαλαίων, ο κύκλος εργασιών άρχισε να μειώνεται σταδιακά, φτάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χρήση 2019-2020. Έτσι, αφού χάθηκε η ευκαιρία της εξυγίανσης, άνοιξε ο δρόμος για τον πλειστηριασμό…

Έκλεισε αιφνιδίως η επιχείρηση Palco στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής
Στο εργοστάσιο της Palco, που δούλευε την επεξεργασία των υφασμάτων από βαμβάκι, οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν το Σάββατο το πρωί πως κάποιοι ξηλώνουν τον εξοπλισμό του εργοστασίου και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, φτάνοντας στο σημείο η Αστυνομία, ενημερώθηκε πως πρόκειται για τους ίδιους τους υπεύθυνους του εργοστασίου. Στο σημείο έφτασε και ο Δ/ντης του προσωπικού και μαζί με τους 17 εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί απέξω, μπήκαν στο εργοστάσιο και ενημερώθηκαν πως είχαν έλθει να λύσουν κάποιες πλεκτικές μηχανές, οι οποίες ανήκουν σε Κροάτη επιχειρηματία, για τον οποίο δούλευαν φασόν οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Γενικό Δ/ντη, Δημήτρη Αμμανατίδη, η συνέχιση της εδώ και 12 χρόνια προβληματικής πορείας του εργοστασίου κρίθηκε μη βιώσιμη, καθώς το κόστος του ρεύματος από τα 9.000 ευρώ, εκτοξεύθηκε στα 25.000 ευρώ. Η επιχείρηση ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως από την Δευτέρα δεν θα πάνε για δουλειά. Αξίζει να σημειωθεί πως στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα της τάξης των 70-80 χιλιάδες ευρώ.
Στο εργοστάσιο βρέθηκαν και ο αντιπρόεδρος με τον ταμία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Βασίλης Ταμπατζάς και Γιώργος Χατζηαθανασίου αντίστοιχα, οι οποίοι δεν έγιναν δεκτοί από τους υπεύθυνους του Εργοστασίου. Ο κ.Χατζηαθανασίου σε δηλώσεις του τόνισε πως από πλευράς Εργατικού Κέντρου θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να πάρουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι, ενώ κάλεσε και άλλους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα πληρωμής να ενημερώνουν το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr