Σε απόγνωση οι επαγγελματίες του Έβρου λόγω της αύξησης του ρεύματος  

Πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος ή ακόμη και με παύση λειτουργίας, λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών 

Επιστολή του Επιμελητηρίου προς τους αρμόδιους Υπουργούς 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες του Έβρου, καθώς η εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν είτε με διακοπή ρεύματος είτε με λουκέτο. Κι όλα αυτά, εν μέσω πανδημίας, που ήδη έχει συντελέσει καθοριστικά στη μείωση του τζίρου των περισσότερων επιχειρήσεων της περιοχής μας.  

Είναι γεγονός πως οι τελευταίοι λογαριασμοί ρεύματος που έφτασαν σε καταστήματα και επιχειρήσεις του νομού μας είναι σημαντικά αυξημένοι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες, είναι ακόμη και διπλάσιο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  

Το Επιμελητήριο Έβρου, που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την επιχειρηματική κοινότητα και με δεδομένο το επαχθές κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, προέβη σε αίτημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προτείνοντας τρόπους ώστε η αποπληρωμή των λογαριασμών να καταστεί ευκολότερη για τους επιχειρηματίες, που ήδη επωμίζονται δυσθεώρητα λειτουργικά κόστη συνεπεία και δύο κρίσεων που διάγει η πατρίδα μας (οικονομική και υγειονομική).  

  

Η επιστολή 

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Το Επιμελητήριο Έβρου γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγωνίας και της απόγνωσης των επιχειρηματιών της περιοχής μας, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ένα σφοδρότατο κύμα ανατιμήσεων στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα στις επιχειρήσεις, το κόστος λειτουργίας των οποίων έχει εκτοξευθεί, ενώ πολλές από αυτές κινδυνεύουν με παύση εργασιών αλλά και με διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλομένων. 

Το πρόβλημα αυτό απειλεί εκ νέου τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας και της δεκαετούς οικονομικής ύφεσης, ενώ σοβαρό είναι το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων, λόγω εξαγωγικής αδυναμίας, εξ αιτίας του ανταγωνισμού με τις χαμηλές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, η λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα αντισταθμίσει τις αυξήσεις των χρεώσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, είναι άκρως επιβεβλημένη. Το Επιμελητήριο Έβρου προτείνει ενδεικτικά τις ακόλουθες προτάσεις, οι οποίες θα συνδράμουν στην αποφυγή λουκέτων σε επιχειρήσεις του ακριτικού νομού μας: 

  • Δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων.
  • Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για επιλογή σταθερού τιμολογίου, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση τους από την χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας.
  • Παροχή δυνατότητας αποπληρωμής των λογαριασμών με τις αυξημένες τιμές του ρεύματος σε χρονικό διάστημα 6 μηνών από την έκδοσή τους.
  • Επιδότηση του τιμολογίου για όλες τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα των αυξημένων χρεώσεων.

Κύριε Υπουργέ, 

Ζητούμε επιτακτικά την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων της Π.Ε Έβρου και την άμεση εφαρμογή μέτρων που θα αποτρέψουν τον περαιτέρω αφανισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών και θα διατηρήσουν ζωντανή την τοπική οικονομία και το ανθρώπινο δυναμικό μας. 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή στο αίτημά μας. 

Με εκτίμηση, 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ»  

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο