Σε άδεια για ακμαιοκτόνιες από αέρος, άμεσα, ελπίζει η Περιφέρεια ΑΜΘ

Μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να μειωθεί αισθητά η όχληση από τα … μεταλλαγμένα και ιδιαίτερα ανθεκτικά κουνούπια
Αντιπεριφερειάρχης Υγείας: «Ελπίζω πως η περσινή στενοκεφαλιά του Υπουργείου δεν θα επαναληφθεί και φέτος και θα δοθεί η άδεια τέλη Μαϊου »

Της Κικής Ηπειρώτου

Στο ότι θα δοθεί ως τέλη του μήνα το «πράσινο φως» για την έναρξη αεροψεκασμών ακμαιοκτονίας κουνουπιών, ελπίζει η Περιφέρεια ΑΜΘ, που και φέτος καλείται να διαχειριστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Πέρσι, το αίτημα για ακμαιοκτονίες από αέρος είχε κατατεθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας από τον Φεβρουάριο, όμως, έγινε δεκτό τον Ιούλιο (!), δίχως να φέρει τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι τοπικές αρχές.

«Στην Περιφέρειά μας, τα κουνούπια είναι πραγματικά ανίκητα», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης. «Σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, διεξήχθη μία μεγάλη έρευνα, κατά την οποία μελετήθηκαν και κουνούπια από την ΑΜΘ. Η έρευνα έδειξε ότι τα κουνούπια έχουν πραγματικά υποστεί μετάλλαξη κι έχουν γίνει πιο ανθεκτικά. Το μόνο, λοιπόν, που μπορεί να μας σώσει, είναι η ακμαιοκτονία από αέρος. Πέρσι, πήραμε την σχετική άδεια στα τέλη Ιουλίου και ήταν ήδη πολύ αργά. Φέτος, έχουμε ήδη απευθυνθεί στο Υπουργείο για να μας δοθεί πολύ νωρίτερα. Θεωρώ ότι η περσινή στενοκεφαλιά, δεν θα επικρατήσει και φέτος και θα δοθεί η άδεια άμεσα. Τέλη Μαΐου πρέπει να την έχουμε. Είναι καταλύτης στην καταπολέμηση των κουνουπιών η ακμαιοκτονία από αέρος. Υπενθυμίζω πως πέρυσι, είχαμε και κρούσμα ελονοσίας στην Ορεστιάδα. Ήρθε, μάλιστα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και έκανε αυτοψία, κατέγραψε την κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειάς μας. Πλέον, γνωρίζουν το πρόβλημα. Επιπλέον, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ο ιός του Δυτικού Νείλου».

Επί ποδός τα συνεργεία

Το αρχικό πλάνο καταπολέμησης της Περιφέρειας ΑΜΘ όριζε ως εναρκτήρια περίοδο τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, εκείνη την περίοδο, άλλαξαν τον σχεδιασμό. Έτσι, αρχές Απριλίου, βγήκαν τα πρώτα συνεργεία για ιχνηλάτηση προνυμφών.

«Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, (5 με 7 βαθμούς κελσίου), υπήρχαν ήδη προνύμφες, οι οποίες γνωρίζαμε ότι εμφανίζονται στους 15 με 18 βαθμούς», αναφέρει ο κ. Βενετίδης.

Έτσι, ξεκίνησαν οι προνυμφοκτονίες, με τα επίγεια και εναέρια συνεργεία να επιχειρούν σε Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και στο νότιο τμήμα του Έβρου. Στο βόρειο τμήμα του Έβρου, όπως καταθέτει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με μία απότομη μεταβολή του καιρού, πήγαμε σε πολύ υψηλές. «Έτσι, εκτοξεύτηκε το πρόβλημα, το οποίο ελπίζουμε μέσα στις επόμενες μέρες, με στοχευμένες δράσεις, να εξομαλύνουμε».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο