Σε 22 δημοτικά σχολεία του Έβρου θα μοιράζονται σχολικά γεύματα

Αναλυτικά η λίστα με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Μόνο σε 22 δημοτικά σχολεία του Έβρου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, μετά από καθυστέρηση περίπου ενός μήνα. Συνολικά, πρόκειται για 1.629 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα και το πρόγραμμα αφορά το σχολικό έτος 2022 – 2023. Το πρόγραμμα είναι ύψους 92.000.000 € και προέρχεται από πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα σχολεία του Έβρου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

Για την ένταξη 268 επιπλέον σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων έκανε λόγο η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, «επεκτείνουμε τα σχολικά γεύματα σε περισσότερες σχολικές μονάδες και διασφαλίζουμε την διανομή τους για ακόμη μια χρόνια. Όλα τα σχολεία, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα της περασμένης σχολικής χρονιάς, έχουν ενταχθεί χωρίς καμία εξαίρεση και στο φετινό πρόγραμμα. Επιπλέον, είναι και η πρώτη φορά που τα σχολικά γεύματα θα διανεμηθούν άμεσα και ταυτόχρονα σε όλες τις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι και περισσότερες από κάθε άλλη φορά».
Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η διανομή των σχολικών γευμάτων θα ξεκινήσει κανονικά το πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου. Ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων προκηρύχθηκε για 2+1 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά θα εκλείψουν οι λόγοι των καθυστερήσεων στο χρόνο έναρξης και διανομής των γευμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν.
Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής των γεωγραφικών τμημάτων και των αντίστοιχων σχολικών μονάδων, όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, γίνεται με κοινωνικά κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά ανεργίας, τη δυναμικότητα της αγοράς εργασίας, καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανά δήμο και γεωγραφικό τμήμα.
Ενώ όσον αφορά στην ποιότητα των γευμάτων, η Υφυπουργός τόνισε ότι το διατροφολόγιο έρχεται πιο κοντά στις προτιμήσεις των παιδιών, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των γευμάτων. Τα σχολικά γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία, προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα και όλα αυτά συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν έγκαιρα κουλτούρα υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, οι συσκευασίες κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, προστίθενται ειδικές σημάνσεις για την ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας, αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του φαγητού και τον τρόπο διατήρησής του.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα και να βελτιώσουμε την ποιότητα των γευμάτων. Γιατί για τις πιο ευάλωτες οικογένειες τα σχολικά γεύματα είναι πράγματι αναγκαία σήμερα παρά ποτέ. Άλλωστε από την αρχή ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Βασική επιδίωξή μας είναι τα επόμενα χρόνια να επεκτείνουμε τη διανομή των γευμάτων σε περισσότερες σχολικές μονάδες, ώστε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη».
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr